Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Czy jest jakaś książka która opowiada o historii Wyspy Spi.?

atego815 - Pią Kwi 15, 2011 7:16 pm
Temat postu: Czy jest jakaś książka która opowiada o historii Wyspy Spi.?
Czy znacie, możecie polecić jakiś tytuł?
Z góry dziękuję. :D

Mikołaj - Pią Kwi 15, 2011 8:04 pm

Monografii poświęconej Wyspie Spichrzów nie kojarzę. Czemu to nie mogą być fragmenty innych książek, w których mowa o Wyspie?
atego815 - Pią Kwi 15, 2011 8:12 pm

Ależ oczywiście mogą być. Którą byś sugerował jako najbogatszą ? Tak podejrzewałem że dosłownie pozycji o wyspie to nie będzie...Wszak cóż można pisać o magazynach, o ich historii...Ale patrząc na odkrywane mury, fundamenty, pale aż chce się każdą dostępną wiedzę posiąść... (miałem okazję z bliska podziwiać "wykopki" ) :D
Mikołaj - Sob Kwi 16, 2011 12:27 am

tradycyjnie na początek polecałbym:
- Stankiewicza i Szermera (Rozwój urbanistyczny i architektoniczny...),
- Gdańsk jego dzieje i klultura,
- Historię Gdańska,
- Dzieje Gdańska Cieślaka i Biernata
- trochę będzie w Morskich zabytkach Gdańska i okolic i Morskim dziedzictwie Gdańska Jerzego Litwina
- no i Samp z literatury bardziej popularnej niż naukowej
W 30 dniach coś było, ale numeru to niestety nie podam

Inga - Sob Kwi 16, 2011 9:16 pm

Trochę jest w "30 dniach" nr 3 z 2008 i 5/6 z 2010 :)
dandola - Nie Kwi 17, 2011 11:30 am

I jeszcze taki artykuł w "Pomorania Antiqua" t. XVII - BORYS PASZKIEWICZ Skarb skandynawskich brakteatów z Wyspy Spichrzów w Gdańsku
pumeks - Nie Kwi 17, 2011 12:01 pm

We wcześniejszym tomie POMORANIA ANTIQUA jest monograficzny artykuł: Henryk Paner, Wyspa Spichrzów w Gdańsku, Pomorania Antiqua tom XV, 1993, s. 155-188.
dandola - Nie Kwi 17, 2011 12:28 pm

I jeszcze:
XVII Sesja Pomorzoznawcza za lata 2007 - 2009, Gdańsk 2009

J. Dąbal, P. Muntowski, K. Szczepanowska, Industrializacja południowej części Wyspy Spichrzów w Gdańsku w świetle najnowszych źródeł archeologicznych
K. Kocińska, S. Kurzyńska, Początki zabudowy na Wyspie Spichrzów - stan. nr 20 na przykładzie badań przy ul. Pszennej w Gdańsku

pumeks - Nie Kwi 17, 2011 8:43 pm

dandola napisał/a:
I jeszcze:
XVII Sesja Pomorzoznawcza za lata 2007 - 2009, Gdańsk 2009

J. Dąbal, P. Muntowski, K. Szczepanowska, Industrializacja południowej części Wyspy Spichrzów w Gdańsku w świetle najnowszych źródeł archeologicznych
K. Kocińska, S. Kurzyńska, Początki zabudowy na Wyspie Spichrzów - stan. nr 20 na przykładzie badań przy ul. Pszennej w Gdańsku

Ale tego chyba jeszcze nie wydrukowali??? to są tytuły referatów wygłoszonych w 2009 r.

dandola - Pon Kwi 18, 2011 5:52 pm

Zgadza się, ale zapowiedź jest i tylko oczekiwać (ja na to czekam z niecierpliwością).
pumeks - Pon Kwi 18, 2011 8:52 pm

Ciekaw jestem, czy te referaty zostaną złożone do druku :hihi: Tych pierwszych autorów nie znam, ale Kocińską i Kurzyńską to owszem, a o wynikach badań na Pszennej 20 mogę mieć informacje z pierwszej ręki... choć nie jestem pewien, czy wniosły one wiele do znajomości dziejów Wyspy Spichrzów

Mikołaj napisał/a:
Monografii poświęconej Wyspie Spichrzów nie kojarzę.

A tak swoją drogą, monografię, ale w niesłusznym języku, napisał niejaki Friedrich Volkholz (w 1922, jako dysertację na politechnice), z tym, że nigdy nie została ona opublikowana. O ile wiem, zachował się maszynopis tej pracy, ale, jak wynikałoby z postu napisanego przez Darzana, ktoś zajumał z niego część ikonograficzną.