Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Komiks o obronie Westerplatte

Marcin - Wto Lip 27, 2004 10:16 pm
Temat postu: Komiks o obronie Westerplatte
Komiks o obronie Westerplatte
Grün - Sro Lip 28, 2004 1:48 am

Szczerze mówiąc, poznawszy jednego ze współautorów, czy tam współstowarzyszeńców, nie mam ochoty zaglądać nawet do tego komiksu.
Marek Z - Sro Lip 28, 2004 11:45 am

Osobiście wolę poczytać Kajka i Kokosza. 8)
Grün - Sro Lip 28, 2004 1:34 pm

Przynajmniej wiadomo o co chodzi :)
Marcin - Sro Lip 28, 2004 8:39 pm

Co kto lubi. :wink: :D
Marek Z - Sro Lip 28, 2004 11:33 pm

A może w Mirmiłowie rządziła Lubawa, a Mirmił był jej zastępcą ? Jakie są wyniki najnowszych badań ? :hihi:
seestrasse - Czw Lip 29, 2004 12:14 am

Lubawa :hihi: "Mirmilku, wyprowadzam sie do mamy..."
Grün - Czw Lip 29, 2004 12:37 am

Zastrzelę się - podajcie mi łuk! ;)
knovak - Nie Sie 08, 2004 9:46 am

Grün napisał/a:
Szczerze mówiąc, poznawszy jednego ze współautorów, czy tam współstowarzyszeńców, nie mam ochoty zaglądać nawet do tego komiksu.

To pewnie ten sam, który tak intensywnie promuje siebie i swoje dziełko na forum "Odkrywcy", występuje tam jako Wachmistrz. Znaleźć go można w każdym z wątków o Westerplatte, najbardziej rozczulające były jego opinie o Sucharskim w kontekście jego (Wachmistrza) doświadczeń w dowodzeniu ludźmi. No i wiadomości, ze źródeł typu "jedna pani drugiej pani..." :hihi:
Jesli ktoś chce to zobaczyc, niech poczyta wątek "Myślę, że ciekawy temat - ... 1939" na forum "Odkrywcy"
Wymaga wiele cierpliwości...
:eee...:

Zdecydowanie wolę wojów Mirmiła!
:==

Grün - Nie Sie 08, 2004 1:20 pm

Może już nie rozmawiajmy o tym osobniku, dobrze?
Mikołaj - Nie Sie 08, 2004 2:35 pm

Kolegoa Wachmistrz nie pojawił się od 17 lipca i nie tęskimy za nim.
knovak - Nie Sie 08, 2004 4:09 pm

A to dobre, on "jest wszędzie", nawet tu był, nie zauważyłem :haha:
Nawet w jakiejś "telewizorni" (tvn?) ostatnio zachwalał swoje teorie...
(w tym samym materiale Drzycimski nazwał tego typu rewelacje historycznym chuligaństwem)

Prawdy przemieszane z półprawdami i kłamstwami, podlane porcją jadu, brrrr :eee...:

Ale zgoda, lepiej już nie gadajmy o koledze W., szkoda zdrowia i nerwów.

Marek Z - Pon Sie 09, 2004 8:30 pm

Ponieważ temat zszedł na bardziej komiksowe tory, wszystkie posty o tej tematyce przeniosłem do wątku: "Na papierze, ekranie i w Mieście - "Komiksy i ich bohaterowie".
Marek Z - Sro Wrz 01, 2004 10:38 pm
Temat postu: Kontrowersyjny komiks c.d.
Komiks Westerplatte nie ukaże sie jak planowano.
Cytat:
- Po przedstawieniu nam idei pracy tych panów, stwierdziliśmy, że muzeum nie może przykładać ręki do promocji takiej wizji historii obrony Westerplatte. - powiedział "Gazecie" dyr. Adam Koperkiewicz z Muzeum Historii Miasta Gdańska. - Po ponad pół wieku trudno jest jednoznacznie ustalić, jak było naprawdę, dlatego niewskazane jest szarganie imienia majora Henryka Sucharskiego, będącego przecież człowiekiem symbolem.

Mikołaj - Sro Wrz 01, 2004 10:56 pm

ROTFL
Sabaoth - Czw Wrz 02, 2004 9:27 am

Cytat:
będącego przecież człowiekiem symbolem

Duzo tych symboli nam sie porodzilo. A przy okazji (nie czepiam sie Sucharskiego tylko ogolnie) jak juz ktos zostaje symbolem, to nawet skrytykowac go nie wolno? Bo to grzech, czy co?

pumeks - Czw Wrz 02, 2004 9:56 am

Sabaoth napisał/a:
A przy okazji (nie czepiam sie Sucharskiego tylko ogolnie) jak juz ktos zostaje symbolem, to nawet skrytykowac go nie wolno? Bo to grzech, czy co?

Nikt nie powiedział, że nie wolno. Po prostu, Muzeum nie jest tym akurat zainteresowane.

Marcin - Czw Wrz 02, 2004 10:15 am

Cytat:
A przy okazji (nie czepiam sie Sucharskiego tylko ogolnie) jak juz ktos zostaje symbolem, to nawet skrytykowac go nie wolno? Bo to grzech, czy co?

Jak widać nie wolno (nie mówię o MHMG)... W pewnych przypadkach ważniejszy jest symbol niż prawda. Ale współrodacy w jeszcze większe bzdury wierzą - niech przykładem będzie św. Stanisław (patron Państwa Polskiego 8O :hihi: ).

Grün - Czw Wrz 02, 2004 10:40 am

Patronem Państwa Polskiego powinien być św. Juda Tadeusz :%
knovak - Sob Wrz 11, 2004 4:39 pm

Zajrzałem przypadkowo na wspomiany już wątek na forum "Odkrywcy", gdzie ciągnie dyskusję współautor komiksu niejaki Wachmistrz, tu niesławnej pamięci :wink:
Dużo jego kometarzy o nieudanej premierze komiksu, wiele piany.
Ale jaja!!! :hihi:

Kilka smaczków:
"działania betonu muzealno-partyrtyjnego"
"ci z MHMG są niereformowalni. Gliński i Koperkiewicz powinni się już dawno podać do dymisji. Ale nie ma jak państwowa ciepła posadka."
"W TVN24 dr Drzycimski, "wybitny znawca tematu Wtte" określił mnie mianem "historycznego gangstera"... To już zaczyna brzmieć coś jak za czasów wczesnego i środkowego stalinizmu, albo jak wypowiedź działacza ruchu narodowosocjalistycznego w Niemczech w 1936 r. Kto wie, czy tacy jak on nie będą palić komiksu "Westerplatte" na stosie? "

A to to chyba o DG:
"Na jednym z forum w necie pewien koleś, pseudohistoryk, obraził w sposób bezpośredni godność oficera II RP i osoby kmdr por. Dąbrowskiego. Nie ukrywam, że za takie wypowiedzi to należy dać w pysk, co też z chęcią bym uczynił. Nie ma miejsca na to, żeby opisać co się zaczęło dziać po mojej wypowiedzi. Jakiś kretym groził mi np. szablą, inni chyba musieli sięgnąć do słownika polskich przekleństw, bo już im inwektyw zabrakło pod moim adresem. Banda nadętych zarozumiałych na swoim punkcie kolesiów wzajemnej adoracji."

Ale nic nie przebije tego:
"Niestety nie o wszystkim mogę teraz pisać."

To juz przypadek kliniczny.
"Oni" (tzn. pewnie my) są wszędzie!!!
:haha: :roftl: :hihi:

Grün - Nie Wrz 12, 2004 7:48 pm

:) "ONI" czyli hitlerowcy z forum DG :D co za czub...
Sabaoth - Nie Wrz 12, 2004 9:11 pm

To podchodzi pod leczenie przymusowe :pukpuk:
Grün - Nie Wrz 12, 2004 10:04 pm

Już niestety nie ma przymusowego, teraz wariat musi podpisać że jest wariat i się zgodzić na leczenie - demokrancja
Sabaoth - Nie Wrz 12, 2004 10:50 pm

A czy ten nowy przepis to przypadkiem nie jest Paragraf 22?
Mikołaj - Nie Wrz 19, 2004 11:58 pm

odbyła się premiera
Grün - Pon Wrz 20, 2004 12:09 am

Idea ładna - ale ilość jadu, który i tutaj nieco napryskał, stanowczo za duża.
Marcin - Wto Wrz 21, 2004 7:25 am

Grün napisał/a:
Idea ładna - ale ilość jadu, który i tutaj nieco napryskał, stanowczo za duża.

Dokładnie. Ale i tak chyba sięgnę do tej pozycji.

knovak - Wto Wrz 21, 2004 10:37 am

Ja też. Ale nie będę mu nabijał kasy, gdzieś sobie wypożyczę. Nie zasłużył na to. Nie przepadam za ludkami przeświadczonymi o własnej nieomylności i fanatykami.
Marcin - Wto Wrz 21, 2004 2:43 pm

Cytat:
Ale nie będę mu nabijał kasy, gdzieś sobie wypożyczę.

Tylko gdzie? Jeśli nikt znajomy nie zakupi to ja będę do tego zmuszony. :|

Pietrucha - Czw Wrz 23, 2004 3:46 pm

w Empiku można usiąść i przeczytać, tylko nie wiem czy jest. Dzisiaj widziałem w Patisonie
Grün - Czw Wrz 23, 2004 5:25 pm

To może się wybierzemy grupą i ktoś głośno poczyta ? :)
Marek Z - Czw Wrz 23, 2004 6:16 pm

Cytat:
To może się wybierzemy grupą i ktoś głośno poczyta ?

A kto inny będzie głośno krzyczał: Tratatatatataaaa !!! :bang: :hiihihi:

Pietrucha - Czw Wrz 23, 2004 8:29 pm

Całe Wolne Miasto czyta Rzygaczom!!!
Grün - Pią Wrz 24, 2004 12:49 am

:) eine Stunde Täglich :)
Petelka - Pią Wrz 24, 2004 7:38 am

Cytat:
Całe Wolne Miasto czyta Rzygaczom!!!

Ja bym odwróciła to powiedzenie :hiihihi: na: 'Rzygacze czytają Wolnemu Miastu'. :lol:

Mikołaj - Pią Paź 22, 2004 6:43 pm

komiks jest na allegro za 30 zł