|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Poszukuję zdjęć drzwi z Katowni
roland - Sro Paź 05, 2011 9:47 pm Temat postu: Poszukuję zdjęć drzwi z Katowni Pilnie poszukuję materiałów (zdjęć, grafik) na temat drzwi z Katowni, których zdjęcie zamieszczam. Może posiadacie w swoich zbiorach materiały na temat tego detalu?
pumeks - Sro Paź 05, 2011 9:53 pm
inne zdjęcie, niekoniecznie lepsze, jest w albumie Hansa Lewalda "Danzig so wie es war". Mam wydanie 3. z 1979 i u mnie to jest strona 11.
Lepsze byłoby w Jacka Friedricha "Gdańskich zabytkach architektury" s. 22 gdyby nie kiepska jakość druku.
Jak nie masz tego pod ręką, to chętnie udostępnię obie książki do zeskanowania.
Trzecie jest w dość starym tekście Grüna w Akademii Rzygaczy http://www.rzygacz.webd.p...=24,107,0,0,1,0 ale autor nie podał źródła.
To powiększone zdjęcie które zamieściłeś wyżej jest "na lewą stronę" (na pierwszym zdjęciu widać, że zawiasy powinny być z prawej, a kłódka z lewej).
Sabaoth - Sro Paź 05, 2011 10:49 pm
Z jakiegoś DH.
roland - Czw Paź 06, 2011 8:18 am
Dziękuję za szybka reakcję.
Książkę J. Friedricha posiadam.
Pumeksie - odezwę się w sprawie drugiej książki.
pumeks - Czw Paź 06, 2011 8:23 am
Zdjęcie z Hansa Lewalda to jest to samo, które właśnie wkleił Sabaoth z "DH". Ale oczywiście służę swoimi materiałami.
roland - Czw Kwi 05, 2012 9:23 am Temat postu: Ciekawostka W ramach poszukiwań zdjęć "drzwi kata" z Katowni natrafiłem obraz (analizując technikę wykonania zdjęcia oraz ubiory przechodniów uważam, że zdjęcie pochodzi z końca XIX wieku). Powiększając fragment zauważyłem brak drzwi a otwór drzwiowy jest zamurowany.
Uważam, że drzwi były na początku XX wieku. (jest kilka zachowanych fotografii , których czas wykonania można precyzyjnie określić.) Ciekawostka?
TOMB - Sob Kwi 07, 2012 11:47 am
Wydaje mi się że powiększony fragment przedstawia raczej lewą stronę Katowni. Przedmiotowe drzwi są niewidoczne na tym zdjęciu.
Zbych - Sob Kwi 07, 2012 12:02 pm
TOMB napisał/a: | Wydaje mi się że powiększony fragment przedstawia raczej lewą stronę Katowni. Przedmiotowe drzwi są niewidoczne na tym zdjęciu. |
Powiększony fragment zdjęcia przedstawia widok przez przejście piesze po prawej stronie Bramy Długoulicznej na prawą stronę Wieży Więziennej i miejsce po rzeczonych drzwiach jest widoczne.
Miro - Wto Kwi 10, 2012 9:34 am
TOMB napisał/a: | Wydaje mi się że powiększony fragment przedstawia raczej lewą stronę Katowni. Przedmiotowe drzwi są niewidoczne na tym zdjęciu. |
Jestem tego samego zdania.
Te dwa zdjęcia to potwierdzają.
Miro
roland - Wto Kwi 10, 2012 12:12 pm
Szanowni Koledzy
Fragment zdjęcia, który powiększyłem przedstawia prawą stronę katowni patrząc do strony Bramy Długoulicznej. Widać wyraźnie kamienne oramowanie drzwi kata. Niestety otwór drzwiowy jest zamurowany. Na zdjęciach , które przedstawił kolega Miro widać wyraźnie, że drzwi istnieją (zdjęcie pochodzi z okresu międzywojennego). Moje zdjęcie pochodzi z końca XIX w.
Jest wielce prawdopodobne, że omawiane drzwi były kopią, zrekonstruowaną na przełomie wieków.
Miro - Sro Kwi 11, 2012 6:17 pm
Fragment zdjęcia Wieży Więziennej z przełomu XIX i XX wieku.
Jak widać drzwi trzymają się bardzo dobrze.
" Był sobie Gdańsk" str.56
Miro
Zbych - Sro Kwi 11, 2012 6:30 pm
Zdjęcie, które wstawił Miro jest powiększeniem zdjęcia wstawionego przez Rolanda w pierwszym poście:
bavar - Pią Kwi 13, 2012 1:04 pm
Abstrahując na chwilę od poszukiwanych drzwi kata, to chciałbym tutaj podzielić się swoim rozżaleniem za tymi przyklejonymi do katowni domkami , których nie ma.. Tak one przecież dodawały ludzkiego pierwiastka temu zimnemu i arcy-nieprzyjaznemu obiektowi
Tak na marginesie, to od kiedy zaczęto traktować zabytki w taki sposób, że są one obecnie 'nietykalne'? chodzi mi o to, że np. w/w przeze mnie domki ktoś kiedyś [chyba XIX wiek] zezwolił dobudować.. Dziś do tejże katowni chyba nikt by nie pozwolił niczego dobudować..
pumeks - Pią Kwi 13, 2012 7:58 pm
jasne, to wejdź przez bramę przy policji na Piwnej i popatrz, co dobudowano do Ratusza
Zbych - Sob Kwi 14, 2012 1:23 pm
bavar napisał/a: | Tak na marginesie, to od kiedy zaczęto traktować zabytki w taki sposób, że są one obecnie 'nietykalne'? chodzi mi o to, że np. w/w przeze mnie domki ktoś kiedyś [chyba XIX wiek] zezwolił dobudować.. Dziś do tejże katowni chyba nikt by nie pozwolił niczego dobudować.. |
Nie po to się zachowuje budowle zabytkowe, żeby zasłonić je dobudowaniami.
|
|