|
Dawny Gdańsk
|
 |
Zagadki - Zagadki "spichrzowe"
pumeks - Pią Mar 04, 2011 2:29 pm Temat postu: Zagadki "spichrzowe" Hmmmm z pewną taką nieśmiałością... ponieważ, jak wiadomo:
Cytat: | W tej zabawie chodzi o to, by "zagadujący" znał odpowiedź ;) |
a mnie się tylko wydaje, że znam - mogę być w błędzie - mam takie pytanie:
Który ze spichlerzy na Wyspie Spichrzów był NAJWYŻSZY?
Przy czym nie mam na myśli stanu zabudowy z 1944 roku, tylko wszystkie obiekty od XIV do XX wieku, i z zagadki zostaje wyłączony - zachowany do dziś - elewator "Deo Gloria" naprzeciw Bramy Mariackiej.
Hmmm trochę mętnie napisałem, o co mi chodzi, ale może ktoś się pokusi o odpowiedź.
pumeks - Wto Lis 01, 2011 12:46 pm
Zagadka nie wywołała większego zainteresowania, więc sam sobie odpowiadam - a odpowiedź w artykule. Podziękowania dla Ingi za pomoc w skompletowaniu materiału ilustracyjnego.
Dostojny Wieśniak - Sro Lis 02, 2011 12:39 am
Eee tam. Od razu nie wywołała zainteresowania... Trochę pogrzebać trzeba by było. Równie dobrze można rzucić pytanie o dystans jaki dzielił miejscowości lokowane przez Zakon NMP na Żuławach i sens tych lokacji. A tak w ogóle kusi mnie ankieta - po co komu te Żuławy były. Kiedyś tam.
Hochstriess - Sro Lis 02, 2011 3:28 pm
Ojno, niektórzy grobbing wyjazdowy uprawiali!
pumeks - Sro Lis 02, 2011 3:31 pm
Hochstriess napisał/a: | Ojno, niektórzy grobbing wyjazdowy uprawiali! |
Zagadnięte było w marcu
Hochstriess - Sro Lis 02, 2011 10:38 pm
No i z tego też powodu na daty nie patrzyli!
Krzysztof - Czw Lis 03, 2011 1:06 pm
Cytat: | Co ciekawe, na rycinach tych omyłkowo opisano "Turka" jako położony na Długich Ogrodach szpitalny kościół św. Barbary, |
Nie, żebym nie wierzył, ale zastanawia mnie to, że na tych rycinach nie mogę się dopatrzyć sylwetki Św. Barbary. Powinna być gdzieś, w tej okolicy i to trochę wyższa od "Turka" ze względu na większą odległość od obserwatora. A patrzył przecież z góry na Gdańsk
pumeks - Czw Lis 03, 2011 3:45 pm
Nie jestem pewien, czy powinna być wyższa od spichrza, biorąc za punkt wyjścia wizerunek Św. Barbary na kilkanaście lat wcześniejszym "planie sztokholmskim"
Krzysztof - Czw Lis 03, 2011 5:47 pm
Za wysoki to on nie był. Ale już wtedy Długie Ogrody to była całkiem spora dzielnica, z niemałymi domami. A autor ryciny nie narysował jej. Jest tylko jeden pojedynczy domek na dalszym planie, na lewo od "Turka", ale to bliżej Wisły.
ps: gdzie można pozyskać tak dobrą wersję planu sztokholmskiego?
roland - Pią Lis 04, 2011 9:25 pm
Mam skan z oryginału ok 170 Mb
Krzysztof - Sob Lis 05, 2011 8:58 am
Dzięki. Pumeks (prywatnie) był szybszy
|
|