|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Tujsk - Tiegenort
angel - Nie Mar 14, 2010 10:34 pm Temat postu: Tujsk - Tiegenort Poszukuję zdjęć informacji o Tujsku, wszystko co macie, będę bardzo wdzięczna.
Post edytowany. - Wszyscy czegoś szukamy, stan permanentny. Nie ma potrzeby aż takiego akcentowania poszukiwań.
Buczek - Pon Mar 15, 2010 12:14 am
Witaj.
XIV-wieczna wieś o ciekawym układzie przestrzennym - ulicówka przywałowa - przykład rzadko już dziś spotykanego typu zabudowy wiejskiej z kanałem jako głównym traktem komunikacyjnym. Kanał ten jest odnogą pobliskiej Tugi.
We wsi charakterystyczny budynek. Według mieszkanki, którą zagadnąłem, będąc tam w środę, do II Wojny Światowej był to dom towarowy. Przed wojną na miejscu obecnego kościoła katolickiego stał XVII-wieczny [bodajże] kościół ewangelicki. Zniszczony w wyniku działań wojennych nie nadawał się do użytku i ewangelicy przenieśli się do owego domu towarowego, dostosowując go do swoich potrzeb. Obecnie mieści się tam warsztat samochodowy.
Nie wiem oczywiście czy ta historia jest prawdą.
Można też użyć "szukajki forumowej".
link 1
link 2
i coś ze strony holland.org.pl
Wiem, za wiele tego nie ma, ale zawsze coś na początek. Szukaj dalej... a jak coś znajdziesz - podziel się.
Pozdrawiam
ruda - Wto Mar 16, 2010 4:28 pm
Fakt, trzeba poszukać. A co już masz ? Podziel się
alkozi - Wto Mar 16, 2010 8:21 pm Temat postu: tiegenort wygrzebałem jakies dokumenty z tiegenort-u,chyba jakis akt z koscioła czy cuś(niemieckiego ni w ząb)
Dieter - Wto Mar 16, 2010 11:24 pm
Tlumaczenie pierwszego dokumentu.
"Akt urodzenia i chrztu.
Na podstawie rejestru ewangelickiej gminy koscielnej Tiegenort potwierdza sie niniejszym, ze
Johann Martin Bosch
syn Martina Boscha
i Anny Maria z domu Dirkopf
w dniu 5. stycznia 1840 w Hornkampe
sie urodzil i 8. stycznia 1840 tutaj zostal ochrzczony.
Tiegenort 26.02.1935
Ewangielickie Biuro Parafialne.
Pieczatka i podpis"
angel - Sro Mar 17, 2010 9:28 am Temat postu: wszystko co mam niestety! dzięki uprzejmości pana M.Opitza
Post edytowany. - Usunąłem zdjęcie wiatraka, powtórzone w wątku Żuławskie wiatraki.
DW
alkozi - Czw Mar 18, 2010 11:29 am Temat postu: tiegenort znalazłem aukcje tego dzwonka do roweru i na allegro jest fajna widokówka ale straszny skan ?(aukcja jeszcze 2dni)
angel - Czw Mar 18, 2010 11:53 am Temat postu: DZIEKI dzieki,dzieki szukajcie;i odwiedzajcie nas,
angel - Nie Lut 05, 2012 1:26 pm
www. Facebook.com/tujsk
--strona o Tujsku---
|
|