|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Port drzewny
Krzysztof - Czw Lut 03, 2011 10:01 pm Temat postu: Port drzewny Na stronie Süddeutsche Zeitung Photo http://www.sz-photo.de/ jest zdjęcie przedstawiające wyciąganie z wody pni z rozmontowanych tratew.
Od kilku dni próbuję rozpoznać to miejsce, ale Może ktoś pomoże.
pumeks - Pią Lut 04, 2011 7:09 am
Najpierw myślałem, że to widok z Polskiego Haka w kierunku fabryki chemicznej "Pommerensdorf" nad Kanałem Kaszubskim, ale ten zakład z dwoma kominami nie do końca mi pasuje ...
Miro - Pią Lut 04, 2011 10:18 am
Powyżej Wisłoujścia znajdowały, się rozlegle place, które przed I wojną światową służyły za skład amunicji niemieckiej marynarki wojennej. W latach powojennych wzmógł się ogromnie eksport drewna przez Port Gdański . Powstała konieczność stworzenia nowych miejsc przeładunkowych i skladowych dla drewna. Zużytkowano dla tegu celu wymienione wyżej place. Wielkim nakładem kosztów Rady Portu i firm prywatnych zostały one zniwelowane i wyposażone w liczne bocznice kolejowe i pomosty, umżliwające przybianie dużych okrętów. Na tych właśnie placach koncentrowała się poważna część przeładunku i składowania drewna.
Miro
pumeks - Pią Lut 04, 2011 11:32 am
Hm może w takim razie widok z tego rejonu w kierunku fabryki chemicznej? ale z dwoma zastrzeżeniami:
1. zdjęcie musiałoby być dość stare - wczesne lata 1920, przed powstaniem basenu węglowego w Wisłoujściu - gdyż na późniejszych planach portu widać zmieniony układ torów, całkowicie znikają tory biegnące równolegle do brzegu Martwej Wisły/
2. Na obu zdjęciach (zamieszczonych przez Krzysztofa i Miro) widać lekki skręt brzegu rzeki, na planach trudno znaleźć jego odpowiednik - ale to być może kwestia niedokładności planów.
Miro - Pią Lut 04, 2011 11:43 am
A moż to zdjęcie coś pomoże.
Miro
Krzysztof - Pią Lut 04, 2011 5:21 pm
Miro napisał/a: | Powyżej Wisłoujścia znajdowały, się rozlegle place, |
Mógłbyś to uściślić. Najlepiej na jakimś planie. Miro napisał/a: | przeladunek drewna z wody na staek.JPG |
Jeśli dobrze oceniam to, ten statek stoi przy wschodnim nabrzeżu, właśnie wykonywanego, Kanału Kaszubskiego Kaizer Hafen, a po prawej stronie widać jeszcze nie zagospodarowany Ostrów Holm
pumeks - Pią Lut 04, 2011 5:49 pm
Krzysztof napisał/a: | Jeśli dobrze oceniam to, ten statek stoi przy wschodnim nabrzeżu, właśnie wykonywanego, Kanału Kaszubskiego Kaizer Hafen, a po prawej stronie widać jeszcze nie zagospodarowany Ostrów Holm |
Hmmm.... w czasie wykonywania kanału już by na nim spławiano drewno? I czy Holm byłby taki zadrzewiony?
Miro - Pią Lut 04, 2011 7:38 pm
Jsszcze taka informacja może przydatna.
Cytat: | W północnej części Holmu znajduje się basen, zaopatrzony w nabrzeża betonowe. Nabrzeża te, jak również nabrzeża od od strony Kaiserhafen , służą przęładunkowi drewna i złomu żelaznego. Poważna część Holmu służy wyłącznie prawie składowaniu drewna.
Jako port eksortowy dla drewna Gdańsk posiada wyjątkowo korzystne warunki naturalne. Wielka ilość nabrzeży i położonych bezpośrednio nad wodą placów składowych umożliwia składowanie bardzo znacznych ilości drewna i tani przładunek ze składu na statek.
Port Gdański posiada 2 mln. m kw. lądowych placów składowych dla drewna. Wszystkie one zaopatrzone są w dogodne połączenia kolejowe i miejsca postojowe dla statków.Składwanie drewna dbywa się w głównej mierze na placach drzewnych pomiędzy Wisłoujściem i Keiserhafen, dalej na wyspie Holm raz w górnej części Martwej Wisły za stoczniami Klawittera i Wojana do mostu kolejowego i poza nim.
|
Miro
Krzysztof - Pią Lut 04, 2011 8:33 pm
pumeks napisał/a: | I czy Holm byłby taki zadrzewiony? |
Też mam wątpliwości. Ale, jeśli nie tam, to gdzie były drzewa (krzaki) nad wodą?
Miro - Sob Lut 05, 2011 1:06 pm
Na załączonym zdjęciu w tle te same kominy co u Krzysztofa.
Miro
Krzysztof - Nie Lut 06, 2011 11:57 am
Ciągle tego nie widzę
Miejsce, które trochę pasuje to Holm, ale nie ma tam takiego podwójnego torowiska Nie bardzo wierzę, żeby zaraz po położeniu torów (te z planu, z 1929 zachowały się do niedawna, a może do teraz) zmieniano ich układ. A i baseny nie pasują. Na planie z 1901 jeszcze ich nie ma. Wydaje mi się, że od razu przybrały docelowy kształt.
Kominy fabryki chemicznej (?) na zdjęciu „holmlagerplatz.JPG” są ustawione odwrotnie, wyższy z lewej
Widok z północy, od strony Wisłoujścia, jeszcze mniej prawdopodobny.
Miro - Nie Lut 06, 2011 4:17 pm
Co powiecie na ten fragment zdjęcia lotniczego..
czy to nie wyjaśnia sprawy.
Miro
pumeks - Nie Lut 06, 2011 4:43 pm
Krzysztof napisał/a: | Miejsce, które trochę pasuje to Holm, ale nie ma tam takiego podwójnego torowiska Nie bardzo wierzę, żeby zaraz po położeniu torów (te z planu, z 1929 zachowały się do niedawna, a może do teraz) zmieniano ich układ. A i baseny nie pasują. Na planie z 1901 jeszcze ich nie ma. Wydaje mi się, że od razu przybrały docelowy kształt. |
Dlatego właśnie wyżej sugerowałem, że to mógłby być widok z Martwej Wisły poniżej ujścia Kanału Kaszubskiego - tam około 1924 były tory równoległe do nabrzeża, które później zlikwidowano.
Ale może to wcale nie jest ta fabryka, tylko coś zupełnie innego? i może wcale nie w Gdańsku?
Krzysztof - Nie Lut 06, 2011 7:56 pm
Miro napisał/a: | czy to nie wyjaśnia sprawy. |
Częściowo. Według mnie to dwie różne fabryki
Jeśli chodzi o „holmlagerplatz.JPG”, to wydaje mi się, że widoczne na drugim planie obiekty to Młyniska na lewym brzegu Martwej Wisły. Zdjęcie robione z Holmu, ale z którego miejsca(?). Poza sztaplami drewna niewiele widać, Ale jakiś domek, po lewej stronie jest.
pumeks napisał/a: | i może wcale nie w Gdańsku? |
Biorę to pod uwagę, ale gdzie
Czy był jakiś inny port nad Wisłą, który odbierał spławiane nią tratwy
Bo jeśli nie Wisła to, co?
feyg - Nie Lut 06, 2011 10:10 pm
Krzysztof napisał/a: |
Czy był jakiś inny port nad Wisłą, który odbierał spławiane nią tratwy
Bo jeśli nie Wisła to, co? |
A może Królewiec nad Pregołą?
Marek Z - Pon Lut 07, 2011 11:15 am
Wydaje mi się, że na zdjęciu pierwszym ( prwz[1].jpg ), pomimo podpisu - to jednak nie Gdańsk. Jeżeli po prawej stronie widać Martwą Wisłę na wysokości Polskiego Haka, to rozlewisko po lewej, jak na Motławę jest za wielkie.
Drugie zdjęcie ( przeladunek drewna z wody na staek.JPG), mogło być zrobione ze statku zacumowanego przy dzisiejszym Nabrzeżu Obrońców Poczty Polskiej - w kierunku stoczni, ale zabudowa wioski Wisłoujście, po lewej stronie jest trochę za wysoka i - jak dla mnie - cały tor wodny w tym miejscu, za szeroki.
Zdjęcie trzecie ( holzumschlag.JPG ), to widok Basenu Górniczego ze świeżo oddaną dobudowaną częścią. Jednak przy jego nabrzeżach drewna raczej nie składowano.
Dwa kolejne zdjęcia - trudno określić ich lokalizację. Mogło to być w różnych miejscach portu
Natomiast widok ( holm.jpg ) również nie wydaje mi się być Gdańskiem. Takiego układu: rzeka - kanał - ląd - kanał, w porcie nie ma.
A może Królewiec nad Pregołą? - jak pyta Feyg. No właśnie. Może..
Fenix - Pon Lut 07, 2011 12:02 pm
Może tu jest jakaś podpowiedź: http://pbc.gda.pl/dlibra/...d=9126&lp=1&QI=!${query.QueryId}
i tu: http://pbc.gda.pl/dlibra/...?id=71&dirids=1
Krzysztof - Pon Lut 07, 2011 12:18 pm
Marek Z napisał/a: | widok ( holm.jpg ) również nie wydaje mi się być Gdańskiem. |
To pasuje. Teren zaznaczony na zielono.
pumeks - Pon Lut 07, 2011 12:36 pm
Krzysztof napisał/a: | Marek Z napisał/a: | widok ( holm.jpg ) również nie wydaje mi się być Gdańskiem. |
To pasuje. Teren zaznaczony na zielono. |
Z tym akurat nie ma problemu, to jest przecież fragment zdjęcia z albumu widoków lotniczych ze zbiorów Herdera. Natomiast na tym zdjęciu fabryka chemiczna ma trzy kominy, a na zdjęciu, od którego zaczęła się dyskusja, widać tylko dwa zastanawiam się jeszcze, czy to nie mogło być gdzieś w górę Martwej Wisły, np. w okolicach Płoni?
Marek Z - Pon Lut 07, 2011 1:32 pm
Krzysztof napisał/a: | Marek Z napisał/a: | widok ( holm.jpg ) również nie wydaje mi się być Gdańskiem. |
To pasuje. Teren zaznaczony na zielono. |
Fakt. To ten teren.
totenkopf1956 - Czw Lut 10, 2011 9:56 pm
Przepraszam, że może nie na temat, ale będąc na w/w stronie widziałem również to zdjęcie, a ponieważ nie miałem pomysłu co do jego usytuowania, nie umieszczałem go na forum. Znalazłem natomiast dwa inne które pozwolę sobie tu umieścić. Jedno z nich przedstawia według mnie kapitulację Helu ( ale mogę się mylić ), co do drugiego natomiast brak mi skojarzenia ( opisane było, iż to Gdańsk ),przedstawia ono ćwiczących żołnierzy . Zdarzają się zdjęcia podpisane iż są zrobione w Gdańsku, a w rzeczywistości przedstawiały inne miasta. Może ktoś wie czego dotyczą obydwie fotografie ??
|
|