|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Betonowy obiekt na Olszynce
seemann - Pon Lip 19, 2004 4:45 pm Temat postu: Betonowy obiekt na Olszynce Czy ktoś ma pojęcie co to takiego? Obecnie oblega to coś Energa i oczywiście wstęp wzbroniony...
Marcin - Pon Lip 19, 2004 4:50 pm
Odsyłam do Innego Gdańska Grüna. Zagadka No.087
seemann - Pon Lip 19, 2004 5:48 pm
Dzięki za odsyłacz, nie sprecyzowałem pytania - wiem że to schron/bunkier, że przeciwlotniczy (LSR) również mozna przypuszczać, ale sęk w tym - co on tam właściwie robi, gdy to jest kooooniec świata, pola i dwa domy na krzyż...jedyne co mi przychodzi do głowy, to jakiś jego związek z koleją, ale jaki? A poza tym kształt dość dziwaczny...
A'propos - zaraz obok tego bunkra przebiegały tory kolejowe, jeszcze rok temu im się przyglądałem i miały znaczki 1908 Krupp...
JUŻ ICH NIE MA.... podkłady tylko zostały..
Czesiek - Pon Lip 19, 2004 6:54 pm
Pisano o tym w Dzienniku Bałtyckim - Pan Tymiński- jest to schron w którym w czasie wojny stacjonował układ zasilania ( transformator) zasilany agregatem elektrycznym
seemann - Pon Lip 19, 2004 8:13 pm
no taaak...więc LSR z niego słaby a nie ma szanowny kolega przypadkiem kopii owego artykułu (jeśli było tam cokolwiek więcej niż to co już napisano)?
pozdr
Seemann
Czesiek - Wto Sie 31, 2004 8:59 pm
spróbuję poszukać
seemann - Sro Wrz 01, 2004 10:42 am
OK, będę czekał z niecierpliwością. Pozdr
DarioB - Czw Wrz 02, 2004 11:16 pm
Dzisiaj w bliskiej odległosci od owego bunkru był całkiem, całkiem pożar.
PLASER - Nie Mar 12, 2006 12:52 am
seemann napisał/a: | A'propos - zaraz obok tego bunkra przebiegały tory kolejowe, jeszcze rok temu im się przyglądałem i miały znaczki 1908 Krupp... |
Tor bocznicy odgałęział się od mijanki Piaski (z dodatkowym torem wyciągowym), potem przecinał tory wąskotorówki (jeszcze w latach 80-tych leżała zdemontowana krzyżówka) i wchodził na teren zakładu.
Po zbudowaniu bocznicy do Rafinerii, zlikwidowano tor wyciągowy, a odgałęzienie włączono do torów Rafineryjnych, zresztą do dziś się tam znajduje, mimo że dalej nie ma torów...
Roboczo nazywało się to bocznica Leśniewo, natomiast na planach mam to opisane jako Z.E.O.N.
Pozdrawiam
PLASER
|
|