Dawny Gdańsk

Materialne ślady przeszłości - Żeton rozliczeniowy z Juszkowa (Gischkau)?

dandola - Czw Sty 28, 2010 1:17 pm
Temat postu: Żeton rozliczeniowy z Juszkowa (Gischkau)?
Czy ktoś może udzielić odpowiedzi na pytanie co to za przedmiot pochodzący z Juszkowa koło Pruszcza Gdańskiego? Właściciel przypuszcza, że to żeton rozliczeniowy, czyli pieniądz zastępczy (emisja dominialna), który w lokalnej postacci emitował m.in. Gdańsk i kieruje na swą stronę: http://www.poszukiwaniesk.../zastepczy.html
Quaass to nazwisko pisane w wielu odmianach. Może przy okazji uda się odnaleźć informacje na temat tej rodziny, która w Polsce zanotowana jest w Bygoszczy?
I przy okazji ciekawostka z tej strony: cynkowy pieniądz zastępczy ze stalagu na Przeróbce (Danzig Troyl) oraz emisja kupiecka z Wrzeszcza - R. Ziekel i Zachodnio-pruskiej Spółki Komandytowej Gulich - Gdańsk.

Hagedorn - Czw Sty 28, 2010 2:09 pm

na "żeton rozliczeniowy" mi to nie wygląda - nie ten kształt, no i po co ten otwór?
wg mnie to jakaś blaszka identyfikacyjna - dla psa albo zwierząt gospodarskich (np. krowy) - tym bardziej, że jest na niej nazwisko właściciela i nazwa miejscowości!

dandola - Pon Lut 01, 2010 9:29 pm

xx
danziger - Pon Lut 01, 2010 11:10 pm

dandola napisał/a:
Zdaje się, że wiem do czego służył ten przedmiot - żeton. To chyba był żeton wyborczy stosowany już w starożytnej Grecji.

:haha: