|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Mapa Żuław sprzed 1620 r.
Krzysztof - Sob Mar 05, 2011 8:51 pm Temat postu: Mapa Żuław sprzed 1620 r. Nie wiem, czy w ogóle istnieje, ale jeśli by ktoś miał, wiedział gdzie jest, to proszę o informację. Jest sporo map pokazujących ten teren już od połowy XVII w. ale właśnie przed 1620 r. układ kanałów na Żuławach Gdańskich był inny. Zmienił się w związku z budową nowych fortyfikacji i spiętrzeniem wód Motławy. Poza wyszperanym ostatnio przez dandolę planem Terytorium Krępicu (1602) nic nie widziałem
pumeks - Nie Mar 06, 2011 11:42 am
To będzie trudne, bo im dawniej, tym oczywiście map jest mniej. Około 1600-1601 różne mapy kreślił gdański geodeta miejski Fr. Berndt, ale dotyczyły one zdaje się poszczególnych fragmentów terytorium miejskiego - nie wiem, czy powstało coś takiego, jak mapa całych Żuław Gdańskich.
Krzysztof - Nie Mar 06, 2011 4:08 pm
pumeks napisał/a: | dotyczyły one zdaje się poszczególnych fragmentów terytorium miejskiego |
To by nie przeszkadzało. Z analizy takich fragmentów może wyjść człkiem ciekawy obraz.
Miro - Nie Mar 06, 2011 10:01 pm
pumeks napisał/a: | To będzie trudne, bo im dawniej, tym oczywiście map jest mniej. Około 1600-1601 różne mapy kreślił gdański geodeta miejski Fr. Berndt, ale dotyczyły one zdaje się poszczególnych fragmentów terytorium miejskiego - nie wiem, czy powstało coś takiego, jak mapa całych Żuław Gdańskich. |
Mapa Berndta okolic Scharpau-Szkarpawa rok 1600.
Miro
kwidzin - Nie Mar 06, 2011 10:41 pm
Chyba ciekawe to to, ale przy mojej rozdzielczości monitora, nawet lupka nie pomoże Czy można prosić o odnośnik do jakiejś większej wersji?
Krzysztof - Pon Mar 07, 2011 10:18 am
Miro napisał/a: | Mapa Berndta okolic Scharpau-Szkarpawa rok 1600. |
Wprawdzie to nie Żuławy Gdańskie, ale mapa wspaniała. kwidzin napisał/a: | Czy można prosić o odnośnik do jakiejś większej wersji? |
Krzysztof - Sob Mar 12, 2011 2:48 pm
pumeks napisał/a: | Około 1600-1601 różne mapy kreślił gdański geodeta miejski Fr. Berndt, ale dotyczyły one zdaje się poszczególnych fragmentów terytorium miejskiego |
Podejrzewam, że mapa, która pojawiła się już w wątku o Motławie ( http://www.forum.dawnygda...p=123378#123378 ) może być jedną z tych map. Czy wiesz może o mapie innego terytorium, gdzieś powielonej, albo inaczej dostępnej?
|
|