Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Rozynski Tempel / Rozynski Höhe / Helenen Ruh

Mikołaj - Nie Paź 24, 2010 10:00 pm
Temat postu: Rozynski Tempel / Rozynski Höhe / Helenen Ruh
Rozynski Tempel / Rozynski Höhe / Helenen Ruh
Tak nazywane miejsce pojawia się na pocztówkach i mapach.
Zostały jakieś ślady po altance? Kim był pan Rozynski?
I skąd ta podwójna nazwa na mapie? Czy Ruh należałoby rozumieć jako miejsce spokojne, zaciszne, coś jak ruhestätte?
Wygooglałem, że w Bad Dürrheim też było Helenen-Ruh.

maisky - Nie Paź 24, 2010 10:36 pm

Kiedyś próbowałem się dowiedzieć, kim był ów Różyński, od którego nazwiska pochodzi nazwa altany. Jedyny trop, na jaki wpadłem, to dyskusja na jakimś forum niemieckojęzycznym, dotycząca informacji o rodzinie von Rosinski: http://f3.webmart.de/f.cf...&t=2101354&pg=1 Na związki tej rodziny z Gdańskiem wskazuje czwarty post od góry.

Cytat:
In den Jahren 1787 und 1791 wurde zwar der Adelsstand von zwei in preußischen Diensten stehenden Angehörigen des polnischen Geschlechts ROŻYŃSKI [Stammwappen OGOŃCZYK] anerkannt (cf. ADELSLEXIKON Band XII [Buchstaben Rol-Schm], Limburg a.d.Lahn 2001 – dort ohne Literaturangaben), auch lebten Angehörige dieses Geschlechts gegen Ende des 19. Jahrhunderts unter dem Namen VON ROZYNSKI in Königsberg und Danzig (vgl. ADRESSBUCH DES GESAMTEN DEUTSCHEN ADELS, Heft 1: Ost- und Westpreußen, Berlin 1894), doch ist ein Zusammenhang zwischen diesem Adelsgeschlecht und der von Ihnen genannten Familie Rosinski nicht zu erkennen.

pumeks - Pon Paź 25, 2010 8:49 am
Temat postu: Re: Rozynski Tempel / Rozynski Höhe / Helenen Ruh
Mikołaj napisał/a:
Czy Ruh należałoby rozumieć jako miejsce spokojne, zaciszne, coś jak ruhestätte?

Ruhestätte to chyba jednak miejsce innego (bardziej wiekuistego) spoczynku ;)
Helenen-Ruh to jak najbardziej miejsce, gdzie Helena przychodziła się czilautować :D (chill-out). Podobną genezę ma chociażby nazwa miasta Karlsruhe, albo wsi Pokój w woj. opolskim.

Krzysztof - Pią Lis 05, 2010 1:54 pm

Mikołaj napisał/a:
Zostały jakieś ślady po altance?

Jakieś są :wink:
Ten kamienny fragment murku nawet pasuje do tego, co było, ale on chyba późniejszy :II