|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Obecna nazwa ulic Rothanchengang i Unterstrasse?
Harnaś - Wto Sie 23, 2011 1:02 pm Temat postu: Obecna nazwa ulic Rothanchengang i Unterstrasse? Dzień dobry.
Witam wszystkich serdecznie jako, że to mój pierwszy post. Mam nadzieję, iż po rozwiązaniu mego problemu pozostanę aktywnym członkiem społeczności forum, bowiem mimo pochodzenia z południa Polski, Gdańsk od dawna jest jednym z moich ulubionych miast ;).
Jestem studentem dziennikarstwa sportowego na UW i obecnie piszę reportaż na temat Helgi Obschernitzki Haase. Na podstawie Ksiąg Adresowych udało mi się ustalić, że zamieszkiwała ona budynki przy ulicy Rothanchengang 6 i Unterstrasse 24 w Siedlcach. Rozchodzi się o to, że nie posiadam niemieckojęzycznych map Gdańska, nie potrafię więc ustalić jaką obecnie nazwę nosi ta ulica. Byłbym niezmiernie wdzięczny gdyby ktoś, a zauważyłem - bowiem śledzę forum od dawna - że sporo tu miłośników oraz posiadaczy starych map, zerknął i pomógł mi w rozwiązaniu problemu .
Oczywiście gdy ktoś posiadał materiały na temat rodziny Obschernitzkich z Siedlec i chciał się nimi podzielić, również byłbym zobowiązany, aczkolwiek tak jak powiedziałem priorytetem jest dla mnie ustalenie nazwy ulicy
Pozdrawiam
Wojtek 'Harnaś'
Sabaoth - Wto Sie 23, 2011 3:43 pm
Zajrzyj na moją stronę www.danzig-online.pl, nie musisz nawet oglądać map, wystarczy spis nazw ulic.
Harnaś - Wto Sie 23, 2011 4:56 pm
Dzięki wielkie za pomoc. Oczywiście znalazłem je tam .
Przy okazji gratuluję strony. Kawał naprawdę imponującej roboty.
Dzięki raz jeszcze.
Pozdrawiam
|
|