|
Dawny Gdańsk
|
 |
Materialne ślady przeszłości - Widelec
Jarek z Wrzeszcza - Sob Mar 20, 2010 5:42 pm Temat postu: Widelec Mam tu takie znalezisko, czy ktoś z Was byłby w stanie powiedzieć coś więcej? Kto i dla kogo produkował takie sztućce? Co oznaczają inicjały i gdzie mieściła się fabryka?
Jakość zdjęć nie powala ale powinna wystarczyć.
groszek - Sob Mar 20, 2010 10:01 pm
Od lat zbieram łyżeczki takie do herbaty i maleńkie do mokki.Inicjały które widnieją na Twoich widelcach mam i na moich łyżeczkach( zdobywam je przeważnie na Jarmarkach Dominikańskich)przeważnie epoka Art Nouveau-rzadko i częściej Art .Deco. Ten sam rodzaj liter i sposób łączenia monogramu przypuszczam ze ten sam grawer lub szablon literówki . Z przyczyn technicznych nie mogę wklepać fotek ale jak tylko będę mogła to wklepię.
Jarek z Wrzeszcza - Nie Mar 21, 2010 12:44 am
Czekam więc
groszek - Nie Mar 21, 2010 10:50 pm
Niestety trochę poczekasz,bowiem takie tam coby wrzucać foty na kompa to ma moje dziecię a ono trudno dostępne, ale na dniach powinnam ją jakoś dopaść
groszek - Sro Mar 24, 2010 8:57 am
Wklepuję kilka z mojej kolekcji
Jarek z Wrzeszcza - Sro Mar 24, 2010 7:05 pm
A mogłabyś trochę większe?
groszek - Sro Mar 24, 2010 8:50 pm
Noo robiłam moją komórką....muszę moje dziecko hmmm lub i na pewno wklepię.A podobają Ci się? Na jednej malutkiej jest grawer 1928r a na jednej to ze była wł.z Breslau ,wiesz to bardzo ciekawe jakie losy miały te łyżeczki,wiem wiem to może i dziecinne ale.... .
Jarek z Wrzeszcza - Sro Mar 24, 2010 9:32 pm
Fajne są
groszek - Nie Mar 28, 2010 12:42 pm
Tym razem robiłam komórką mojego dziecięcia to może i lepiej wyszło Eeee to moje dziecko robiło i wyszło jak wyszło
Marcin - Czw Maj 20, 2010 10:42 am Temat postu: Re: Widelec
Jarek PDW napisał/a: | Mam tu takie znalezisko, czy ktoś z Was byłby w stanie powiedzieć coś więcej? Kto i dla kogo produkował takie sztućce? Co oznaczają inicjały i gdzie mieściła się fabryka?
Jakość zdjęć nie powala ale powinna wystarczyć. |
Może o sztućcach Carla Hermanna Danzigera dowiesz się więcej na wystawie:
Srebra z gdańskiego kredensu. Dzieła złotnicze w kolekcji Jürgena Gromka...
Cytat: | ... Podobnie działały mniejsze, ale również cenione XIX-wieczne gdańskie firmy, jak: Carl Hermann Danziger czy Robert Adolph Rosalowski. Kilkadziesiąt wyrobów, opatrzonych stemplem powyższych firm, będzie można zobaczyć na wystawie. |
Cytat: | Wystawie towarzyszyć będzie bogato ilustrowany, dwujęzyczny katalog prezentowanych na wystawie obiektów wraz ze słownikiem artystów złotników i fotografiami niepublikowanych dotąd dziewiętnastowiecznych znaków złotniczych, co stanowi duży walor badawczy powyższej publikacji. |
Jarek z Wrzeszcza - Czw Maj 20, 2010 8:13 pm
Kurcze, trochę mam daleko ale dzięki za informację
|
|