Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Strzyży pochówek

Krzysztof - Sro Sie 10, 2011 4:02 pm
Temat postu: Strzyży pochówek
W związku z budową ronda na skrzyżowaniu Nowej Słowackiego z Chrzanowskiego i Partyzantów spory odcinek Strzyży zostanie pogrzebany w betonowym kanale. Teraz (przed zasypaniem) powstająca właśnie konstrukcja jest dobrze widoczna. Niebawem zobaczyć będzie można tylko wlot, wylot i kilka żeliwnych włazów do komór rewizyjnych.
Od kilku dni robione są tymczasowe obejścia w miejscach, w których, w nurcie będę wykonywane odejście i powrót do starego koryta (po dwie stalowe rury przy odejściu i przy powrocie).
Znikną niebawem pozostałości po spiętrzeniu potoku, przy niegdysiejszym młynie i inne jeszcze istniejące elementy.
Żałuję, że nie popstrykałem zdjęć tego terenu przed wycięciem drzew :II
Poniżej ronda widoczny będzie tylko krótki odcinek Strzyży. Jeszcze przed Obywatelską zniknie ona w drugim, dłuższym podziemnym kanale. Prace przy jego budowie już trwają, ale są mniej zaawansowane.

Henio - Sro Sie 10, 2011 7:41 pm

Tak pochowana zemści się okrutnie , oj zemści ( oby bym był złym prorokiem ).
Krzysztof - Sro Sie 10, 2011 8:32 pm

To nie jest wykluczone :P , ale przekrój tego kanału jest na prawdę spory :ok:
Orka - Wto Wrz 06, 2011 6:45 pm
Temat postu: Re: Strzyży pochówek
Krzysztof napisał/a:

Żałuję, że nie popstrykałem zdjęć tego terenu przed wycięciem drzew :II

Ja popstrykałam...Tak było pięknie i dziko w środku miasta w maju 2009 :(

Hochstriess - Wto Wrz 06, 2011 9:16 pm

Mój ogród :cooo:

GI Hossa chciała od nas dostać w prezencie dojazd do kamienicy i kawałek podwórka i tamtędy puścić część wód Strzyży do siebie, do Garnizonu.

Krzysztof - Pon Paź 31, 2011 1:36 pm

Hochstriess napisał/a:
Mój ogród

I już bez wody :II
Odcinek pod rondem już przeniesiony do nowego kanału.
A tak to się zmieniało:

Krzysztof - Pon Paź 31, 2011 2:06 pm

Hydrozagadka :skolowany:
Strzyża wpływa do kanału, ale z niego nie wypływa :wink:

ZbiGniew - Pią Lis 18, 2011 9:16 pm

Czy chcecie zrobić parę zdjęć naprawdę dzikiej Strzyży?
Zapraszam do Brętowa! Na ulicę Ogrodową. Dalej poprowadzę ja.
Wrażenia niesamowite zapewnione.
Pozdrawiam. ZbiG.

annasz - Pią Lis 18, 2011 11:15 pm
Temat postu: dobry pomysł
Czas się ruszyć szlakiem. Ogólnie te wszystkie nowoczesne zmiany miasta przyjmuję z dużą dozą krytyki i niechęci. To my dzisiaj pamiętamy, jak to wyglądało. Ale kto jutro będzie pamiętać?
annasz - Pią Lis 18, 2011 11:16 pm
Temat postu: dobry pomysł
Można się ruszyć szlakiem.

Te wszystkie nowoczesne zmiany miasta przyjmuję z dużą dozą krytyki i niechęci. To my dzisiaj pamiętamy, jak to miasto wyglądało. Ale kto jutro będzie pamiętać?

Krzysztof - Sob Lis 19, 2011 12:30 am

ZbiGniew napisał/a:
Bardzo dużo rozmawiałem z rdzennymi mieszkańcami Brętowa

Może udało ci się dowiedzieć coś o pozostałościach stopni piętrzących w lesie, w górnym biegu północno - zachodniego ramienia. Od dawna mnie intrygowały.

ZbiGniew - Sob Lis 19, 2011 7:48 am

Niestety, nie.
Zasięg moich "działań" obejmował okolice raczej bliższe ulicy Ogrodowej, gdzie mieszkam.
Bieg Strzyży mogę odtworzyć dosyć dokładnie posiłkując się swoimi (nieudolnymi!)szkicami - od Cegielni do budynku Srebrnego Młyna. To teren mojego dzieciństwa, i nie tylko...
Pozdrawiam. ZbiG.

ZbiGniew - Nie Lis 20, 2011 12:04 pm

Bardzo proszę nie przesyłać do mnie wiadomości prywatnych. Odczytać ich nie potrafię. Albowiem.
Pozdrawiam. ZbiG.

Henio - Nie Lis 20, 2011 12:16 pm

ZbiGniew napisał/a:
Bardzo proszę nie przesyłać do mnie wiadomości prywatnych. Odczytać ich nie potrafię. Albowiem.
Pozdrawiam. ZbiG.

To bardzo proste - wystarczy kliknąć na to : Nie masz wiadomości . U Ciebie powinno się wyświetlać - Masz jedną nową wiadomość .

ZbiGniew - Nie Lis 20, 2011 1:34 pm

Przykro mi. Nic takowego się nie wyświetla, a kombinował nie będę, wyłączyć i wymazać bezpowrotnie wszystko to ja potrafię, więc żadnej nieznanej opcji nie ruszam. :%
W poczcie, widzę, są, oprócz olbrzymiej ilości reklam, głównie banków, jakieś wiadomości z forum, ale po kliknięciu ukazuje się jakiś bardzo skomplikowany wzór(?) literowo - cyfrowy, a po kliknięciu z kolei na ten wzór(?) ukazuje się mój wpis na forum. Treść zaś korespondencji nadal pozostaje gdzieś tam w czeluściach tego pikielnego urządzenia. Istnieje na pewno jakiś sposób, aby tę treść jakoś od końpiutera wycyganić, ale tego sposobu ja nie znam. :???:
Forum ustawił mi sąsiad, pokazał, jak pisać, więc piszę. Tylko piszę - i nic więcej.
To, jak na mój poziom umysłowy i tak wiele... :roll:
Pozdrawiam. ZbiG. :D

dandola - Nie Lis 20, 2011 2:56 pm

Wstyd mi za prawie ziomka.
ZbiGniew - Nie Lis 20, 2011 4:05 pm

Oj tam, oj tam! Trudno wstydzić się za czyjąś ociężałość umysłową. To, przecie, moja ostatecznie przypadłość... :roll:
Nawet, gdybym był prawie ziomkiem...
Ja zaś nie krzywduję sobie. Trwam w błogim spokoju i nieświadomości. Albowiem.
I, jak to śpiewa nasza nieoceniona Marylka, ta od Rodowiczów:
"... i, mam to, co jest w życiu najświętsze:
ŚWIĘTY SPOKÓJ..."
Pozdrawiam. ZbiG. :zgooda:

Mikołaj - Nie Lis 20, 2011 9:11 pm

dandola napisał/a:
Wstyd mi za prawie ziomka.

Żenujący wpis. Zachowaj na przyszłość tego typu uwagi dla siebie.

ZbiGniew - Nie Lis 20, 2011 10:26 pm

Ma Pan, Panie Mikołaju ŚWIĘTĄ rację. Ten mój wpis żenujący był okropnie. :oops:
Przepraszam za niepotrzebne zamieszanie. :mrgreen:
Pozdrawiam. Wszystkiego najlepszego życzę, a forum niechaj w siłę rośnie.
- ZbiG -

annasz - Nie Lis 20, 2011 10:52 pm

Ja bym prosiła Pana ZbiGniewa o kontakt pod moim mejlem deem@wp.eu.

pozdrawiam!

grzechuu - Pon Lis 21, 2011 1:42 am

ZbiGniew napisał/a:
Forum ustawił mi sąsiad, pokazał, jak pisać, więc piszę. Tylko piszę - i nic więcej.

No zamęczyć chcą człowieka :hihi: Spokojnie, nie od razu :) (Prywatne wiadomości nie są skomplikowane ale pozwólcie się oswoić z Forum)
A ZbiGniewie się nie stresuj i póki co pisz jak najwiecej :) Czekam na opowieści, bo te które zostały w ostatnich dniach zamieszczone są niezwykle ciekawe :) Nie ma to jak opisy zakamarków i wspomnienia od osób, które żyją w danym miejscu na co dzień, a Brętowo i Strzyża to wspaniałe tereny do eksploracji i czesto tu wędruję po krzakach :wink:

annasz - Pon Lis 21, 2011 10:55 am

Zgadzam się z przedmówcą.
danziger - Wto Lis 22, 2011 8:38 pm

ZbiGniew napisał/a:
Ma Pan, Panie Mikołaju ŚWIĘTĄ rację. Ten mój wpis żenujący był okropnie. :oops:

ZbiGniewie, Mikołaj nie zwracał się do Ciebie, tylko do dandoli. Jeśli nie można było tego wyłapać z kontekstu, to można było się domyślić ze względu na przywołany w poście Mikołaja cytat z dandoli.

A co do czytania wiadomości prywatnych - skoro masz problem z otwarciem ich via email, zrób tak.
1. Wejdź na stronę główną forum.
2. Kliknij w linka (napis "Masz X nowych wiadomści") - zamieszczam obrazek, na którym możesz zobaczyć gdzie musisz kliknąć (Na obrazku jest napis "Nie masz wiadomości").
3. Otworzy Ci się lista Twoich prywatnych wiadomosci. Po lewej temat (nazwa) wiadomości, po prawej nick osoby, która ją do Ciebie wysłała.
4. Klikasz na temat prywatnej wiadomości - otwiera Ci się wówczas ta wiadomość i możesz ją sobie przeczytać (a także odpowiedzieć na nią).

Zobaczysz, że to bardzo proste, właściwie nie różni się niczym od czytania/pisania postów na forum.

ZbiGniew - Sro Lis 23, 2011 11:04 pm

"... bez wspomnień czasem łatwiej żyć.
Nie wraca NIC..."
- śpiewał swego czasu ś/p Krzysio Klenczon.
I jest to chyba prawdą...
Zbyt ciężkie to dla mnie.
Pozdrawiam. ZbiG.

Mario45 - Czw Mar 22, 2012 9:18 pm

Parę dni temu miałem okazję zamienić parę słów z człowiekiem który robił pomiary na ul. Lendziona, na "wysepce" i przy Grunwaldzkiej. Powiedział mi że robi pomiary w związku z rozbudową Galerii Bałtyckiej. Od, chyba, lat 70-tych w podwórkach między budynkami na Lendziona a Galerią Bałtycką Strzyża jest przykryta, a w czasie rozbudowy i w tym miejscu Strzyża ma być przesuwana. Nie potrafił mi powiedzieć czy w planach jest pozostawić ją odkrytą, czy przesuną ją i zakryją ponownie. A pamiętam jak tuż przy ogrodzeniu z mleczarnią płynęła sobie spokojnie, a my bawiliśmy się tam.
grzechuu - Pią Mar 23, 2012 12:59 am

Mario45 napisał/a:
Powiedział mi że robi pomiary w związku z rozbudową Galerii Bałtyckiej.
(...) a w czasie rozbudowy i w tym miejscu Strzyża ma być przesuwana.
(...) Nie potrafił mi powiedzieć czy w planach jest pozostawić ją odkrytą

Odkryć! i niech chociaż przez centrum handlowe płynie! :)

Krzysztof - Pon Lut 07, 2022 6:50 pm

Z: https://www.facebook.com/...646039669967216
Gdy jeszcze bywała woda (i to spora) w zbiorniku na rogu Słowackiego i Chrzanowskiego.
Około roku 1950.

wodnik88 - Nie Lut 13, 2022 11:12 am

Na mapach ten zbiornik był sporawy. Ale zdjęcie pokazujące jak to wyglądało w rzeczywistości, robi wrażenie.

Dzięki za wklejenie!