Dawny Gdańsk

Nazwy - Prośba o identyfikację ulicy Zum Grenzfließ

Sabaoth - Pon Sty 11, 2010 8:18 pm
Temat postu: Prośba o identyfikację ulicy Zum Grenzfließ
Proszę o pomoc w lokalizacji ulicy Zum Grenzfließ w Sopocie. Nie udało mi się jej znaleźć na planach z lat 30. Ulica jest natomiast w Einwohnerbuchu z 1942 r. Czy ktoś z forumowiczów mógłby pomóc umiejscowić ja na mapie i podać jej współczesną nazwę?
feyg - Pon Sty 11, 2010 9:30 pm
Temat postu: Re: Prośba o identyfikację ulicy Zum Grenzfließ
Sabaoth napisał/a:
Proszę o pomoc w lokalizacji ulicy Zum Grenzfließ w Sopocie. Nie udało mi się jej znaleźć na planach z lat 30. Ulica jest natomiast w Einwohnerbuchu z 1942 r. Czy ktoś z forumowiczów mógłby pomóc umiejscowić ja na mapie i podać jej współczesną nazwę?

Może to ta ulica? :hmmm:

Sabaoth - Pon Sty 11, 2010 10:26 pm

Z tej mapki wynikałoby, że to dzisiejsza ul. Mazowiecka. Czy ktoś może to potwierdzić?
Mikołaj - Wto Sty 12, 2010 10:57 pm

Zum Grenzfließ jak nic powinno być przy Grenzfließ, czyli Menzelbach, czyli Swelini
stary szkot - Wto Sty 12, 2010 11:44 pm

Zum Grenzfließ odchodziła od Horst – Hoffmann – Weg, czyli północnej części dzisiejszej Armii Krajowej i kończyła w lesie. Więc raczej nie Mazowiecka.
feyg - Sro Sty 13, 2010 12:28 am

stary szkot napisał/a:
Zum Grenzfließ odchodziła od Horst – Hoffmann – Weg, czyli północnej części dzisiejszej Armii Krajowej

Ale dzisiejsza ulica Armii Krajowej miała wówczas za patrona innego Horsta - Wessela :%
Horst Hoffmann-Weg to dzisiejsza ulica Kujawska

Sabaoth - Sro Sty 13, 2010 4:21 pm

Wielkie dzięki za pomoc.