Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Kolejny sukces złomiarzy?

pumeks - Sro Sie 04, 2004 8:47 am
Temat postu: Kolejny sukces złomiarzy?
Kradzież mostu w Gdańsku
Zoppoter - Sro Sie 04, 2004 9:06 am
Temat postu: Re: Kolejny sukces złomiarzy?
pumeks napisał/a:
Kradzież mostu w Gdańsku

Napisano: "Gdyby policjantom udało się znaleźć sprawców, byliby to pierwsi w Polsce złodzieje złapani na kradzieży mostu"

Gdańsk jak zwykle w awangardzie...

Mikołaj - Sro Sie 04, 2004 12:02 pm

Poczekajmy aż ktoś ukradnie kamienice, byłaby to pierwsza na świecie kradzież nieruchomości.
Zoppoter - Sro Sie 04, 2004 12:21 pm

Mikołaj napisał/a:
Poczekajmy aż ktoś ukradnie kamienice, byłaby to pierwsza na świecie kradzież nieruchomości.

To juz lepiej niech City Forum, zieleniak, Prorem, Holliday, Krewetkę i Madisona ukradną. Tam jest duzo stali w konstrukcji. Uczyniłbym wyjątek i nie zawiadomiłbym organów scigania o tej kradzieży...

Grün - Sro Sie 04, 2004 6:05 pm

Cytat:
"Gdyby policjantom udało się znaleźć sprawców, byliby to pierwsi w Polsce złodzieje złapani na kradzieży mostu"

To przypomina mi słynne: gdybyźmy mieli blache, zarzucilibyśmy Europę konserwami, ale nie mamy mięsa.
Czyli standard. Jedną z patronek Polski mogłaby być ciocia z wąsami.

Marek Z - Sro Sie 04, 2004 7:53 pm

Cytat:
To juz lepiej niech City Forum, zieleniak, Prorem, Holliday, Krewetkę i Madisona ukradną.

Ja bym im jeszcze dorzucił czołg z Alei Zwycięstwa. :)

Zoppoter - Czw Sie 05, 2004 8:49 am

Marek Z napisał/a:
Cytat:
To juz lepiej niech City Forum, zieleniak, Prorem, Holliday, Krewetkę i Madisona ukradną.

Ja bym im jeszcze dorzucił czołg z Alei Zwycięstwa. :)

Ooo nie. Czołg ma iść do muzeum. To jeden z trzech istniejących egzemplarzy pierwszej wersji T34.

Marek Z - Sob Sie 07, 2004 10:42 am

Cytat:
To jeden z trzech istniejących egzemplarzy pierwszej wersji T34.

No, ale zieleniak i Prorem to też jedne z pierwszych egzemplarzy komunistycznej serii w Gdańsku.. :wink:

Grün - Sob Sie 07, 2004 10:45 am

Tak jest - to są zabytki - pierwsze w kolejności do odbudowania po następnej wojnie, jako ślady polskości w Gdańsku.
knovak - Sob Sie 07, 2004 7:59 pm

Dorzucam do puli "hilton" UG - psuje panoramę z Biskupiej Górki. I to bardzo... :II
pumeks - Pon Sie 09, 2004 9:49 am

knovak napisał/a:
Dorzucam do puli "hilton" UG - psuje panoramę z Biskupiej Górki. I to bardzo... :II

Panoramę z BG psuje też, niestety, most wantowy na trasie Sucharskiego.

Marek Z - Pon Sie 09, 2004 8:48 pm

Ty znowu o tym Sucharskim.. :hihi: :hiihihi:
Sabaoth - Pon Sie 09, 2004 9:02 pm

Sucharski powinien być w wątku o komiksach, przynajmniej niedawno tam o nim czytałem. Pilnujcie porządku, bo później trudno będzie wyszukać potrzebne posty.
Grün - Pon Sie 09, 2004 9:05 pm

Ale zaraz zaraz - tu rozmawiamy o złomie - a że duży kawał złomu nazwano imiemiem Sucharskiego, to jeszcze nie powód, żeby go przenosić do komiksu.
Marek Z - Pon Sie 09, 2004 10:21 pm

Zostawmy już Sucharskiego. Spójrzmy jeszcze z Biskupiej Górki w lewo. Tam jest raj dla złomiarzy - wszystkie dźwigi postoczniowe. Ciekawe czy zginą w tajemniczy sposób ?
A moze to już są zabytki ? Żeby tylko nie chcieli ich poustawiać gdzieś gdzie będą współgrały z zabytkową zabudową, brrr... :II

knovak - Pon Sie 09, 2004 10:56 pm

... i odstawiały taniec żurawi :haha:
(pamiętacie ten pomysł?)

Marcin - Wto Sie 10, 2004 8:49 am

Cytat:
Tam jest raj dla złomiarzy - wszystkie dźwigi postoczniowe. Ciekawe czy zginą w tajemniczy sposób ?
A moze to już są zabytki ? Żeby tylko nie chcieli ich poustawiać gdzieś gdzie będą współgrały z zabytkową zabudową, brrr...

Myślę, że część z nich to już można potraktować jako zabytki techniki. Nawet jeśli zostanie zrealizowany pomysł "nowego city" to mogłoby się znaleźć miejsce i dla kilku z nich. W londyńskiej dzielnicy, która powstała na miejscu dawnych doków portowych pozostawiono kilka (co do liczby nie jeastem pewien) żurawi.
Cytat:
... i odstawiały taniec żurawi
(pamiętacie ten pomysł?)

Tak, tak... :hihi: Tylko nic z tego nie wyszło.
A wczoraj miałem okazję obejrzeć H. (Hamleta) w scenerii dawnej Stoczni Schichaua. Sztuka nie do końca do mnie trafiła (zbyt awangardowa jak na mój gust), ale scenografia była genialna. :D

pumeks - Wto Sie 10, 2004 9:13 am

Marcin napisał/a:
A wczoraj miałem okazję obejrzeć H. (Hamleta) w scenerii dawnej Stoczni Schichaua. Sztuka nie do końca do mnie trafiła (zbyt awangardowa jak na mój gust), ale scenografia była genialna. :D

Jesteś pewien, że chodzi o Schichaua, a nie o Stocznię Cesarską? :wink: W którym to było miejscu?

Marcin - Wto Sie 10, 2004 9:36 am

Panie - ja się pogubił, ciemno było, prowadzili nas nie wiadomo dokąd... :wink: :hihi:
Ale masz rację Pumeksie. Po przypomnieniu sobie i prześledzeniu trasy zlokalizowałem miejsce gdzie rozgrywał się spektakl. Pomocna była mapka, którą kiedyś podesłał mi Marek Z. :D Spektakl odbywał się w hali pod suwnicą obsługiwaną ongi przez A. Walentynowicz.

pumeks - Wto Sie 10, 2004 9:50 am

Tak myślałem. Bo w potocznej świadomości, nie wiem czemu, panuje przekonanie że Stocznia "Lenina" to dawna Stocznia Schichaua. A tymczasem ona powstała z połączenia dwóch stoczni, dawnej Danziger Werft (wcześniej Kaiserliche-, jeszcze wcześniej Koeniglich-Preussische, a na samym początku był tylko Koeniglicher Korvetten-Depot-Platz) oraz Stoczni Schichaua. Do Schichaua wchodziło się bramą koło przystanku SKM Gdańsk-Stocznia, wejścia od Wałowej i to przy obecnym Pomniku Poległych Stoczniowców prowadziły do Stoczni Cesarskiej/Danziger Werft.
rispetto - Wto Sie 10, 2004 10:40 am

Normalnie strach usta/klawiaturę otworzyć na tym forum, bez obawy, że zaraz ktoś będzie poprawiał. Może Mikołaj powinieneś pomyśleć o podforum o nazwie "pręgierz" ? :wink:
Grün - Wto Sie 10, 2004 10:44 am

No to prawda - strach sie odezwać :) ale dzięki temu ma szanse nieco się upowszechnić rzetelna wiedza... Rzygaczom po prostu nie wypada się mylić - a tu w swoim gronie mozemy sobie poukładać wszystkie dane :)
Marcin - Wto Sie 10, 2004 6:55 pm

Cytat:
Do Schichaua wchodziło się bramą koło przystanku SKM Gdańsk-Stocznia

Może to mnie zmyliło bo tą bramą wychodziliśmy. :D

Marcin - Czw Sie 12, 2004 12:49 pm

A tak wracając do tematu to: Policja odnalazła skradziony 200-metrowy most - tylko niestety już pocięty. :II Ale przynajmniej wiadomo kto ukradł. :shoot:
Grün - Czw Sie 12, 2004 12:54 pm

Zostanie przykładnie, surowo, żeby nie powiedzieć okrutnie, skazany na 1,5 roku ciężkiego więzienia w nieludzkich warunkach, tyle ze w zawieszeniu ad calendas graecas
Mikołaj - Czw Sie 12, 2004 1:16 pm

Cytat:
o kradzież mostu podejrzewana jest gdańska spółka odpowiedzialna za jego przechowywanie

co oni tam wypisują... karniści to mają ubaw, osoba prawna popełniła przestępstwo :haha: :haha: :haha:

Zoppoter - Czw Sie 12, 2004 1:18 pm

Grün napisał/a:
Zostanie przykładnie, surowo, żeby nie powiedzieć okrutnie, skazany na 1,5 roku ciężkiego więzienia w nieludzkich warunkach, tyle ze w zawieszeniu ad calendas graecas

Optymista z Ciebie. Osobiście uważam, ze wcale nie będzie ukarany, bo raz, że niska szkodliwość społeczna (most był przecież odstawiony do zapasów a nie w użytku), dwa, że pewnie jest biedny i z biedy on to ukradł.

Mikołaj - Czw Sie 12, 2004 1:24 pm

Zoppoter, ale to spółka pójdzie siedzieć!
Grün - Czw Sie 12, 2004 1:40 pm

Tak jest - prokurent powinien pójść siedzieć :)
Grün - Pią Sie 13, 2004 9:04 am

Nowatorska kradzież mostu w Gdańsku odbiła się szerokim echem w prasie - zwłaszcza za Odrą... http://www.mopo.de/nachrichten/19031_19697?124689
Zoppoter - Pią Sie 13, 2004 9:12 am

Grün napisał/a:
Nowatorska kradzież mostu w Gdańsku odbiła się szerokim echem w prasie - zwłaszcza za Odrą... http://www.mopo.de/nachrichten/19031_19697?124689

Nie ma co się dziwić... Kradzież mostu to jest coś...! :wow:

Grün - Pią Sie 13, 2004 9:20 am

W zasadzie to jest promocja polskiej myśli technicznej na świecie - złodzieje powinni otrzymać emblemat "Teraz Polska"
Sabaoth - Pią Sie 13, 2004 9:24 am

No i sa naszym najlepszym towarem eksportowym (szczegolnie w Niemczech) :hihi:
Grün - Pią Sie 13, 2004 9:37 am

Najbardziej poszukiwanym :)
Mikołaj - Pią Sie 13, 2004 9:57 am

Grun, jak to się stało, że trafiłeś na ten tekst? Zaczynasz dzień od Nachrichten? :D
Grün - Pią Sie 13, 2004 10:01 am

No co? :) trzeba wiedzieć co się na świecie dzieje...
Zoppoter - Pią Sie 13, 2004 10:09 am

Grün napisał/a:
No co? :) trzeba wiedzieć co się na świecie dzieje...

Jak tam fajnie napisali o północnopolskim Gdańsku, hi hi hi. To tak, jakby w polskiej prasie napisano zachodniukrainski Lwów albo wschodniolitewskie Wilno :haha: