|
Dawny Gdańsk
|
|
Bla bla bla - O Mirze, koalicji praw autorskich i złym Drapieżnym Wilku
Aartin - Sob Kwi 02, 2011 3:42 am Temat postu: O Mirze, koalicji praw autorskich i złym Drapieżnym Wilku
DW napisał/a: | Powyzsze z opracowania Schmida pochodzi, co Miro mógłby odnotować. Nie dla kaprysu mojego czy kogo tam innego. Prawo autorskie działa. | prawo autorsie chyba jeżeli chodzi o Schmida nie działa już. (przepraszam, że nazwisko fonetycznie)
Post edytowany, dla wprowadzenia w wątek. Watek wydzielony z tematu Kościoły w Borętach
DW
ruda - Sob Kwi 02, 2011 8:23 am
Źródło zawsze trzeba podać, prawo i uczciwość.
Miro - Sob Kwi 02, 2011 6:18 pm
Och Dostojny po co te wielkie słowa. Już gdzieś pisałem, ze przedstawiłeś już prawie całe wydanie wspomianego autora, także akurat ta pozycja jest wszystkim dobrze znana. Na margnesie jest mi przykro, że to ja zamieściłem te zdjęcia z podwórka, które wydaje się być TWOIM.... może jakieś prawa autorskie.
Miro
Dostojny Wieśniak - Sob Kwi 02, 2011 7:49 pm
A czemu ma służyć ta uszczypliwość? Prosiłem jedynie o podawanie źródeł z których cytowane są cudze zdjęcia. I nie dotyczy to tylko Ciebie.
Uwaga dotyczy każdego opracowania, bez względu na to czy jest ono znane szerszemu czy mniejszemu gronu. Podobnie jak temat nie ma w tym kontekście żadnego znaczenia. Jesteś w temacie, NADUŚ więc nie wciskaj ciemnoty.
ruda - Sob Kwi 02, 2011 8:16 pm
I znowu brak żródła
Miro - Sob Kwi 02, 2011 8:24 pm
Widać zawiązuję się koalicja praw autorskich.
Miro
Dostojny Wieśniak - Sob Kwi 02, 2011 8:40 pm
Wykorzystujesz efekty cudzej pracy. Jeżeli nie prawo, to przynajmniej zwykła przyzwoitość nakazuje poinformować o tym. Nie oczekuję oczywiście zrozumienia sensu poprzedniego zdania. Zmęczony jestem bylejakością standardów jakie nas otaczają. Więc proponuję ostrzeżenie przy następnej okazji. Zawsze możesz odwołać się do Ojca Założyciela.
Mikołaj - Sob Kwi 02, 2011 11:26 pm
Aartin napisał/a: | prawo autorsie chyba jeżeli chodzi o Schmida nie działa już. |
Autorskie prawa osobiste obowiązują bezterminowo, majątkowe wygasają.
Miro napisał/a: | Widać zawiązuję się koalicja praw autorskich. |
nie ma co się jeżyć, jeśli autor jest znany, trzeba go wskazywać
Dostojny Wieśniak - Nie Kwi 03, 2011 12:28 am
No to mamy jasność w temacie
Miro napisał/a: | Widać zawiązuję się koalicja praw autorskich. | To jest dość szeroka koalicja. Trzymajmy poziom, nie chcę niczego innego.
ruda - Nie Kwi 03, 2011 6:24 am
To nie tylko kwestia praw autorskich, ale zwykła, użytkowa raczej. Każdy zainteresowany tematem mając źródło może z niego skorzystać.
Miro - Nie Kwi 03, 2011 7:12 pm
Dostojny Wieśniak napisał/a: | Więc proponuję ostrzeżenie przy następnej okazji. Zawsze możesz odwołać się do Ojca Założyciela. | .
Chciałem dać sobie spokój i przyjąć sugestię SZEFA, ale po tym co napisął Dostojny to mi ręce opały.
Kolega proponuje ostrzeżenie przy następnej okazji. Kiedy będzie ta okazja obojętnie, ona będzie dowali mi bo tak to sobie postanowił i co ciekawe wcale się z tym nie kryje. Jako, że mamy demokracje istnieje instancja wyższa do której się odwołuję. Czy na FDG dostaje się ostrzenia za coś, czy przy następnej okazji. Czy każdemu kto nie podał źródła grozi taka samo ostrzeżenie. I czy na zmęczenie Dostojnego bylejakością standardów jakie nas otaczają jedynym sposobem jest dać ostrzeżnie koledze z forum bo nie pasuje w czymś tam.
Nalężę do starszego pokolenia uczestników FDG, i pamiętam te czasy kiedy powiedzenie.. dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie...nie było tylko powiedzeniem ale samym życiem.
Miro
Z mojej strony temat zakończony.
Ruda
ruda - Nie Kwi 03, 2011 8:37 pm
Nie bardzo rozumiem, mam przecież dokładnie takie samo zdanie , jak Mikołaj i Dostojny?
Ale jeżeli chociaż taki "mój" argument do Ciebie dotrze to
Wiek, jak sam stwierdziłeś nie ma tu nic do rzeczy. Sam swoje zamieszczane fotki nadpisujesz nickiem, więc bądź konsekwentny w stosunku do innych źródeł. No chyba, że o ożywienie Forum tu chodziło
Dostojny Wieśniak - Nie Kwi 03, 2011 11:23 pm
Miro napisał/a: | Kolega proponuje ostrzeżenie przy następnej okazji. Kiedy będzie ta okazja obojętnie, ona będzie dowali mi bo tak to sobie postanowił i co ciekawe wcale się z tym nie kryje. | Masz mnie. Pisząc o następnej okazji, myślałem o kolejnym zlekceważeniu prośby o podanie źródła pochodzenia cytatu, jakim by on nie był. Miro napisał/a: | Czy na FDG dostaje się ostrzenia za coś, czy przy następnej okazji. | Na FDG dostaje się ostrzeżenia za coś. W tym wypadku, jak wyżej.
Miro napisał/a: | Czy każdemu kto nie podał źródła grozi taka samo ostrzeżenie. | Każdemu kto przyjmie Twoją metodę działania.
Miro napisał/a: | I czy na zmęczenie Dostojnego bylejakością standardów jakie nas otaczają jedynym sposobem jest dać ostrzeżnie koledze z forum bo nie pasuje w czymś tam. | Nie ale w tym przynajmniej przypadku mogę coś zrobić. Miro napisał/a: | Nalężę do starszego pokolenia uczestników FDG, i pamiętam te czasy kiedy powiedzenie.. dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie...nie było tylko powiedzeniem ale samym życiem. | Też tak mam i uważam to porównanie za nadużycie, chociaż chyba Cię rozumiem więc się nie czepiam.
groszek - Pią Kwi 08, 2011 12:23 am
D.W...proszę powiedz jak uważasz , czy jeśli z jakiegoś żródła pobieram info i podaję to żródło....np.słownik , czy stronę....to wystarczy czy konieczny jest link , bo bez linku jest to plagiat...?
Mikołaj - Pią Kwi 08, 2011 12:44 am
U nas najczęściej nie chodzi o plagiat (w sensie, że przypisujesz sobie autorstwo, bo raczej wiadomo, że nie zrobiłaś zdjęcia 60 lat temu), ile o brak wskazania źródła.
groszek napisał/a: | konieczny jest link , bo bez linku jest to plagiat...? |
pytanie jest serio?
groszek - Pią Kwi 08, 2011 1:05 am
Noo serioo bo wiesz Mikołaj ja naprawdę mało znam się...
Napisałam opis ze słownika symboli i napisałam że ze słownika symboli ..ale ale nie podałam linka do tego słownika...i oberwałam za plagiat...a przeciez nie pisałam że to moje tylko że ze słownika...ale brak linku .Eeee masło maslane.
Reasumując----- podałam żródło.........słownik.......nie podałam linku do słownika.
ruda - Pią Kwi 08, 2011 6:54 am
Słowniki bywają i papierowe. Naprawę
groszek - Pią Kwi 08, 2011 9:45 am
ruda napisał/a: | Słowniki bywają i papierowe |
Tiaaaa...Ty to wiesz..ja to wiem...on tego nie wiedział .
Teraz jak cytuje żródło pisane...to piszę :
..link..trzecia biblioteczka pierwsza półka w salonie groszka....
eee...no wiesz jak chce sie komuś.....
Dostojny Wieśniak - Pią Kwi 08, 2011 1:54 pm
Cytat: | Tiaaaa...Ty to wiesz..ja to wiem...on tego nie wiedział .
Teraz jak cytuje żródło pisane...to piszę :
..link..trzecia biblioteczka pierwsza półka w salonie groszka....
eee...no wiesz jak chce sie komuś..... | Co Ty palisz Groszku? Nie mam nic wspólnego z przygodą słownikową a to Twoje posty zdają się sugerować. Tu podobnie jak w każdej innej publikacji, wystarczy wskazanie źródła cytatu.
groszek - Pią Kwi 08, 2011 6:53 pm
Oj D.W...ja od 7 lat nie palę ...i nie o Tobie piszę....oj głuptas z Ciebie...gdybym coś do Ciebie to na priv bym napisała...oj tyle czasu sie znamy z forum ze powinieneś wiedzieć
Po prostu miałam taką przygodę na pewnym...historycznym forum .
Oj D.W. oj oj , a gdzie ja Ciebie wymieniłam?...
Miro - Pią Kwi 08, 2011 7:32 pm Temat postu: O prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Cytat: | USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych"
Rozdział 4
Czas trwania autorskich praw majątkowych
Art. 36.
[Czas trwania majątkowych praw autorskich]
Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w ustawie, autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:
1) od śmierci twórcy, a do utworów współautorskich – od śmierci współtwórcy, który przeżył pozostałych;
2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany – od daty pierwszego rozpowszechnienia, chyba że pseudonim nie pozostawia wątpliwości co do tożsamości autora lub jeżeli autor ujawnił swoją tożsamość;
3) w odniesieniu do utworu, do którego autorskie prawa majątkowe przysługują z mocy ustawy innej osobie niż twórca – od daty rozpowszechnienia utworu, a gdy utwór nie został rozpowszechniony – od daty jego ustalenia;
4) w odniesieniu do utworu audiowizualnego – od śmierci najpóźniej zmarłej z wymienionych osób: głównego reżysera, autora scenariusza, autora dialogów, kompozytora muzyki skomponowanej do utworu audiowizualnego.
|
Miro
knovak - Pią Kwi 08, 2011 9:30 pm
A wcześniejszy rozdział tej ustawy?
Jest różnica między wiecznymi prawami osobistymi i czasowymi majątkowymi...
Cytat: | Rozdział 3
Treść prawa autorskiego
Oddział 1
Autorskie prawa osobiste
Art. 16. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, autorskie prawa osobiste chronią nieograniczoną w czasie i niepodlegającą zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do:
1) autorstwa utworu;
2) oznaczenia utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem albo do udostępniania go anonimowo;
3) nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania;
4) decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności;
5) nadzoru nad sposobem korzystania z utworu. |
Dostojny Wieśniak - Pią Kwi 08, 2011 10:35 pm
Miro, o tym już było na poprzedniej stronie. Proponuję przejść do początku ustawy. Tam powinien znajdować się słowniczek.
|
|