Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Ulica Ostseestrasse

Darek Ma - Wto Mar 02, 2010 2:28 pm
Temat postu: Ulica Ostseestrasse
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum. Czytam większość wątków i jestem pod wielkim wrażeniem wiedzy i zasobów zdjęciowych wiodących użytkowników. Jednak nie znalazłem za dużo materiałów na temat mojej rodzinnej Ostseestrasse. Bardzo proszę o zdjecia i wiadomości na temat historii tej ulicy.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Corzano - Wto Mar 02, 2010 2:55 pm

Darek Ma napisał/a:
Jednak nie znalazłem za dużo materiałów na temat mojej rodzinnej Ostseestrasse. Bardzo proszę o zdjecia i wiadomości na temat historii tej ulicy.

A co znalazłeś? To czytałeś: http://danzig.at/index.php?id=71,608,0,0,1,0 ?

BillyBoy - Wto Mar 02, 2010 2:56 pm

To w końcu o którą ulicę Ci chodzi, Ostseestraße czy Seestraße? To dwie różne ulice w dwóch różnych dzielnicach.
jayms - Wto Mar 02, 2010 2:59 pm

Ale,o którą konkretnie ulicę Tobie chodzi?W temacie napisałeś Seestrasse (ul.Pomorska),a w tekście Ostseestrasse (al.Hallera).
pumeks - Wto Mar 02, 2010 3:00 pm

Dodając sopocką Seestraße, to nawet i trzy ulice.
Darek Ma - Wto Mar 02, 2010 3:24 pm

Przepraszam pomyłka chodzi o Ostseestrasse czyli Gen.Hallera
pumeks - Wto Mar 02, 2010 3:37 pm

Corzano napisał/a:
A co znalazłeś? To czytałeś: http://danzig.at/index.php?id=71,608,0,0,1,0 ?

Tam jest chyba błąd, ja już gdzieś pisałem, że ta Hungerchaussee z XIX wieku to raczej obecne ulice Bolesława Chrobrego i Gdańska. Dzisiejsza Aleja Hallera pojawia się na mapach dopiero w latach dwudziestych XX wieku, od 1930 jeździł nią tramwaj.

Jarek z Wrzeszcza - Wto Mar 02, 2010 9:28 pm

pumeks napisał/a:

Tam jest chyba błąd, ja już gdzieś pisałem, że ta Hungerchaussee z XIX wieku to raczej obecne ulice Bolesława Chrobrego i Gdańska. Dzisiejsza Aleja Hallera pojawia się na mapach dopiero w latach dwudziestych XX wieku, od 1930 jeździł nią tramwaj.

Prawdę piszesz, Pumeks :) Więcej informacji o tej alei znajdziecie tutaj. :wink: