|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Republika Žižkov
Sabaoth - Wto Kwi 05, 2011 9:01 pm Temat postu: Republika Žižkov Dostałem dzisiaj bardzo interesującego maila:
Cytat: | Witam serdecznie i gratuluje do strony ktora jest fantastyczna.
Pozwole sie przedstawic - nazywam sie Pavel Trojan i jestem z Pragi - konkretnie z dzielnicy Zizkov. Pisze po Polsku bo przez przypadek skonczylem polonistyke.
Wiecej informacji o Zizkovie mozna poczytac tu http://www.zizkov.info/kategorie/polski/
Pol roku temu otworzylismy kawiarenke z nazwa REPUBLIKA ŽIŽKOV (www.republikazizkov.cz) w stylu przedwojennym i ze wzgledu na fakt, ze okreslenie WOLNA REPUBLIKA ZIZKOV pochodzi od Jaroslava Haska, autora Dobrego Wojaka Szwejka, ale nikdy takie Panstwo nie istnialo, chcielibysmy u nas zrobic konzulaty dwoch kiedys istniejacych panstw / miasta - Rijeka/Fiume oraz Gdansk/Danzig.
Oczywiscie chodzi troche o zabawe i troche o dokumentacje historii o ktorej sie w Czechach nie duzo mowi.
Chcemy nad wiesciem kawiarenki wstawic flage tych 3 panstw razem z napisami Konzulat a la stare przedwojenne znaki i w srodku kawiarni zrobic jedna czesc sciany na ktorej beda symbole WM Gdansk, pare przedwojennych obrazkow, moze flaga oraz stara mapa. Nie chodzi nam o originaly tylko dobre kopie.
I teraz dla czego pisze do Pana - chce zapytac czy istnieje u Was jakis klub historii WMG czy grupka osob, ktora by byla zainteresowana mi z tymi rzeczmi pomoc i miec w Pradze (w Republice Zizkov) wlasny konzulat? Nie pytam o pieniadze ale radszej o materialy z ktorych mozna zrobic kopie...
Dziekuje i zycze milego dnia,
Mgr. Pavel Trojan |
Może ktoś byłby zainteresowany udzieleniem pomocy naszemu sąsiadowi z południa. Jeśli tacy odważni się znajdą proszę o kontakt na priv, przekażę adres mailowy. Tak sobie myślę, że można przy konsulacie WMG w Republice Žižkov otworzyć filię FDG
danziger - Sro Kwi 06, 2011 12:25 am
Ja jestem za tym żeby zrobić ściepę i coś mu podesłać. Pytanie, czy gość chce wszystko za free, czy gotów jest zapłacić - od tego może zależeć skala pomocy.
Przede wszyskim jedną z flag, które robiliśmy - tylko czy ktoś (Piotr?) jeszcze jakowąś nadprogramową posiada?
Co do mapy, to ja mu mogę reprint mapy WMG podesłać (jeden z tych co wybiórcza kiedyś wydała).
Dobrze by było podesłać też reprinty Guldenów (były kiedyś - też jako dodatek do gw - seria "Banknoty polskie"), albo gdańskich paszportów (tego chyba nikt nie wydawał).
Może Roland ma jeszcze jakieś DA'lki - to też by można...
Przydałaby się też np. replika policyjnego czako (tylko już widzę jak ktoś by coś takiego oddał dobrowolnie ).
Może ktoś wpadnie na jeszcze inny pomysł...
Dostojny Wieśniak - Sro Kwi 06, 2011 12:50 am
Piękna inicjatywa. Nie wiem jak im pomóc. Poza szczytem turystycznym mogę przenocować delegację dyplomatyczną (bankiet to już osobna sprawa, do obgadania ), bo bez wymiany not dyplomatycznych pewnie się nie obejdzie. Parę drobiazgów też pewnie znajdę.
Mikołaj - Sro Kwi 06, 2011 11:41 am
Wiedziałem, że skądś nazwisko Trojan i dzielnicę kojarzę...
Mariusz Szczygieł, Praga - bambini di Žižkov. Miasta marzeń.
Chętnie się dorzucę do paczki. Niektóre mapy z GW mam podwójne, mogę dać jakieś pocztówki, DA-elka też się znajdzie. Poczekajmy jeszcze kilka dni na informacje, kto się dołącza, zbierzemy te dobra wszelakie i wyślemy. Żeby już nie było zastanawiania kto-gdzie-jak, to mogę się tym zająć, okazja do spotkania też będzie.
Można koledze zaproponować, by swoje konsulaty miały też Wolne Terytorium Triestu i Wolne Miasto Kraków
Szafa Gdańska - Sro Kwi 06, 2011 2:58 pm
Szafa Gdańska coś zorganizuje
Flaga WMG (nawet w oryginalnym opakowaniu), mapę WMG i parę innych gadżetów.
Jeśli ktoś jeszcze zainteresowany to może wspólnie zorganizujemy wysyłkę?
Czekam na kontakt.
Sabaoth - Sro Kwi 06, 2011 3:19 pm
A oto odpowiedź na mój wczorajszy mail z ofertą pomocy (w mailu była tylk omoja oferta pomocy ale widzę, że odzew jest wspaniały):
Cytat: | Witam Panie Wojtku,
bardzo dziekuje za informacje.
Jednak widze, ze ma Pan na stronach wszystko i nawet o duzo wiecej niz mi potrzebne. Jak by Pan mogl mi pomoc to bylbym bardzo wdzieczny, ale oczywiscie rozumiem jakby Pan nie mial czasu...
Nie chce oczywiscie tych rzeczy zadarmo, zaplace wysylki itd...
Chodzilo by mi o:
1) Flage (jaki ma Pan rozmiar?) jezeli to orygynal to musialby byc koniecznie w srodku. Jezeli nie to mozna stawic nad weiscie. Jezeli nie ma, mozemy nad weiscie wyprodukowac flage wedlug starego wzoru (wystarzcy obrazek)
2) Retro okragla emaliowa tabliczka KONZULAT - musze sam wyprodukowac wedlug jakiegos starego obrazku - powinien byc 2-jezyczny po polsku oraz po niemiecku - zgadza sie?
3) Obrazki na sciane - najlepiej stara mapa (kopia) w ramkach i potem pare (6?) powiekszanych pocztowek najbardziej typowych na te czasy. Moze byc jeszcze cos, na razie nie mam pomyslu...
To chyba wszystko na razie.
Milego dnia,
Pavel Trojan
Niewybrany Prezydent RŽ |
pumeks - Sro Kwi 06, 2011 3:29 pm
Cytat: | Retro okragla emaliowa tabliczka KONZULAT - musze sam wyprodukowac wedlug jakiegos starego obrazku - powinien byc 2-jezyczny po polsku oraz po niemiecku - zgadza sie? |
Obawiam się, że "starego wzoru" nie znajdziecie - nie słyszałem, by WMGdańsk przed 1939 r. posiadało jakieś konsulaty.
A skąd ta dwujęzyczność? czy jakiekolwiek urzędy WMG miały dwujęzyczne tabliczki?
Sabaoth - Sro Kwi 06, 2011 3:49 pm
Pumeksie, tak się Panu Pavlovi wydawało. W tym przypadku będzie musiał zaprojektować zupełnie nową tabliczkę.
Sabaoth - Sro Kwi 06, 2011 4:36 pm
I kolejny mail (po informacji o Waszej inicjatywie):
Cytat: | Witam Wojtek,
to fantastyczne newsy!
Adres jest:
Pavel Trojan
Koněvova 1853/129
130 00 Praha 3 - Žižkov
Czech Republic
Prosze o podanie Nr. konta albo czegos podobnego zeby przeslac koszty.
No i oczywiscie zapraszam na piwo, mamy najlepszy minibrowar zeszlego roku - browar Matuska.
Pozdrawiam! PT |
Žižkovák - Sro Kwi 06, 2011 4:53 pm
Juz sie wlaczylem i witam serdecznie wszystkich tam daleko na polnocy
Žižkovák - Sro Kwi 06, 2011 4:55 pm
No i dziekuje za propozycje. Niestety, nie znam sie na starej historii Gdanska - o co chodzi z tymi jezykami??? Dzieki.
Jarek z Wrzeszcza - Sro Kwi 06, 2011 4:55 pm
Bardzo ciekawa inicjatywa
Swoją drogą bardzo urocze są błędy językowe naszego Czecha... Zawsze jestem pełen podziwu dla obcokrajowców posługujących się naszym językiem, nawet gdy na co dzień mówią podobnym
Sorki za oftop.
danziger - Czw Kwi 07, 2011 6:33 pm
Žižkovák napisał/a: | No i dziekuje za propozycje. Niestety, nie znam sie na starej historii Gdanska - o co chodzi z tymi jezykami??? Dzieki. |
Co do języka - urzędowym językiem w WMG był niemiecki. Polski używano tylko pomocniczo przy kontaktach z ludnością polskojęzyczną.
Jedynie w porcie (zarządzanym przez polsko-gdańską Radę Portu i Dróg Wodnych) oraz na kolei (która leżała w gestii Polskich Kolei Państwowych) stosowano oba języki.
Natomiast co do tabliczki... Wolne Miasto Gdańsk nie miało prawa do utrzymywania placówek dyplomatycznych i konsularnych - na zewnątrz (w stosunkach międzynarodowych) reprezentowała je Polska - tak, że sprawy wizowe itp. w imieniu Gdańska załatwiały placówki polskie. Czegoś takiego jak gdański przedwojenny konsulat więc nie było i nie będzie możliwe znalezienie oryginalnej tabliczki na wzór - trzeba wymyślić nową od postaw.
Ja proponuję zrobić tablicę z napisem dwujęzycznym (Konsulat der Freien Stadt Danzig / Konsulat Wolnego Miasta Gdańska) - będzie to ukłon zarówno w stronę historii, jak i obecnego stanu faktycznego i dzisiejszych mieszkańców Gdańska.
Na tabliczce powinien też znaleźć się herb WMG - IMHO najlepiej wg oficjalnego wzoru z gdańskiej flagi z okresu międzywojennego.
Žižkovák - Czw Kwi 07, 2011 9:04 pm
Bardzo dziekuje za info, widze ze u nas bedzie pierwszy konzulat WMG na swiecie w takim razie ;)
Mikołaj - Czw Kwi 07, 2011 9:33 pm
Szafa Gdańska napisał/a: | Jeśli ktoś jeszcze zainteresowany to może wspólnie zorganizujemy wysyłkę?
Czekam na kontakt. |
ok, to może skoro Szafa jest stacjonarny i można do niego dotrzeć w ciągu dnia zorganizujmy u niego miejsce zbiórki, powiedzmy do środy 13.04
co Wy na to?
Sabaoth - Czw Kwi 07, 2011 9:48 pm
Ja, ze względu na odległość mogę wysłać wysokiej rozdzielczości skany pocztówek i zdjęć (co też czynię).
roland - Czw Kwi 07, 2011 11:19 pm
Ja też przygotuję kilka elementów . Niestety nie zdążę na wspólną wysyłkę.
Wyślę za dwa tygodnie. (muszę pokończyć przyjęte zlecenia)
Może uda mi się wykonać dla kolegi z Pragi tablicę konsulatu.
Mikołaj - Pią Kwi 08, 2011 6:19 pm
To jak Szafo, możemy przekazywać do Ciebie? Zrobimy może zrzutkę na wysyłkę, żeby się nie okazało, że musisz dołożyć do biznesu
"Pakiet startowy" ode mnie przygotowany, wrzucam fotkę suwenirów, żeby nie dublować:
danziger - Pią Kwi 08, 2011 7:48 pm
Może przedłużmy trochę termin - do środy to ja się np. mogę nie wyrobić.
No i zróbmy ostateczną listę co kto daje, żeby się nie dublować.
Ja mogę dać mapę portu gdańskiego + jeszcze jakieś inne mapy(jakie to powiem po weekendzie, bo teraz nie mam czasu sprawdzać które mam podwójne) oraz 1000 guldenów (wszystko reprinty z gw).
W razie czego służę też plikami graficznymi flagi (ale to rzecz jasna na email i też po weekendzie).
Szafa Gdańska - Pią Kwi 08, 2011 8:24 pm
Mikołaj napisał/a: | To jak Szafo, możemy przekazywać do Ciebie? Zrobimy może zrzutkę na wysyłkę, żeby się nie okazało, że musisz dołożyć do biznesu
"Pakiet startowy" ode mnie przygotowany, wrzucam fotkę suwenirów, żeby nie dublować: |
Szafa gotowa do przyjęcia artefaktów:)
Pakiet od nas:
- reprinty starych zdjęć
- mapy WMG z DB
- mała flaga WMG w opakowaniu
- duża flaga WMG
- i coś jeszcze dołożymy
Termin zbiórki proponuję do końca przyszłego tyg. (do soboty).
Potem zrobimy wysyłkę pocztą dyplomatyczną.
Dostojny Wieśniak - Pią Kwi 08, 2011 11:45 pm
Też jestem zawalony robotą, więc wyślę to trochę później. Niczego nie zdubluję.
Hochstriess - Sob Kwi 09, 2011 10:48 am
I ja coś niezdublowanego podrzucę do Szafy :-)
Mikołaj - Wto Kwi 12, 2011 2:46 pm
zestaw ode mnie trafił dziś do Szafy
danziger napisał/a: | Może przedłużmy trochę termin - do środy to ja się np. mogę nie wyrobić. |
no jasne
czy ktoś poza Hochstriess i danzigerem chce się dołączyć?
rozumiem, że Roland i Dostojny wyślą sami
roland - Wto Kwi 12, 2011 8:45 pm
Tak, wyślę sam.
Dostojny Wieśniak - Wto Kwi 12, 2011 11:41 pm
Potwierdzam.
danziger - Sro Kwi 13, 2011 11:05 pm
Ja swój wkładzik dostarczyłem do Szafy dzisiaj.
Hochstriess - Czw Kwi 14, 2011 11:08 pm
Nie zdążyłam z terminem środowym. Dwa - okazało się, że jednak mam dubla map od Mikołaja. Ale dorzucę dwie małe obrazki z Dworem Artusa i Żurawiem. Mam nadzieję, że jutro uda mi się dotrzeć do Szafy i że Szafa jeszcze na pocztę nie pobiegła ...
Hochstriess - Nie Kwi 17, 2011 1:17 pm
Uf, dotarłam, zdążyłam :-)
danielewicz - Sob Kwi 30, 2011 7:15 pm
We wczorajszym Dzienniku Bałtyckim w dodatku Trójmiasto jest artykuł na temat tej akcji, jestem dumny z waszych działań
Nie mam skanera bo bym wkleił skan dla potomnych.
norveg - Sob Kwi 30, 2011 7:25 pm
danielewicz napisał/a: | Nie mam skanera bo bym wkleił skan dla potomnych. |
Jak nie zapomnę, to jutro wkleję;)
norveg - Nie Maj 01, 2011 1:30 pm
Oto i skan. Mam nadzieję, że wystarczająco czytelny.
Hochstriess - Nie Maj 01, 2011 1:56 pm
Fajnie
feyg - Nie Maj 01, 2011 3:29 pm
A gdyńskiej mutacji DB zamiast artykułu była reklama
norveg - Nie Maj 01, 2011 4:50 pm
feyg napisał/a: | A gdyńskiej mutacji DB zamiast artykułu była reklama |
Od jakiegoś czasu, w piątki jest oddzielna mutacja gdyńska tygodnika Trójmiasto. Ale mogę i PDF-a załatwić. Jakby co, to na PW.
ruda - Pią Maj 06, 2011 8:08 am
Praga Pragi-M.Szczygieł
Zajrzyjcie tam - kapitalny reportaż i zdjęcia
Mikołaj - Sro Maj 11, 2011 4:13 pm
Szafo Gdańska, dawno temu wysłaliście paczkę? Bo nasz czeski kolega nic nie dostał i się niepokoi, że celnicy na granicy WMG mogli zatrzymać tę kontrabandę.
TOMB - Sro Maj 11, 2011 9:00 pm
Mikołaj napisał/a: | celnicy na granicy WMG mogli zatrzymać tę kontrabandę. |
Spokojnie! Celnicy z Gdańska są za akcja i nie uznali przesyłki za kontrabandę.
TOMB - Wto Maj 17, 2011 6:07 pm
Cisza w temacie..... W końcu przesyłka dotarła?
Szafa Gdańska - Czw Maj 26, 2011 11:58 pm
Paczka wyszła! Trochę to trwało ale jest już w drodze do adresata.
Oryginalna Butelka, mapy, flagi, pocztówki i kilka inynych artefaktów, których zdradzać nie będę aby większa frajda przy rozpakowywaniu była;)
Teraz będziemy czekać na potwierdzenie odbioru i oficjalne otwarcie konsulatu WMG.
Szafa Gdańska - Pią Cze 03, 2011 7:29 pm
Paczka doszła 31.05
Hochstriess - Pią Cze 03, 2011 10:05 pm
No to czekamy na odzew i zdjęcia :-)
Mikołaj - Sro Cze 15, 2011 12:37 am
Otwarcie wystawy 10.10.2011 r.
Sabaoth - Sro Cze 15, 2011 5:24 pm
Ciekawszą datą byłaby 11.11.11, trafiają się nawet takie pocztówki z tą datą i z widokami Gdańska ale chodzą dosyć wysoko na ebayu
Sabaoth - Wto Paź 23, 2012 8:30 pm
I wreszcie doczekamy się oficjalnego otwarcia konsulatu, 12 listopada 2012 r. Dzisiaj otrzymałem od Pavla Trojana wzór notatki prasowej, która zostanie przesłana prasie po polsku:
Cytat: | Otwarcie konsulatu Wolnego Miasta Gdańska w Wolnej Republice Żiżkow 12.11.2012
PL - Informacja prasowa
W poniedziałek, 12 listopada 2012 r. dojdzie do dawno oczekiwanego otwarcia Konsulatu Wolnego Miasta Gdańska w Wolnej Republice Żiżkow (Svobodná republika Žižkov).
„Ziarno idei Wolnej Republiki Żiżkow, dzisiejszej dzielnicy praskiej Bohemy, wolnej od tłumów turystów, zasiał na początku XX wieku, siedząc z kompanami przy piwie Jaroslav Haszek, autor dzieła Przygody dobrego wojaka Szwejka. Haszek pisał Szwejka właśnie tu na Żiżkowie, tutaj także powstał jego oryginalny pomnik”, mówi Pavel Trojan, ekspert programowy Instytutu Polskiego w Pradze, Żiżkowianin i samowybrany Prezydent Republiki.
"My Czesi kochamy czarny humor, zdecydowaliśmy więc, że pierwszym państwem, z którym nasza Wolna Republika Żiżkow nawiąże stosunki dyplomatyczne będzie Wolne Miasto Gdańsk. W duchu sentencji In piwo veritas pierwszym gdańskim konsulem na Żiżkowie zostanie piwowar Browarni Gdańsk Michał Saks. To mój dobry kolega, a więc łatwo będzie nim politycznie manipulować, a dodatkowo może stracić swą nieodpłatnie pełnioną funkcję z chwilą, gdy zacznie warzyć niedobre piwo”, żartuje Trojan.
Dekoracje, stare fotografie i przedmioty promocyjne zostały dostarczone do siedziby żiżkowskiego państewka – kawiarni piwnej Republika Žižkov – gratisowo przez firmę Szafa Gdańska we współpracy z Wojciechem Gruszczyńskim z portalu Danzig-online.pl i Mikołajem Wierzbickim z forum Dawny Gdańsk. Nad wejściem do kawiarni wywieszono flagi obu mini-państw.
„Ludzie zatrzymują się u nas i wypytują o czerwoną flagę z białymi krzyżami. Niektórzy pytają nawet, jak znaleźć Wolne Miasto Gdańsk na mapie. Po otwarciu konsulatu gwarantujemy wszystkim gościom posiadającym stałe zameldowanie w Gdańsku kieliszek Becherovki gratis”, zapowiada szef kawiarni Republika Žižkov Petr Freimann.
Satyryczna ceremonia otwarcia Gdańskiego Konsulatu w praskiej dzielnicy Żiżkow ma posłużyć jako interesująca zachęta dla Prażan, aby zaczęli powracać nad Morze Bałtyckie. Jeszcze dwadzieścia lat temu było ono popularnym miejscem wypoczynku czeskich turystów. „W Czechach mówi się Przez żołądek do serca, z tego powodu zdecydowaliśmy się urządzić naszą gdańską biesiadę piwną w ramach Dni Polskiej Gastronomii, które organizuje Instytut Polski w Pradze, we współpracy z Ambasadą RP w Pradze w dniach od 12 do 18 listopada br.” , dodaje Trojan. |
i po czesku:
Cytat: | Otevření konzulátu Svobodného města Gdaňska ve Svobodné republice Žižkov
CZ - Tisková zpráva
V pondělí 12.11.2012 dojde k dlouho očekávanému otevření konzulátu Svobodného města Gdaňska ve Svobodné republice Žižkov. „Myšlenku Svobodné republiky Žižkov, dodnes bohémské čtvrti Prahy bez davů turistů, zasel na začátku 20. století u piva se svými kumpány Jaroslav Hašek, autor Dobrého vojáka Švejka. Nakonec i Švejka napsal v Jeronýmově ulici na Žižkově a má tady svůj originální pomník“ říká Pavel Trojan, programový expert Polského institutu v Praze, Žižkovan a samozvolený prezident této republiky.
„My Češi milujeme černý humor a tak jsme se rozhodli, že prvním státem, se kterým naváže naše Žižkovská republika diplomatické styky bude Svobodné město Gdaňsk. V duchu hesla In piwo veritas se stane prvním gdaňským konzulem na Žižkově sládek gdaňského pivovaru Browarnia Michal Saks. Je to můj dobrý kamarád, takže s ním budu moci politicky manipulovat a navíc o svou neplacenou funkci přijde ve chvíli, kdy začne vařit špatné pivo“, směje se Trojan.
Výzdobu, staré fotografie a reklamní předměty do sídla žižkovského státečku – pivní kavárny Republika Žižkov - zdarma dodala firma Szafa Gdańska ve spolupráci s Wojciechem Gruszczynským z Danzig-online.pl a Mikołajem Wierzbickým z internetového fóra Dawny Gdańsk. Nad vchodem do kavárny jsou vyvěšeny vlajky obou ministátů.
„Lidé se u nás zastavují a vyptávají se nás na červenou vlajku s bílými kříži. Někteří se dokonce ptají, kde na mapě se Svobodné město Gdaňsk nachází. Po otevření konzulátu garantujeme všem návštěvníkům s místem trvalého bydliště v Gdaňsku panáčka Becherovky zdarma.“ říká provozní kavárny Republika Žižkov Petr Freimann.
Recesistické otevření gdaňského konzulátu na pražském Žižkově si klade za cíl zajímavou formou zlákat Pražany k cestě k Baltskému moři, ještě před dvaceti lety oblíbené destinaci českých turistů. „V Čechách se říká, že láska prochází žaludkem a proto jsme se rozhodli náš gdaňský pivní večírek uspořádat v rámci Dní polské gastronomie, jež pořádá Polský institut v Praze ve spolupráci s Velvyslanectvím Polské republiky v Praze ve dnech 12.-18.11.2012.“ dodává Trojan. |
pumeks - Sro Paź 24, 2012 11:51 pm
A po tej Becherovce nie stracimy od razu wzroku?
Dostojny Wieśniak - Czw Paź 25, 2012 1:17 am
No Becherovka to jeszcze nikomu na oczy nie zaszkodziła.
Pocztówka dźwiękowa ze Śląska Cieszyńskiego Naduś sobie Są też polskie wersje, jak kto nie zrozumiał tego prostego języka, wrzucić mogę. Bo ładne to i warte wysłuchania i zrozumienia.
Mikołaj - Pon Lis 12, 2012 1:32 pm
...
Sabaoth - Pon Lis 12, 2012 3:50 pm
trzeba się wybrać!
Mikołaj - Sro Lis 14, 2012 11:13 am
Konsulem WMG został Michał Saks, gdański browarnik i miodostynik, gratulacje!
Reportaż: http://www.youtube.com/watch?v=iLiwECeX3To
EwkaW - Sro Lis 14, 2012 9:49 pm
Mikołaj napisał/a: | miodostynik |
a na początek panowania Konsula psikus w postaci czeskiego błędu,
powinno być - m i o d o s y t n i k
To na szczęście
Mikołaj - Czw Lis 15, 2012 9:16 am
W Pradze powstał konsulat Wolnego Miasta Gdańska
lepiej nie patrzcie na komentarze, chyba ktoś podlinkował artykuł na forum MW/ONR
Sabaoth - Czw Lis 15, 2012 1:51 pm
Artykuł
Komentarze świadczą po prostu o kompletnym braku kultury i wykształcenia.
danziger - Pon Lis 19, 2012 10:29 pm
Sabaoth napisał/a: | Artykuł
Komentarze świadczą po prostu o kompletnym braku kultury i wykształcenia. | normalny poziom komentarzy z wszelkich portali "ogólnych" jak onet itp.
Mikołaj - Sro Lis 21, 2012 3:36 pm
Wyborcza podchwyciła temat
http://trojmiasto.gazeta....lne_Miasto.html
tak na marginesie - oczywiście zapomnieli wspomnieć, że te komentarze to nie gdzieś w internecie tylko pod konkretnym artykułem na konkurencyjnym portalu
|
|