|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Powrót kamieniczek na Szeroką
Krzysztof - Wto Mar 22, 2011 8:50 pm Temat postu: Powrót kamieniczek na Szeroką Z tym tytułem trochę przesadziłem Wracają nie całe kamieniczki, ale ich pozostałości (fragmenty), ale mnie to ucieszyło.
Pomiędzy Groblą II, a Tandetą powstaje coś betonowego. Wykonano już piwnice. Odlewają parter. Ale przed przystąpieniem do prac konstrukcyjnych, zachowane na tym terenie fragmenty murów piwnicznych (?) wycięto i we fragmentach zdeponowano na nieodległym podwórzu. Dzisiaj wracały na swoje działki.
Oliwianin - Wto Mar 22, 2011 10:08 pm
Czy wiadomo co dokładnie jest tam budowane?
jayms - Sro Mar 23, 2011 5:28 am
Oliwianin napisał/a: | Czy wiadomo co dokładnie jest tam budowane? |
Kwartał Kamienic
dandola - Sro Mar 23, 2011 8:46 am
Jeśli można zapytać, czy to chodzi o te kamieniczki po lewej. A może ma ktoś wygląd onegdaj.
pumeks - Sro Mar 23, 2011 8:57 am
Nie, te które są na pocztówce po lewej, zostały odbudowane już dość dawno temu. A te które się obecnie budują zajmą m. in. miejsce po byłej drukarni Gdańskich Zakładów Graficznych, wcześniej Danziger Neueste Nachrichten.
Feldfebel - Sro Mar 23, 2011 8:58 am
Swoją droga-to plus dla inwestora za szacunek do pozostałości autentycznej zabudowy.
dandola - Sro Mar 23, 2011 9:16 am
A czy można prosić o wygląd onegdaj?
Mikołaj - Sro Mar 23, 2011 11:21 am
dandola napisał/a: | A czy można prosić o wygląd onegdaj? |
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=40266
myślę, że wczoraj i przedwczoraj miejsce to wyglądało podobnie
Krzysztof - Sro Mar 23, 2011 1:45 pm
dandola napisał/a: | johannisgasse.jpg |
Johannisgasse dzisiaj wygląda tak:
dandola - Sro Mar 23, 2011 2:09 pm
Chodziło mi o wygląd odbudowywanych kamieniczek przed zniszczeniami wojennymi.
darzan - Sro Mar 23, 2011 4:26 pm
Mam wrażenie, że od czasu do czasu, Twoje myśli nie są zborne z mięśniami palców.
Otrzymałeś fotografię przedstawiającą obecny obraz Świętojańskiej, natomiast domagasz się obrazu ulicy sprzed 1945 i do tego jeszcze z przebudową lat 30-40. Czy dobrze zrozumiałem ?
Krzysztof - Pią Paź 28, 2016 9:03 pm
Dzisiaj byłem w Patio Espanol na rogu Szerokiej i Tandety. Dopiero teraz udało mi się zobaczyć jak wyeksponowano te bloki ścian ceglanych. Ładnie, ale szkoda, że sporą ich część zasłonięto kanapami.
|
|