Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Elżbietańska 3 - poszukuję...

annia - Pią Sty 01, 2010 5:05 pm
Temat postu: Elżbietańska 3 - poszukuję...
Pracuję nad magisterką poświęconą kamienicy przy Elżbietańskiej 3, w związku z tym mam wiele pytań o źródła, liczę na Wasze wskazówki, a także chcę się podzielić jakimiś strzępkami informacji, które już gdzieś zasłyszałam ale nie mogę zweryfikować:)
czy istnieje katalog z wystawy "Gdańskie kamienice mieszczańskie", jaki miał miejsce w MHMG w 2006 roku?
czy ktoś z Was kojarzy taka pozycję jak "Utracone dobra kościelne w dawnym województwie gdańskim", właśnie tytułu nie znam, zasłyszany jest od kogoś kto nie pamiętał tytułu a podał mi taką nazwę mniej więcej, możliwe że brzmi inaczej:)
oraz jeszcze jedno- czy istnieje coś takiego jak "Teka Gdańska"? która ma podobno cztery tomy, ale nie wiem co to jest, znaczy się czy to czasopismo, jakiś biuletyn, a może jeden konkretny tytuł?wiem tylko tyle, że wydawane przez Gdańskie Towarzystwo Naukowe.

Poza tym wiele łask i szczęścia, a szczególnie więcej optymizmu w 2010 roku!

Mikołaj - Sob Sty 02, 2010 12:25 pm

Cytat:
czy istnieje coś takiego jak "Teka Gdańska"

istnieje
http://www.google.pl/sear...aj&lr=&aq=f&oq=
poszczególne egzemplarze bywają na allegro, w bibliotekach też znajdziesz

annia - Sob Sty 02, 2010 12:57 pm

czyli jest to seria, teraz już wiem jak to znaleźć:) super dziękuje! jak tylko coś, ktoś się natknie o gdańskich kamienicach,a może nawet na tą na Elżbietańskiej, proszę mnie powiadomić;] ja również służę pomocą na tyle ile mogę, ogólnie ze sztuki Gdańska:)
annia - Pią Lut 05, 2010 1:54 pm
Temat postu: od kiedy zmiana z elżbietańskiej 3 na 5 i znowu na 3?
zamieszanie w numerowaniu działek... jeszcze przed 1939 Dom Opatów Pelplińskich leżał przy Elżbietańskiej 3 (St. Elisabeth-Kirch Gase 3), po 1945 w zbiorach APG (dokładnie sygnatura 10/1153/0/1245) widnieje Dom Opatów Pelplińskich przy Elżbietańskiej 5. Moje pytanie brzmi - od kiedy powrócono do starej numeracji czyli Elżbietańskiej 3 i gdzie takie wiadomości mogę znaleźć? (ostatnie akta w APG gdzie Dom jest pod numerem 5, przedstawiają materiały z roku 1972), będę wdzięczna za pomoc i zawsze służę również.
pumeks - Pią Lut 05, 2010 2:21 pm

Hehe nie zdziw się bo np. na stronie Instytutu Herdera widziałem ten sam obiekt pod adresem Töpfergasse 2. :hihi:
annia - Pią Lut 05, 2010 2:33 pm

pumeks napisał/a:
Hehe nie zdziw się bo np. na stronie Instytutu Herdera widziałem ten sam obiekt pod adresem Töpfergasse 2. :hihi:

o to ciekawe... garncarska jest zaraz za elżbietańską, czy mógłbyś mi podać dokładne informacje jak to znalazłeś?? być może odkryłeś coś dla mnie cennego:D

pumeks - Pią Lut 05, 2010 2:38 pm

Opis "jak to znalazleś" mógłby być skomplikowany - generalnie na tej stronie jest sporo obrazków ale w małej rozdzielczości i ze znaczkiem kopyrajtowym
annia - Pią Lut 05, 2010 2:40 pm

to absolutnie nie szkodzi! tylko ilustracje czy jakieś informacje źródłowe też są? w bildkatalog szukałeś, czy gdzieś indziej? co wpisywałeś że znalazło? naprawdę dla mnie wszystko jest ważne=)
pumeks - Pią Lut 05, 2010 2:48 pm

Przeglądałem tylko Bildkatalog, fotka po fotce.

Gdybyś w toku swoich studiów ustaliła, czyj to herb znalazł się w portalu, to będę wdzięczny za informację.

annia - Pią Lut 05, 2010 2:57 pm

dziękuje Ci niezmiernie! by szukać pod Töpfergasse nie wpadłabym, raczej przeszukiwałam Elisabethgasse wzdłuż i wszerz i bez skutku.. oczywiście że dam znać z herbem, jak tylko będę wiedzieć:)
pumeks - Pią Lut 05, 2010 10:15 pm

Ja wpisuję "Danzig" i przeglądam wszystko :hihi:
Gulden - Pon Lut 08, 2010 10:03 am

Na tej fotce Dom Opatów wygląda na świeżo po remoncie, zresztą na schodach widoczna jest jeszcze jakaś "skrzynka z narzędziami". :) Wiadomo który to rok?

pumeks - Pon Lut 08, 2010 10:09 am

Myślisz że skończyli remont a skrzyneczkę zostawili? :hihi:
Prędzej to skrzyneczka fotografa.
Remont był w 1912 r., data jest chyba do dziś na elewacji.

PS. Jaki sens ma ponowne ładowanie na forum 80KB zdjęcia które jest 5 postów wyżej? od czego macie przycisk "IMG"? :evil:

Gulden - Pon Lut 08, 2010 10:38 am

Sorki, już poprawione.
Ze skrzyneczką to bardziej żart, choć zdjęcie jakoś kojarzy mi się ze zrobionym zaraz po pracach w celu dokumentacji. :wink: Zwróć uwagę na nawierzchnię chodnika bezpośrednio pod ścianą budynku, widać tam dość wyraźnie ślady remontu.

annia - Wto Maj 18, 2010 11:35 am

pumeks napisał/a:

Gdybyś w toku swoich studiów ustaliła, czyj to herb znalazł się w portalu, to będę wdzięczny za informację.

okazało sie, że z tym herbem to nie taka prosta sprawa, kilka miesięcy szukania i nic:/
to więc zdaje relacje z moich dotychczasowych poszukiwań - wiem czego to na pewno herb nie jest:D okazało się, że nie widnieje ani w herbarzu rodzin szlacheckich ani rycerskich, żaden patrycjat gdański też to nie jest. Pozostają podejrzenia, że to herb któregoś z opatów pelplińskich, który wtedy tam mieszkał. Moje pytanie - jak znaleźć kto w tej kamienicy w danym czasie mieszkał? Księgi parafialne z APG mogą mi coś na ten temat powiedzieć?

pumeks - Wto Maj 18, 2010 12:18 pm

Chyba nie parafialne, tylko tzw. "Erbbuchy" - księgi gruntowe Starego Miasta. Są udostępniane na mikrofilmach w APG, niestety, bardzo ciężko z nich cokolwiek odczytać - doradzałbym pomoc jakiegoś historyka orientującego się w temacie. I nie ma tam niestety pełnego katalogu kolejnych właścicieli.

Inna sprawa, że ten budynek był już na pewno wielokrotnie szczegółowo opracowywany, i dotychczasowi badacze na pewno przeglądali te księgi - jeśli oni nie ustalili, dla kogo zbudowano kamienicę, to ty też raczej ameryki w archiwum nie odkryjesz.

Aha - z pewnością nie mieszkał tam żaden opat - może co najwyżej raz czy dwa przenocował, jeżeli akurat przyjechał do Gdańska.

Co do herbu - nie wykluczam, że jednak jest to herb jakiegoś mieszczanina gdańskiego. Podejrzewam, że herbarz Gizowskiego nie obejmuje 100% herbów, jakie były używane - w portalach kamienic jest co najmniej kilka takich, których brak w tej księdze.

annia - Wto Maj 18, 2010 12:24 pm

pumeks napisał/a:
był już na pewno wielokrotnie szczegółowo opracowywany, i dotychczasowi badacze na pewno przeglądali te księgi
hmm jeżeli tak, to czy mogę Cię prosić byś mi wskazał takie nazwiska? chyba, że to niemieckie źródła, to póki co je czytam, bardzo wolno bo mój niemiecki nie jest porywający... no to prawda z ksiąg gruntowych na pewno nic już nie wyniosę.
pumeks napisał/a:
nie wykluczam, że jednak jest to herb jakiegoś mieszczanina gdańskiego. Podejrzewam, że herbarz Gizowskiego nie obejmuje 100% herbów, jakie były używane - w portalach kamienic jest co najmniej kilka takich, których brak w tej księdze
co do herbu sprawa dalej stoi pod wielkim znakiem zapytania.
pumeks - Wto Maj 18, 2010 3:49 pm

annia napisał/a:
pumeks napisał/a:
był już na pewno wielokrotnie szczegółowo opracowywany, i dotychczasowi badacze na pewno przeglądali te księgi
hmm jeżeli tak, to czy mogę Cię prosić byś mi wskazał takie nazwiska? chyba, że to niemieckie źródła

Hmmm mam na myśli opracowania w rodzaju "białych kart zabytków". Sprawdzałaś już w Wojewódzkim Urzędzie Ochrony Zabytków, w ROBiDZ, w Katedrze Historii, Teorii Architektury i Konserwacji Zabytków PG? I, o ile kojarzę, kartotekę informacji o zabytkowych budowlach Gdańska gromadzi też Biblioteka Gdańska PAN.

annia - Wto Maj 18, 2010 9:23 pm

byłam wszędzie prócz biblioteki PG, tam jeszcze się wybiorę, niestety białe karty bardzo mało informacji przekazują, poza tym są nieścisłości w niej, więc to też mało wiarygodne źródło wiedzy...a ja muszę się cofnąć aż do źródeł XVII wieku, kiedy kamienica powstała, nie wiem jak ja to zrobię:/ jak same XIX wieczne źródła są już dla mnie trudne, chociaż może te XVII-wieczne będzie łatwiej jak pisali ładniej?:)
pumeks - Wto Maj 18, 2010 10:56 pm

Nie pisali ładniej, a poza tym, jak zmieniał się właściciel, to nazwisko poprzedniego wydrapywali i nowe wpisywali na tym samym miejscu
annia - Sro Maj 19, 2010 12:19 am

pumeks napisał/a:
Nie pisali ładniej, a poza tym, jak zmieniał się właściciel, to nazwisko poprzedniego wydrapywali i nowe wpisywali na tym samym miejscu

no to mnie zmartwiłeś... to jednak póki co pozostanę przy XIX wieku=)

Fenix - Sro Maj 19, 2010 11:41 am

Foto budynku przed remontem z " Danzig "- 1924:
annia - Sro Maj 19, 2010 11:40 pm

Fenix napisał/a:
Foto budynku przed remontem z " Danzig "- 1924:
rozumiem, że data 1924 odnosi się do daty publikacji "Danzig"? bo kamieniarka nie była wymieniana od 1912 roku, a wtedy zakończył się generalny remont i przebudowa kamienicy na potrzeby sądu. to zdjęcie jakie umieściłeś znajduje się w BildArchiv w Marburgu i dokładnie jak piszesz, zostało wykonane przed generalnym remontem kamienicy w 1912 roku. Zdjęcie pochodzi z 1906 roku.
annia - Sob Sie 14, 2010 3:15 pm

pumeks napisał/a:
"Erbbuchy" - księgi gruntowe Starego Miasta. Są udostępniane na mikrofilmach w APG
pumeksie, czy można robić kopie cyfrowe z tych mikrofilmów? bo pewnie ksero się da dopiero po zrobieniu kopii cyfrowej... znalazłam kogoś kto mógłby mi pomóc, jednak potrzebuje tego dosłownie na kartce. co do herbu, uda mi się dowiedziec coś dopiero jak zajrzę do tych księg gruntowych. jednakże w archiwum będę raczej sama i teraz moje pytanie - masz może jakąs przykładową taką kartę z Erbbucha aby mi pokazać jak to czytać? w sensie jakich informacji mogę się spodziewać? jest to jakoś po kolei katologowane ulicami? jeszcze nikgdy nie pracowałam na mikrofilmach a więc nie mam pojęcia..
pumeks - Sob Sie 14, 2010 3:50 pm

Wiele pytań jak na jeden post... :D
Czy można robić kopie cyfrowe z mikrofilmów - nie wiem, nie pytałem, ale na pewno w APG poinformują cię szczegółowo.
W związku z powyższym - nie dysponuję żadną przykładową kartą, ba! nie jestem w stanie powiedzieć, czy widziałem coś takiego w jakiejkolwiek publikacji...
Informacje, jakich możesz się spodziewać.... hmmm powinno ci się udać odnaleźć ulicę Elżbietańską i tam będą powpisywane nazwiska właścicieli... tzn. tych, którzy byli właścicielami w momencie zakończenia użytkowania danej księgi - wszystkich poprzednich wydrapano.
Żeby nie było tak różowo: oczywiście nie ma numerów domów (choć w niektórych księgach na niektórych kartach zostały one dopisane przez XIX-wiecznych archwistów, ale to raczej wyjątek niż reguła), pismo jest odręczne i kiepsko czytelne, zwłaszcza że ze względu na materiał (pergamin, raczej żółty niż biały) i technikę mikrofilmowania nie będziesz czytać czarno na białym tylko raczej ciemnoszaro na szarym.
No, ale powodzenia.

lukasz996 - Sob Sie 14, 2010 4:20 pm

Technicznie wygląda to następująco:

Należy zamówić mikrofilm np. jeśli dokument jest w formacie A4 to znaczy, że jedna strona A4 oznacza jedną klatkę mikrofilmu.

W AP otrzymasz kliszę z odpowiednią ilością zamówionych klatek (np. stron A4).

Kliszę z klatkami należy zeskanować, najbliżej w BG PAN (tam ma siedzibę firma Mikrofilm).
Niestety tam skan wykonują maksymalnie w rozdzielczości 300 dpi., ale za to najtaniej - jedna klatka to ok. 1 zł. plus nośnik 3 zł.
Przy wielkości jednej klatki 33 mm x 45 mm i rozdzielczości skanu 300 dpi jakość nie jest najlepsza.

annia - Sob Sie 14, 2010 8:04 pm

spróbowac nie zaszkodzi, może coś mi się uda z tego wyciągnąć;) a jak nie, mam jeszcze kilka pomysłów gdzie poszukać, najwyzej będe dalej pytać bardziej doświadczonych kolegów z forum:) dziękuję za informacje:-)
annia - Czw Wrz 30, 2010 2:25 pm

poszukuję doświadczonego germanistę;p
co oznacza słowo "Garn- särberei" czy samo "Särberei"? ani google, ani słownik nie potrafią mi wytłumaczyć znaczenia tego słowa...

jestem w trakcie tłumaczenia dokumentów Bau-Polizei, bo księgi gruntowe faktycznie są ciężkie do przeczytania, poza tym Elżbietańską wcale nie tak łatwo znaleźć, a co gorsza kamienica stoi na rogu, więc już musiałam ją szukać pod Elisabethkirchengasse, Töpfergasse i Am Sande, bo tak adresują ją różni urzędnicy;/

lukasz996 - Czw Wrz 30, 2010 2:34 pm

Używasz słowa "musiałam", jeśli to przymus, lepiej zająć się lepieniem z plasteliny.
annia - Czw Wrz 30, 2010 2:53 pm

lukasz996 napisał/a:
Używasz słowa "musiałam", jeśli to przymus, lepiej zająć się lepieniem z plasteliny.

nie rozumiem (?). O co Ci chodzi łukaszu?

annia - Sob Gru 25, 2010 12:20 am

Nie chcę nikomu przerywać świątecznego czasu, spędzanego z najbliższymi, więc jak już po znajdziecie chwilkę by tu zajrzeć, proszę Was o wszelkie informacje na temat instytutu bałtyckiego po 1945 roku. Mam tylko wzmiankę, że Dom Opatów Pelplińskich był jego siedzibą po wojnie, ale na jak długo i kto zastąpił miejsce Instytutu? Może działa tu na forum któryś z pracowników instytutu?

Co do herbu, nadal nic. A czy mógł by być to ktoś z rodziny van Bömeln? Podobny herb znalazłam w książce pt. Mieszczaństwo gdańskie. No i to tyle... Ktoś musiałby fachowym okiem zerknąć i stwierdzić czy to jest w jakikolwiek sposób ze sobą powiązane:-)

annia - Pon Sty 10, 2011 11:27 pm

puk puk, czy jeszcze ktoś tu zagląda..? Pumeksie wchodzisz tutaj jeszcze? Czy wiedziałeś o herbie tyle co ja czy może coś więcej niż pisałam post wyżej?:)
baardzo proszę o odpowiedź..

pumeks - Wto Sty 11, 2011 10:39 am

Oczywiście że zaglądam, ale wszystko, co wiedziałem, napisałem już dawno :???:
annia - Wto Sty 11, 2011 4:25 pm

dzięki Pumeksie, ja się przekonałam że niestety mam za małą wiedzę oraz za mało czasu by cokolwiek móc znaleźć w XVII-wiecznych aktach... ale próbowałam:)