|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Cyna
dbc - Pią Gru 10, 2010 2:36 pm Temat postu: Cyna Witam,
poszukuje zdjec punc oraz przedmiotow z cyny wykonanych na terenach Prus Wschodnich - pobrzeza od Gdanska po Krolewiec.
pozdrawiam wszystkich Forumowiczow!
Dostojny Wieśniak - Sob Gru 11, 2010 1:14 am
Żadna tajemnica. Póki co zapraszam do wątku powitalnego.
ruda - Sob Gru 11, 2010 10:29 am
Cytat: | poszukuje zdjec punc oraz przedmiotow z cyny |
A co już masz - żeby nie dublować
dbc - Sob Gru 11, 2010 11:00 am
Cala wydana w Polsce literature katalogowa oraz tom Hintzego Norddeutschland.
Dostojny Wieśniak - Nie Gru 12, 2010 2:03 am
Konwisarstwo, to temat rzeka. Jeżeli jesteś z 3M to wpadnij do biblioteki MNG i PAN. Znajdziesz i zdjęcia, i rysunki punc. Nie wiadomo do czego i jak bardzo jest to potrzebne. Dużo znajdziesz w Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie, Archiwum Państwowym tamże, w Instytucie Sztuki PAN w stolicy, w Bibliotece UMK, trochę w Bibliotekach Kurii Elbląskiej i Muzeum Diecezjalnego w Pelplinie, itd.
dbc - Wto Gru 14, 2010 4:12 pm
Dziekuje, ale sa to dokumenty ogolnie dostepne i znane. Bardzo duzy zbior posiada poza tym muzeum w Elblagu - polecym! Mnie interesuja przedmioty znajdujace sie w rekach prywatnych, czesto niedostepne dla nielicznych znawcow tematu. Temat, wbrew temu co piszesz, Dostojny Wiesniaku, jest jeszcze bardzo powierzchownie poznany. Pani Wlodarska z Muzeum Narodowego dawno temat zarzucila, nawet zbiory tzrymane sa w magazynie. Temat natomiast cyny Braniewskiej i Krolewieckiej w ogole nie zostal do tej pory ruszony.
Dostojny Wieśniak - Wto Gru 14, 2010 6:58 pm
Muzeum olsztyńskie wspólnie z PAN-em opracowały dokumentację fotograficzną Konserwatora Zabytków Okręgu Królewieckiego. Cyny też jest tam trochę. Zbiorów prywatnych czy to cyny, czy czego innego nikt nie kataloguje a nawet jeżeli, to nie udostępnia. Ktoś kiedyś chciał to opodatkować. Stoisz więc przed ścianą bo nawet jeżeli ktoś miał taką wiedzę, to już o niej zapomniał.
ruda - Wto Gru 14, 2010 7:50 pm
Pełno tego po kościołach, są nawet sarkofagi cynowe
Dostojny Wieśniak - Sro Gru 15, 2010 1:41 am
dbc napisał/a: | Temat natomiast cyny Braniewskiej i Krolewieckiej w ogole nie zostal do tej pory ruszony. | Czy można z tego wnosić, że temat cyny wschodniopruskiej zamierzasz rozwinąć bardziej niż tylko hobbystycznie?
dbc - Czw Gru 16, 2010 5:09 pm
Nie wykluczone. Na razie probuje zebrac wspolnie ze znanym kolekcjonerem Gdanskim wiedze o tym, co zachowalo sie w rekach prywatnych - nie zawsze swiadomych. Niedawno np. znaleziono w Sopocie cynowa mise chrzcielna gdanskiego konwisarza, ktora do wkroczenia wyzwolicieli znajdowala sie w pewnym kosciolku na Zulawach.
Dostojny Wieśniak - Pią Gru 17, 2010 2:59 am
dbc napisał/a: | Niedawno np. znaleziono w Sopocie cynowa mise chrzcielna gdanskiego konwisarza, ktora do wkroczenia wyzwolicieli znajdowala sie w pewnym kosciolku na Zulawach. | A w którym?
dbc - Pon Gru 20, 2010 2:42 pm
Z kosciola w Tiegenort / Tujsk.
Zalaczam rowniez zdjecie dzbanka z mojej kolekcji - Friedrich Pelet - Krolewiec.
Dostojny Wieśniak - Czw Gru 23, 2010 2:35 am
dbc napisał/a: | Zalaczam rowniez zdjecie dzbanka z mojej kolekcji - Friedrich Pelet - Krolewiec. | Jeżeli bardzo Ci zależy, można ustalić komu powinieneś zwrócić ten dzbanek. Jeżeli nie istnieje parafia, z której on pochodzi, to jest pewnie jej następca prawny. I żeby nie było - to Ty wywołałeś ten temat, Ty wstawiłeś te zdjęcia.
dbc - Pią Gru 24, 2010 9:00 am
Mylisz dwa tematy. Pokazany przeze mnie dzbanek jest wytworem Krolewieckim, ktory z pewnoscia nalezal nie do parafii, lecz ew. do pastora, a prawdopodobniej do jakiejs Wschodniopruskiej lub Niemieckiej (zakupiony w polnocnych Niemczech) rodziny. Byl on elementem zastawy do codziennego uzytku. Z tego wzgledu, w przeciwienstwie do zastawy srebrnej, stanowia przedmioty z cyny spora rzadkosc, gdyz przetapiane (patrz wspomnienia zu Dohna), niszczone i gubione (wykopaliska z latryn Elblaga i Gdanska, znaleziska w Kanale Radunii) nie byly darzone zbyt duza estyma. Nawet nasze Muzeum Narodowe nie uznalo za sluszne zaprezentowanie swojej duzej kolekcji szerszej publicznosci. Bo to przeciez "tylko" cyna. W tym miejscu duzy uklon w kierunku Muzeum Historycznego, prezentujacego swoje zbiory cyny w Ratuszu.
mariusz18 - Pon Sty 10, 2011 10:16 pm
Zgadza sie .........bylem kilka razy w Muzeum Narodowym .....o cynie zapomnieli - ciekawy jestem czy to sie zmienilo . ------- Sporo czasu minelo od kiedy to wpisales ..... Czy udalo sie tobie trafic na kolekcjonerow cyny ??. A moze trafiles na ciekawe eksponaty ???? Bardzo jestem ciekawy . Zbieracz
dbc - Sro Lut 16, 2011 7:21 pm
Witam,
przepraszam za dlugie milczenie i dziekuje za zdjecie. Ktory z konwisarzy krolewieckich jest autorem tego dzbanka? Niestety od dluzszego czasu nie moglem sie zalogowac ze wzgloedu na zablokowanie konta (niepowolane proby logowania). Odpowiadajac na Twoje pytanie: niestey nie dostalem zadnych informacji o innych kolekcjonerach. Jak przypuszczalem temat cyny jest jednak traktowany przez kolekcjonerow nieco po macoszemu, moze ze wzgledu na "lichosc" materialu, moze dzieki rzadkosci samych przedmiotow. Mam tylko bliski kontakt ze znanym i wielokrotnie cytowanym gdanskim kolekcjonerem cyny.
pozdrawiam
królówka - Czw Lip 28, 2011 8:28 pm
Witam,
poszukuję kontaktu do osób, które zajmują się (zawodowo, bądż już tylko hobbystycznie) konwisarstwem. Przeprowadzam serię wywiadów z osobami, które trudnią się tym wymierającym zawodem ( pisze pracę, która ma szanse na publikację). Ponadto jestem zainteresowana wszelkimi wiadomościami na powyższy temat.
Udostępniane informacje są różnie i niestety dość ubogie w szczegółową wiedzę, ponadto pełno w nich niedomówień i błędów.
A poniewaz tak piękne rzemiosło warto byłoby ocalić od zapomnienia stąd moje olbrzymie zainteresowanie tematem. Będe bardzo wdzięczna za pomoc.
Remington1 - Pią Lip 29, 2011 9:42 am
Obawiam się, że na terenie Polski to już chyba za późno, w Niemczech jeszcze to robią.
Myślałem kiedyś by wyposażyć pracownię w formy do konwisarstwa. Zajmuję się konserwacją metalu, czasem potrzebuję różne elementy czy pokrywy do kufli, kałamarzy, itp.
Mam gdzieś stary filmik ukazujący konwisarzy przy pracy. Materiał na wagę złota, cenniejszy był dla mnie od wszelkich książek poruszających temat technoloii odlewu cyny.
Poszukam i wrzucę linka.
ruda - Pią Lip 29, 2011 7:17 pm
Istnieje kilka prac magisterskich poświęconych cynie - historyczno-sztucznych , techniczno -technologicznych i konserwatorskich.
princessita - Pią Lip 29, 2011 11:57 pm
Na tegorocznej konferencji w Sopocie poswieconej kolekcjonerom i kolekcjom, byl jeden Pan ktory zbiera cyne. Mial wyklad o kubkach cynowych.
|
|