|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Kościół Matki Boskiej Częstochowskiej w Kiezmarku
Dostojny Wieśniak - Sro Paź 06, 2010 1:13 am Temat postu: Kościół Matki Boskiej Częstochowskiej w Kiezmarku Wyparował mi w kosmos dysk z toną materiałów żuławskich. Nie mam więc zdjęć kościoła przed remontem. Ale kilka ujęć można znaleźć u sąsiadów.
Za pieniądze MKiDN trwa remont kościoła. Chłopaki mówią, że potrwa do końca listopada. Zakres spory. Mają wyremontować ściany, okna i coś tam jeszcze. W wolnej chwili podłubię w temacie. Póki co, to co widać z zewnątrz.
Post edytowany
Usunięta informacja o finansowaniu robót przez Urząd Marszałkowski WP. Sorry.
DW
Dostojny Wieśniak - Czw Paź 07, 2010 2:06 am
Proszę Szanownego Państwa. Czytają nas w mieście, czytają w stolicy. Tak poważne instytucje jak Minister Kultury oraz Samorząd Województwa Pomorskiego zrzuciły się na ten remont a na forumie ludzi zainteresowanych, jak się zdaje tematem, nikt faktem tym się nie zachwycił? No co Wy? Deprymująco musi to działać na osoby decyzyjne. Trzydziestu ośmiu ludzi (na tę chwilę) ściągnęło fotki powyższe.
No to ja się chociaż cieszę i dla zachęty jeden z witraży, widzianych z wnętrza kościoła, wrzucam. No proszę o dobre słowo.
Nie wiem na ile to ważne albo nie. Jeżeli nie liczyć niekłamanej radości z faktu rozpoczęcia prac remontowych i kilku zdjęć, nic z tego nie mam.
Linka - Czw Paź 07, 2010 1:28 pm
No ja tam zawsze się cieszę z prac remontowych prowadzonych przy zabytkach Kiedy byliśmy tam ostatnio, nie bardzo było co oglądać w środku, bo panował ogólny chaos i anarchia , ale pstryknęliśmy kilka fotek na zewnątrz. Wiem, że są tam piękne witraże i dzięki za zamieszczenie zdjęcia, chciałabym zobaczyć je wszystkie w otwartym i wyremontowanym kościele
Godny uwagi jest też stary nagrobek w formie monumentalnego obelisku, znajdujący się na przykościelnym cmentarzu
Dostojny Wieśniak - Pią Paź 08, 2010 12:40 am
To jest nas więcej trochę. W środku jest co oglądać, wbrew pozorom. Chaos pozorny na szczęście zaś anarchii nawet śladu. Że nie wszyscy mogą dojechać czymkolwiek, zachowane witraże w Kiezmarku.
Linka - Pią Paź 08, 2010 3:51 pm
Piękne Gdyby był środek sezonu rowerowego, to jakoś bym może jeszcze podskoczyła, żeby obfocić własnoręcznie (wtedy nie bałdzo były warunki), ale już trochę późno Ale tam. Nie teraz, to kiedy indziej, mam nadzieję
Dzięki za fotki - choć, zgodnie z forumowymi wytycznymi, niewielkie, to i tak oddają urodę tych witraży
Dostojny Wieśniak - Sob Paź 09, 2010 2:48 am
No to trochę wyraźniej kilka fragmentów, skoro jest ktoś, komu się to podoba.
danziger - Sob Paź 09, 2010 7:36 pm
Chcę mieć takie w domu!
Linka - Sob Paź 09, 2010 10:11 pm
Pięknie dziękuję za te detale I jaka ładna sygnatura
Ja mam zdjęcia tych witraży zrobione... od zewnątrz, czyli pozbawione duszy, którą daje witrażowi światło wpadające do wnętrza.
Dostojny Wieśniak - Pon Paź 11, 2010 3:00 am
danziger napisał/a: | Chcę mieć takie w domu! | Drobiazg. Dostawa pocztą czy kurierem?
danziger - Pon Paź 11, 2010 9:59 pm
Pocztą. Do kurierów mam uraz
Dostojny Wieśniak - Pon Paź 18, 2010 12:59 am
Dobrze się stało, że znalazły się pieniądze na remont tego kościoła. Wiatr tu hulał po kolędzie. Przegniła miejscami ryglówka, w konsekwencji prześwity w ścianach bo wypełnienie między belkami siadało. Świetna decyzja.
To teraz trochę reperacji ścian od strony wnętrza widzianych.
Dostojny Wieśniak - Czw Lis 04, 2010 1:12 am
Żeby zbyt szaro nie było i technicznie, jeszcze dwa witraże. Komponowane z kilku innych, z czego można wnosić, że było ich więcej. Szkoda, że nie przetrwały.
tobocian - Czw Lis 04, 2010 3:32 pm
Piękne te witraże echh...
Dostojny Wieśniak - Pon Lis 08, 2010 1:25 am
W części ryglowej tynki wypełniające pola pomiędzy belkami, malowane są na kolor cegły. Na tynkach wieży, powtarzając wcześniejszy pomysł, malują niby belki i ceglaste plamy. Z daleka wygląda to jakoś, z bliska tak sobie. Ale to już sprawa gustu. Wymieniona jest stolarka części okien, uzupełnione ubytki w belkach ryglowych, zamurowują ubytki w ścianach, tynkują, malują. Fajnie im to idzie.
Malarstwo ludowe jak nic.
Dostojny Wieśniak - Czw Lis 11, 2010 2:10 am
To teraz trochę ujęć wnętrza. Ofensywna to dość renowacja. Założono tynki wewnętrzne, deskowanie stropu malują jakąś białą farbą. Będzie jaśniej przez pewien czas.
Dostojny Wieśniak - Pią Lis 12, 2010 6:29 pm
Przepraszam za błąd popełniony na początku wątku. Robót remontowych nie finansuje Marszałek Pomorski. Zastanawiałem się właśnie, czy ktoś się znowu potknął, czy zmieniła się wreszcie koncepcja podejścia do obiektów zabytkowych w Departamencie Kultury UMWP.
Równolegle z robotami przy samym kościele, porządkowany jest teren wokół niego. Usuwana jest koszmarna, betonowa opaska. W jej miejsce układany jest chodnik z kostek granitowych. Trochę się chłopaki rąbnęli w obrysie - chodnik biegnie po liniach prostych. Załamania porobili na przedłużeniu ścian. Zwykle robi się to na przekątnych. Może poprawią.
Jako dodatek, dedykowany Lince - zdjęcia ceramicznego kafla. Prawie się o niego potknąłem łażąc po zakazanych zakamarkach.
Linka - Pią Lis 12, 2010 8:08 pm
WOW! Płyta nagrobna (a w zasadzie tablica inskrypcyjna) w formie kafla - tego jeszcze nie widziałam
Wielkie dzięki
Aartin - Pią Lis 12, 2010 11:50 pm
Ja widziałem, ale tylko w częsciach.
nie wiem czy można taką rzecz powiedzieć o nagrobku, ale odjazdowe
Dostojny Wieśniak - Sob Lis 13, 2010 1:24 am
No właśnie. Nie daje mi spokoju wspomnienie tego kafla. Zostawiłem go w środku remontu na pastwę przypadku. Niewiele trzeba by powiedzieć jutro, że widziałem go przez chwilę w całości. Chyba się rano przelecę tam raz jeszcze. Już mnie znają, to nie pobiją tak od razu.
ruda - Sob Lis 13, 2010 7:45 am
Dostojny Wieśniak napisał/a: | Usuwana jest koszmarna, betonowa opaska. |
Trochę ważniejsze są inne sprawy, nie tylko estetyczne
Betony położone blisko budynków usuwa się zupełnie z innych powodów zwłaszcza przy osuszaniu murów i zakładaniu izolacji. Trudno to niektórym wytłumaczyć było.
Tym bardziej , że parafianki nie są tym zachwycone bo "szpileczki wchodzą w szpary, jak tu iść do ślubu, nie ma to jak beton" Prawdziwe, naprawdę
Dostojny Wieśniak - Nie Lis 14, 2010 1:51 am
Ruda dużym skrótem poleciała. W tych sprawach chodzi głównie o wymianę wilgoci. Betonowa opaska działa jak folia. Kostka, jaka by ona nie była, umożliwia odparowywanie wody.
A ja jak obiecałem, poleciałem. Sucho, wiatr słabszy od tego co to zawsze w oczy wieje. Udało się. Kafel wcisnąłem w najciemnieszy kąt jaki mogłem znaleźć. Zostawiłem go opatrzności. Na przetrwanie. Jest w doskonałym stanie co widać na zdjęciach. Lekko zachlapany jakimiś zupełnie nieszkodliwymi cosiami, zachował się w stanie idealnym.
Jak dowiaduję się od chłopaków, a oni są od tego żeby robić co im każą, zamalowane mają być malowanki na belkach pod chórem. Za tej wrednej komuny to się zachowywało, choćby w najmniejszym fragmencie, nazywało świadkami i zostawiało. A tu zasmarkać każą. Co za czasy.
Przy okazji porobiłem trochę odkryć. Że to bardziej kręci szanownych czytelników, niż sam remont, wrzucę z czasem. No sensacyjki proszę Państwa.
Dostojny Wieśniak - Sro Lis 17, 2010 1:28 am
Unikam polityki jak powietrza morowego. Wybory jakie pozwala nam się robić, mam za pozorne wysoce. Ale są wyjątki, których nie sposób zignorować. Gmina Cedry Wielkie ma po prostu szczęście. Nie moje małpy, nie mój cyrk. Zazdroszczę im po prostu wójta i życzę Mu najlepiej, jak się da. Remont tego kościoła i wielu innych obiektów jest zasługą tego faceta . Jeżeli to czyta, polecam uwadze wykopaliska z kościoła w Kiezmarku. Znalazłem tam zapomniane ramki z czterema fragmentami witraży. Znalazłem protestanckie tablice epitafijne. Tego akurat na Żuławach niewiele można zobaczyć. Kilka wisi w Borętach . Myślę sobie, że warto się tymi tematami też zająć. Pan Wójt ma zdecydowanie lepsze notowania, wiec grzechem by było, nie skorzystanie z okazji.
Zdjęcia z natury. No nie było czym nawet odkurzyć tego wszystkiego. Nie do końca też byłem pewien reakcji otoczenia. Jak się okazało, pośpiech był zbędny. Wrócę sobie tam kiedyś.
Aartin - Sro Lis 17, 2010 10:39 am
No, no, kto by się spodziewał? Ja dla pewności przyczepiłbym na tym plakietkę "Nie ruszać - zabytki"
Dostojny Wieśniak - Czw Lis 18, 2010 12:15 am
Cytat: |
No, no, kto by się spodziewał? | Kiedy Widzisz jako tako zachowane wyposażenie np. kościoła, możesz spodziewać się w jakimś zakamarku znaleziska. No przecież Wiesz jak to działa. Niżej dla przykładu fragmenty barokowego ołtarza. Daleko, daleko od Kiezmarka, żeby nie było.
Linka - Czw Lis 18, 2010 9:49 pm
Zastanawia mnie to, że nikt się tym wcześniej nie zainteresował Mam nadzieję, że te elementy powrócą na godniejsze miejsca. Czy już Dostojny nadał komu trza, co za "skarby" się poniewierają w kurzu?
pumeks - Czw Lis 18, 2010 10:31 pm
Linka napisał/a: | Czy już Dostojny nadał komu trza |
Komu trza? a znasz takich? bo ja mam wrażenie, że to Dostojny jest tą osobą, które "trza nadawać" w razie odkrycia takich bądź podobnych fantów.
Linka - Pią Lis 19, 2010 6:04 pm
Ale są pewne procedury, których nie da się obejść Ja wiem, że Dostojny jest osobą, która, biorąc problem od strony technicznej, jest nad wyraz kompetentna
Dostojny Wieśniak - Pią Lis 19, 2010 7:56 pm
Więcej wiary. Nie pokazuję niczego takiego, o czym nie wiedzieliby inspektorzy terenowi WKZ.
Linka - Pią Lis 19, 2010 8:45 pm
Ja myślę też o bardziej prozaicznych procedurach, jak uzyskanie zgody i poparcia dla takich działań xiędza a czasem takie coś łatwe nie jest
Dostojny Wieśniak - Sob Lis 20, 2010 12:48 am
W tym przypadku znacznie skuteczniejszy będzie Urząd Gminy w Cedrach Wielkich, stale i efektywnie współpracujący z parafią w tychże.
Dostojny Wieśniak - Wto Kwi 19, 2011 3:25 am
Trochę czasu minęło. Zima przyszła nagle, zaskoczyła chyba wszystkich. Ale że już wszystko widać, wybrałem się by pokazać efekty pracy. Na dobry zatem początek:
Dostojny Wieśniak - Sro Kwi 20, 2011 12:25 am
I ciąg dalszy wnętrza. Na ścianę kruchty powróciły dwie tablice epitafijne. Kiedyś sfocę je porządniej nieco. I w uzupełnieniu widok jednego z witraży w ścianie północnej, zasłonięty na czas trwania remontu. Wielebny nosi się z zamiarem renowacji witraży i tablic epitafijnych. Nie wspominając oczywiście o posadzce i pozostałych elementach wyposażenia. Za samo zauważanie tematu epitafijnego, protestanckiego pomysłu, wielki szacun. Chociaż nie będę ukrywał, ma wsparcie w kościelnym, a w zasadzie w kościelnej bo to kobieta. Niesamowita do tego. Wiszę jej czekoladę.
tomaszek - Wto Maj 03, 2011 5:51 pm
I ja tam byłem i podziwiałem piękną pracę ekip remontujących.
Wszystko wygląda całkiem nie najgorzej tylko moją mała głowa za nic nie może pojąć dlaczego kościół z zewnątrz ma takie kolory. Czy aby biel która kiedyś zdobiła jego ściany okazała się już nieładna. A może wchodzą tu jakieś względy historyczne (że niby dawno, dawno temu taki był). Ten kościół był dzięki tej bieli wyjątkowy a teraz już taki nie jest.
tomaszek - Wto Maj 03, 2011 5:51 pm
A oto mały dodatek
Zdjęcie zrobiłem 22.03.2011
Linka - Wto Maj 03, 2011 10:24 pm
Dostojny Wieśniak napisał/a: | a w zasadzie w kościelnej bo to kobieta. Niesamowita do tego. |
Baby górą
Można jakoś obadać wnętrze, gdyby się chciało wpaść podczas wycieczki rowerowej?
Dostojny Wieśniak - Wto Maj 03, 2011 11:40 pm
Cytat: | I ja tam byłem i podziwiałem piękną pracę ekip remontujących. | Ich poprzednicy chyba się nie popisali. Zdjęcia niżej. tomaszek napisał/a: | Czy aby biel która kiedyś zdobiła jego ściany okazała się już nieładna. A może wchodzą tu jakieś względy historyczne (że niby dawno, dawno temu taki był). | Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Może komuś wyszło w badaniach takie malowanie tynków na ścianach kościoła w przeszłości? Nie wiem. To co jest, udawać ma chyba cegłę z jakiejś tam odległości, przypuszczam tylko. Chociaż na Twoim zdjęciu kolorek w panujących okolicznościach przyrody prezentuje się upiornie. Linka napisał/a: | Można jakoś obadać wnętrze, gdyby się chciało wpaść podczas wycieczki rowerowej? | Pewnie, że tak. Szczegóły, kiedy temat będzie aktualny na PV.
dandola - Sro Maj 11, 2011 6:51 pm
Czy mógłbyś przedstawić herb Gdańska z kiezmarskiego kościoła, którego nigdzie nie można uzyskać? Przypuszczalnie ma być w kruchcie. Dzięki
Dostojny Wieśniak - Czw Maj 12, 2011 12:37 am
A proszę bardzo. Wydawało mi się, że ten element jest dość znany. Na forum chyba też przewinął się najmniej raz. W zagadkach herbowych chyba.
Faktycznie znaleźć go można nad wejściem do kruchty, w stanie jak widać, zasmarkania totalnego. Może kiedyś trafi się jakiś miłośnik świata kolorowości i wydłubie spod tych farb i rzeźbę, i barwy pierwotne. Ale to raczej w ramach partyzantki pewnie jakiejś. Bo na zlecenie to raczej za mała sprawa w biznesowej mentalności decydentów. Chociaż z punktu widzenia polityki historycznej, temat poprawny jak mało który - korona nad tarczą herbową.
Że herby plątały się po tym wątku niefrasobliwie, wypada chyba dorzucić jeszcze jeden. W ramach nadgorliwości jakiejś, przez kogoś dorzucony nad wejście do kościoła. Złoty orzeł w koronie nie mniej złotej, na tarczy srebrnej. Domyślać się można o co chodzi, choć sensu w tym za grosz. Metaloplastika rządzi się swoimi prawami.
martusinska - Wto Lip 05, 2011 1:52 pm Temat postu: kościół w 2009r dla porównania
Dostojny Wieśniak - Wto Lip 05, 2011 2:57 pm
Dzięki. Tego właśnie brakowało.
|
|