Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Koszary ul Slowackiego

Jurben - Nie Kwi 04, 2010 6:55 pm
Temat postu: Koszary ul Slowackiego
Ho. Me again.
Maybe you can help me. My Grandfather and Grandmother worked in the Armyara at ul. Slowackiego.
Grandfather was a Soldier and Grandmother worked by "GAM". I don´t know what it is.
Are they any Informations abot GAM?
As a child, i know, that there were 2 Cinemas in this Area
1. Kino Znicz
2. I dont know
On Christmas i was driving and pass the koszary.
Ohhhh, is there nothing going on Anymore? Did nobody buy this Area? Its a real pity.
I Remember the Time, where there were active Soldiers. But when i see this, i dont know what to say.
Do you know what will happen with this Area?
Ile lat mialy te koszary? Naprawde szkoda.
Do you hafe any Photos of the barracks? New, old it doesn´t matter which time.
Than another question.
How did ul. Slowackiego meaned different in earlier time?

Pozdrawia,
Jurben

Dieter - Nie Kwi 04, 2010 8:05 pm

I the area of the koszars the cars are not in motion on Slowackiego, but staying...
In two years all visitors should pass this street arriving at the air port.
Most importend is now to build two additional roads on Slowackiego!!!
For that purpose, i my opinion, should be used a part of this koszars.

A ten cenny zelazny plot moznaby najpierw za dobre pieniadze sprzedac.
Tylko dlaczego jeszcze nie rozpoczeto to poszerzanie? No, bo my mamy tyle czasu... :głupi_ty:
A ci kierowcy niech sie codziennie denerwuja :skolowany:

pumeks - Nie Kwi 04, 2010 8:12 pm
Temat postu: Re: Koszary ul Slowackiego
Jurben napisał/a:
As a child, i know, that there were 2 Cinemas in this Area
1. Kino Znicz
2. I dont know

Second one was probably Kino "Zawisza".

Jurben - Nie Kwi 04, 2010 8:12 pm

I Know this Road. Horror :haha:
But is it for sure, that a second road will be build?

Yes.
Zawisza. Thats it. Ohhh yes.

Doas somebody has any Pictures of the barracs?
Whats abot GAM? Does anybody has any information?

Greetz,
Jurben

pumeks - Nie Kwi 04, 2010 8:31 pm

Jurben napisał/a:

In the topic Koszary. Last minute you'll find a lot of old and actual pics from this area.

Jurben - Nie Kwi 04, 2010 8:47 pm

pumeks napisał/a:
Jurben napisał/a:

In the topic Koszary. Last minute you'll find a lot of old and actual pics from this area.

Thanks a lot.
Jurben

Dieter - Nie Kwi 04, 2010 8:50 pm
Temat postu: Re: Koszary ul Slowackiego
Jurben napisał/a:
How did ul. Slowackiego meaned different in earlier time?

The german name of Slowackiego was Hochstriess. :lol:

żółtoskrzydły - Nie Kwi 04, 2010 11:15 pm

GAM is shortening "Garnizonowa Administracja Mieszkań" in free translate "Garrison Administration/Bureaucracy Home"
Jurben - Pon Kwi 05, 2010 12:03 am

Thanky You.
Hmm, i think i have to write in German, because my English will not reach enough, to understand it.

Ist das denn so, dass GAM etwas mit dem Militär zu tun gehabt hat?
Denn 1. GAM in Wrzeszcz war ja auf dem Kasernengelände. Kann ich mich noch gut erinnern.
Ul. Szymanowskiego sollte es sein
2. War GAM nur für Militärische Wohnungen zuständig? Denn die Plattenbauten ul. Slowackiego Nr. 25, 27, 29 und 45 sind ja Armeewohnungen gewesen, denn meine Großeltern haben dort gewohnt, bzw. meine Oma wohnt dort noch immer.
Dann noch eine Frage bezüglich der Kompanien, bzw. Personals in der Kaserne.
Gibt es darüber irgendwelche informationen oder ist es Vertraulich und somit unter Verschluss. Hintergrund ist, dass ich wenn möglich etwas über den militärischen werdegang oder Fotos von meinem Opa herausfinden kann. Also wenn soetwas überhaupt möglich ist. Ausserdem das starke Interesse an der Kaaserne allgemein.

Dann noch eine andere Sache.
Gibt es irgendwelche Informationen zum Friedhof am "Trawki"?
Jedesmal wenn ich dort zur Kirche gegangen bin, habe ich sehr alte Grabmähler gesehen. Zum Teil gebrochen, zum Teil aber auch gar nicht mehr vorhanden. Vom nahen angeschaut habe ich es mir jedoch noch nicht. Ich wollte deswegen keinen neuen Thread erstellen für diese Frage. Hoffe es ist ok.

Dieter, vielleicht kannst Du da ja irgendwie helfen, denn ich denke nicht, dass die Masse hier so gut Deutsch kann.

Pozdrawia,
Jurben

żółtoskrzydły - Pon Kwi 05, 2010 12:07 am

Na widok niemieckiego ja wymiekam. Dieter ratunku !
Jurben - Pon Kwi 05, 2010 12:11 am

żółtoskrzydły napisał/a:
Na widok niemieckiego ja wymiekam. Dieter ratunku !

Przepraszam naprawde, ale gdybym to napisal po Polsku, to nikt by tego nie zrzumial. A Muj Angielski nato jest za slaby.

Jurben

żółtoskrzydły - Pon Kwi 05, 2010 12:14 am

Widze, ze po polsku calkiem dobrze Tobie idzie. Sprobuj.
Jurben - Pon Kwi 05, 2010 12:24 am

żółtoskrzydły napisał/a:

Prubowalem. Problem jest ten, ze nie kojarze duzo sluw i nie uloze przesto zdan.
Naprawde bym hcial, ale nie uda sie mi. Sam to mnie denerwuje.
Dieter na pewno pomorze.

Jurben

Idzie Ci nienajgorzej, ale pewnych słów staraj się jednak nie używać - ja wiem, że to podstawowe we współczesnej polszczyźnie słowo, ale da się porozumiewać również bez niego ;)

Fasola_Gdańsk - Pon Kwi 05, 2010 10:15 am

Jurben napisał/a:
żółtoskrzydły napisał/a:

Prubowalem. Problem jest ten, ze nie kojarze duzo sluw i nie uloze przesto zdan.
Naprawde bym hcial, ale nie uda sie mi. Sam to mnie denerwuje.
Dieter na pewno pomorze.

Jurben

hehe, podstawowe slowa znasz :)

Piotrp - Pon Kwi 05, 2010 6:10 pm

Jurben napisał/a:
Ist das denn so, dass GAM etwas mit dem Militär zu tun gehabt hat?
Denn 1. GAM in Wrzeszcz war ja auf dem Kasernengelände. Kann ich mich noch gut erinnern.
Ul. Szymanowskiego sollte es sein
2. War GAM nur für Militärische Wohnungen zuständig? Denn die Plattenbauten ul. Slowackiego Nr. 25, 27, 29 und 45 sind ja Armeewohnungen gewesen, denn meine Großeltern haben dort gewohnt, bzw. meine Oma wohnt dort noch immer.
Dann noch eine Frage bezüglich der Kompanien, bzw. Personals in der Kaserne.
Gibt es darüber irgendwelche informationen oder ist es Vertraulich und somit unter Verschluss. Hintergrund ist, dass ich wenn möglich etwas über den militärischen werdegang oder Fotos von meinem Opa herausfinden kann. Also wenn soetwas überhaupt möglich ist. Ausserdem das starke Interesse an der Kaaserne allgemein.

Dann noch eine andere Sache.
Gibt es irgendwelche Informationen zum Friedhof am "Trawki"?
Jedesmal wenn ich dort zur Kirche gegangen bin, habe ich sehr alte Grabmähler gesehen. Zum Teil gebrochen, zum Teil aber auch gar nicht mehr vorhanden. Vom nahen angeschaut habe ich es mir jedoch noch nicht. Ich wollte deswegen keinen neuen Thread erstellen für diese Frage. Hoffe es ist ok.

No to może się mój niemiecki nieco się przyda, choć sam nie potrafię praktycznie na pytania w nim zawarte odpowiedzieć. Koszary te znam z widzenia, jak pod koniec lat 60-tych pomykałem wzdłuż koszar na Słowackiego moją WFM-ką do pracy na koniec Partyzantów. Tramwajem (z dawnej Leningradzkiej dojeżdżałem 11-ką do przystanku przed Słowackiego (tam gdzie ta wysepka z zabudowaniami była) i szedłem od strony Łączności ulicą Partyzantów na piechotę. Z pod Prezydium WRN jeździł co prawda autobus bodaj nr. 116 i 131 w tamtym kierunku, ale nie tak rano jak mnie tam by pasowało, a od przystanku na wysokości cmentarza musiałem się z kolei kawał wracać...

Tłumaczenie:

Czy to się zgadza, że GAM (Garnizonowa Administracja Mieszkaniowa) miała coś wspólnego z wojskienm? Gdyż:

1. GAM Wrzeszcz mieścił się na terenie koszar jak sobie przypominam na Szymanowskiego
2. Czy GAM odpowiadał za mieszkania wojskowe, gdyż w blokach z wielkiej płyty na Słowackiego nr. 25, 27, 29 i 45 były mieszkania wojskowe i tam mieszkali dziadkowie względnie do tej pory tam mieszka moja babcia

Mam też pytania co do kompanii względnie peronalu w koszarach. Czy znajdują się gdzieś jakiekolwiek informacje czy jest to utajnione i pod zamknięciem. Chodzi o poznanie kariery wojskowej mojego dziadka i jego zdjęć oczywiście jeśli to wogóle możliwe. Pozatym intersują mnie te koszary też ogólnie.

I jeszcze jedna sprawa. Czy są kaiekolwiek informacje na temat cmentarza „Trawki”? Zawsze gdy szedłem do kościoła widziałem bardzo stare pomniki na grobach. Czężciowo połamane lub już nieistniejące. Z bliska jednak nigdy się im nie przjyjrzałem. Z tego powodu nie chciałem otwierać nowego tematu i myślę że tu to pytanie jest tu na miejscu.

-----------

Hi, ich kenne die Kaserne nicht näher und auch Deine Frage bzgl. Friedhofs kann ich nicht beantworten. Nur lediglich wie die selbstsagende Bezeichnung für „GAM“ ist, handelt sich hier um eine Militäradministration die damals in Polen strickt von der Zivilangelegenheiten getrennt war. Daher auch der Sitz auf der nicht für alle zugänglichen Militärgelände war.

Pozdrawiam Piotr

Jurben - Pon Kwi 05, 2010 7:17 pm

Dzienkuje.
Wszystko tretumaczone 100%
I have to go to Budapest untill Thursday, so i am not able to be online until Thursday.
See U then,
Jurben

żółtoskrzydły - Pon Kwi 05, 2010 8:28 pm

1. Tak, GAM byl instytucja wojskowa. Jak mowi nazwa zajmowal sie administrowaniem budynkami mieszkalnymi bedacymi w posiadaniu wojska. Czesto pracowaly w nim zony zolnierzy zawodowych.
2. O cmentarzu przy ul. Trawki zobacz tu http://www.trojmiasto.pl/...wie-o33812.html

Dieter - Pon Kwi 05, 2010 9:37 pm

Jurben, no widzisz, nie jest tak zle. Piotr juz przetlumaczyl i Ci pytania odpowiedzial.
Szlachetne jest, ze sie nikt nie oburzyl, jak tu po niemiecku pisales.

Ja Ci jeszcze podpowiem, ze na Slowackiego 27 mieszka jedna z moich kolezanek Krystyna Kozlowska (dzisiaj po mezu sie inaczej nazywa) z 7. klasy Szkoly Podstawowej Nr. 12 z Gdanska-Siedlec z roku 1951. :lol: