Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Niemieckie nazwy na portalu NaszaKlasa

Sabaoth - Czw Wrz 23, 2010 11:17 pm
Temat postu: Niemieckie nazwy na portalu NaszaKlasa
Przez przypadek trafiłem na artykuł z 7 kwietnia 2010 dot. używania niemieckich nazw na portalu Nasza Klasa. Trochę późno, zwłaszcza że sporo użytkowników (w tym ja) wypisało się z NK ale warto z artykułem się zapoznać.

Niemieckie nazwy na portalu NaszaKlasa

Mikołaj - Pią Wrz 24, 2010 9:12 am

Cytat:
Przez przypadek

autor tekstu to też ciekawy przypadek
http://www.mirnal.neostrada.pl/
nie zazdroszczę wszystkim instytucjom, które muszą odpowiadać na tego typu twórczość

feyg - Pią Wrz 24, 2010 9:47 am

Mikołaj napisał/a:

nie zazdroszczę wszystkim instytucjom, które muszą odpowiadać na tego typu twórczość

Zapewne powstały tam osobne wydziały ds korespondencji tego Pana :hihi:
P.S. Jako ciekawostkę podam że ukończył to samo liceum co ja - I LO w Gdyni :mrgreen:

Jarek z Wrzeszcza - Pią Wrz 24, 2010 10:36 am

Przypadek może i szczególny, ale z tym Gotenhafen to akurat ma rację.
Sabaoth - Pią Wrz 24, 2010 2:53 pm

Z Gotenhafen faktycznie ma rację. Ale najgorsze według mnie jest to, że tacy ludzie czepiają się nazewnictwa niemieckiego, a jednocześnie oburzają się, kiedy na Lwów inni mówią Lviv, a na Wilno Vilnius.
Martino - Pią Wrz 24, 2010 6:25 pm

oj, to z moim avatarem pewnie się narażam..
pumeks - Pią Wrz 24, 2010 6:37 pm

Sabaoth napisał/a:
Z Gotenhafen faktycznie ma rację. Ale najgorsze według mnie jest to, że tacy ludzie czepiają się nazewnictwa niemieckiego, a jednocześnie oburzają się, kiedy na Lwów inni mówią Lviv, a na Wilno Vilnius.

Albo na Florencję - Firenze :wink:

danziger - Pią Wrz 24, 2010 6:51 pm

Sabaoth napisał/a:

Częstsza IMO jest nieco inna postawa - czyli oburzanie się na niemieckie nazwy polskich miast, a nie oburzanie się na nazywanie byłych wschodnich miast RP po polsku (subtelna róznica, ale jednak).

Grażyna M.L - Pią Wrz 24, 2010 10:29 pm

Kolonia czy Köln, Norymberga czy Nürnberg, Londyn czy London, Nowy Jork,czy New York, Praga czy Praha, Rzym czy Roma. Malbork czy Marienburg itp., itd. 8O
bavar - Sob Wrz 25, 2010 9:35 pm

A może kompromisem byłoby spolszczenie Danzig na Dancyś :haha: Byłoby wówczas wiadomo o którym okresie naszego miasta prawimy bez czci dla jego giermanskiej pisowni :szabelka: