Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Kaszubsko-Zaborskie Świątynie

Hamer - Sob Lis 06, 2010 7:47 pm
Temat postu: Kaszubsko-Zaborskie Świątynie
Witam,

z regionalnych wycieczek kolejowych przerzuciłem się chwilowo na samochodowe wycieczki śladami zabytkowych świątyń. Te żuławskie są przedstawione w sąsiednich tematach przez innych użytkowników forum. Szczególnie przedstawiony kościół w Lisewie był również poruszany temat kościoła w Gnojewie. Nie chcąc dublować tematu postanowiłem wrzucić kilka miniatur fotek kościołów Kaszubskich/Zaborskich, które miałem okazję w ostatnim czasie zwiedzać. Na szczególną uwagę zasługuje jeden z najpiękniejszych polskich kościółków w Leśnie.

Hamer - Sob Lis 06, 2010 7:55 pm
Temat postu: Brusy
kościół w Brusach, nietypowa budowla od strony ołtarza, fotki przypadkowo robione podczas ślubu. :==

+ kapliczka w Czapiewicach

Hamer - Sob Lis 06, 2010 7:59 pm
Temat postu: Wiele + Giełdon
na koniec przydrożny krzyż koło małej osady Giełdod (dobra edzona ryba w przydrożnym barze) i kościół we Wielu
Dostojny Wieśniak - Nie Lis 07, 2010 12:48 am

Fajnie, że ktoś się wreszcie zajął sąsiednim regionem. Te Żuławy, to już niektórym bokiem wychodzą. :mrgreen: Ja tam się jednak nie przejmuję. :wink: Jeżeli masz coś ciekawego do opowiedzenia albo do pokazania z Żuław, poproszę również. :)