|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Elementy charakterystyczne dla Gdanskich wnetrz
snim - Pon Lut 01, 2010 1:45 am Temat postu: Elementy charakterystyczne dla Gdanskich wnetrz Witam,
Mam takie dosyć ogólne pytanie. Chcę urządzić mieszkanie w okolicach Głównego Miasta i chciałbym nawiązać do elementów historycznie typowych dla Gdańskich wnętrz.
Nie będę starał się tworzyć wnętrza historycznego, chodzi mi raczej o nawiązania w nowoczesnej formie.
Kilka rzeczy, które przychodzą mi do głowy to:
- flisy holenderskie
- modele okrętów
- sentencje łacińskie
- elementy snycerskie (meble gdańskie)
- malarstwo holenderskie
- piece kaflowe
Czy przychodzi Wam coś jeszcze do głowy. Macie może zdjęcia/ryciny ciekawych gdańskich wnętrz?
Pozdrawiam wszystkich uczestnikow forum
Snim
groszek - Pon Lut 01, 2010 1:51 am
snim napisał/a: | elementy snycerskie (meble gdańskie)
- malarstwo holenderskie
- piece kaflowe | To jest dobra myśl.... wrzuć w gooogle albo dobrego projektanta wynajmij....no są jeszcze antykwariaty w 3Mieście. Pozdr. i życzę powodzenia
snim - Pon Lut 01, 2010 6:28 pm
Radze sie architekta, ale ona raczej pomoze mi upewnic sie ze wystroj bedzie harmonijny i funkcjonalny. Inspiracje musze sobie sam znalezc.
Moze ktos ma jakies ciekawe fotografie gdanskich wnetrz mieszkalnych?
dandola - Pon Lut 01, 2010 6:57 pm
Może te zdjęcia z mieszkania prof. dra Hansa Holldacka związanego z warsztatami firmy "Siemensa" we Wrzeszczu coś pomogą?
groszek - Wto Lut 02, 2010 3:30 pm
Och Dandola.... zwłaszcza ta druga fota no...a ja proponuję wstukac w grafikę Art Nouveau i Deco.... zwłaszcza że meble sa do dostania jak i drobniejsze przedmioty wystroju wnętrza (ale to tylko takie moje subiektywne.....a do kuchni stary fajans )
dandola - Wto Lut 02, 2010 7:52 pm
Ale to wyposażenie jest typowo gdańskie i w Gdańsku było umiejscowione.
pumeks - Wto Lut 02, 2010 8:05 pm
Na wyżej zamieszczonych zdjęciach brakuje niezwykle charakterystycznego dla gdańskich wnętrz elementu, jakim był pewien portret.
snim - Wto Lut 02, 2010 8:20 pm
Dzieki za propozycje,
Adolfa raczej sobie podaruje.... A macie moze jakies dodatkowe ryciny starszych wnętrz coś podobnego do Dworu Artusa lub Domu Uphagena....?
danziger - Wto Lut 02, 2010 9:56 pm
Na początek może wpisz danziger Diele w googla
Dostojny Wieśniak - Wto Lut 02, 2010 10:28 pm
Dwór Artusa, Dom Uphagena? To Ty jesteś upiornie bogaty. Pogadamy?
groszek - Czw Lut 04, 2010 4:26 pm
snim napisał/a: | A macie moze jakies dodatkowe ryciny starszych wnętrz | Moze sprecyzoj jaki okres Cię interesuje , jeśli chodzi o wyposazenie wnętrz ,czasy nowożytne a moze średniowiecze albo jeszcze wcześniej snim napisał/a: | Dworu Artusa lub Domu Uphagena....? | Hmmmm pogadamy? Noo jestem otwarta na propozycje mogę Ci zaprojektować wnętrze....Domu
|
|