|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nazwy - Prośba o identyfikację ulicy Zum Grenzfließ
Sabaoth - Pon Sty 11, 2010 8:18 pm Temat postu: Prośba o identyfikację ulicy Zum Grenzfließ Proszę o pomoc w lokalizacji ulicy Zum Grenzfließ w Sopocie. Nie udało mi się jej znaleźć na planach z lat 30. Ulica jest natomiast w Einwohnerbuchu z 1942 r. Czy ktoś z forumowiczów mógłby pomóc umiejscowić ja na mapie i podać jej współczesną nazwę?
feyg - Pon Sty 11, 2010 9:30 pm Temat postu: Re: Prośba o identyfikację ulicy Zum Grenzfließ
Sabaoth napisał/a: | Proszę o pomoc w lokalizacji ulicy Zum Grenzfließ w Sopocie. Nie udało mi się jej znaleźć na planach z lat 30. Ulica jest natomiast w Einwohnerbuchu z 1942 r. Czy ktoś z forumowiczów mógłby pomóc umiejscowić ja na mapie i podać jej współczesną nazwę? |
Może to ta ulica?
Sabaoth - Pon Sty 11, 2010 10:26 pm
Z tej mapki wynikałoby, że to dzisiejsza ul. Mazowiecka. Czy ktoś może to potwierdzić?
Mikołaj - Wto Sty 12, 2010 10:57 pm
Zum Grenzfließ jak nic powinno być przy Grenzfließ, czyli Menzelbach, czyli Swelini
stary szkot - Wto Sty 12, 2010 11:44 pm
Zum Grenzfließ odchodziła od Horst – Hoffmann – Weg, czyli północnej części dzisiejszej Armii Krajowej i kończyła w lesie. Więc raczej nie Mazowiecka.
feyg - Sro Sty 13, 2010 12:28 am
stary szkot napisał/a: | Zum Grenzfließ odchodziła od Horst – Hoffmann – Weg, czyli północnej części dzisiejszej Armii Krajowej |
Ale dzisiejsza ulica Armii Krajowej miała wówczas za patrona innego Horsta - Wessela
Horst Hoffmann-Weg to dzisiejsza ulica Kujawska
Sabaoth - Sro Sty 13, 2010 4:21 pm
Wielkie dzięki za pomoc.
|
|