|
Dawny Gdańsk
|
|
Zagadki - Emigrantka próbuje zagadnąć ;)
Inga - Sob Paź 17, 2009 8:44 pm Temat postu: Emigrantka próbuje zagadnąć ;) Spróbuję i ja szanownych forumowiczów zagadnąć, a co mi tam Na początek zagadka z gatunku "głupawka z aparatem" Co to jest ?
Krzysztof - Sob Paź 17, 2009 9:07 pm
Oko od śledzia
seestrasse - Sob Paź 17, 2009 9:18 pm
tytuł pierwszego rozdziału "Lalki"
tobocian - Sob Paź 17, 2009 9:27 pm
termos
Dostojny Wieśniak - Sob Paź 17, 2009 9:29 pm
Starogdańska żarówka pochodząca z okresu Wolnego Gdańska, bowiem inna nie miałaby sensu na FDG. Jak nic.
seestrasse - Sob Paź 17, 2009 9:45 pm
Krzysztof napisał/a: | Oko od śledzia | chyba ucho
.
.
.
Sabaoth - Sob Paź 17, 2009 10:38 pm
Opróżniona butelka po napoju alkoholowym
DonPawox - Nie Paź 18, 2009 6:57 am
Sfocony kieliszek od wina od góry, po uprzednio wypitym winie z Dagomy
pawel.45 - Nie Paź 18, 2009 10:51 am Temat postu: Re: Emigrantka próbuje zagadnąć ;)
Inga napisał/a: | ... Co to jest ? |
wygląda jak obiektyw mikrokamery (np. z telefonu) w lustrzanym odbiciu.
Inga - Nie Paź 18, 2009 1:50 pm
seestrasse napisał/a: | tytuł pierwszego rozdziału "Lalki" |
Sabaoth napisał/a: | Opróżniona butelka po napoju alkoholowym |
Owszem, butelka Ale uznam odpowiedź dopiero wtedy, jak napiszecie od czego
Sabaoth - Nie Paź 18, 2009 2:31 pm
Tak jak napisałem, wyglada na butelkę po napoju alkoholowym. Mi trochę przypomina butelkę na napój produkowany przez niejakiego Stobbe w miejscowości zwanej Tiegenhof. ewentualnie może to być butelka po mniej procentowym alkoholu wytwarzanym na bazie drożdży i chmielu. Trudno je z takiej perspektywy odróżnić, bo obie miały karbowania
Inga - Nie Paź 18, 2009 2:48 pm
Sabaoth napisał/a: | Mi trochę przypomina butelkę na napój produkowany przez niejakiego Stobbe w miejscowości zwanej Tiegenhof |
To moja butelka po machandlu I takim oto sposobem z 1 punktem znalazłeś się na szczycie rankingu
Zagadka nr 2, pytanie tradycyjne: co to jest ? I nie śmiać mi się, że takie łatwe zadaję - daję to, z czym sama bym sobie poradziła Zresztą, niebawem i tak pewnie mi zdjęć na zagadki braknie i się skończy
Punktacja:
Sabaoth 1
seestrasse 0,5
Sabaoth - Nie Paź 18, 2009 3:33 pm
Wieżyczka podobna do tych na zdjęciach na mojej stronie: http://sabaoth.infoserve.pl/bazylika/bazylika.html
Ale równie dobrze może to byc inny kościół.
Anker - Nie Paź 18, 2009 4:02 pm
Inga napisał/a: | co to jest ? |
Fragment wieżyczki Ratusza Głównego /Prawego/ miasta.
Inga - Nie Paź 18, 2009 4:03 pm
Sabaoth napisał/a: | Wieżyczka |
owszem
anker napisał/a: | Fragment wieżyczki Ratusza Głównego /Prawego/ miasta. |
Zgadza się W takim tempie to się moje zdjęcia wykończą w ciągu tygodnia więc następna zagadka będzie za parę dni
Punktacja:
Sabaoth 1
Anker 1
seestrasse 0,5
Inga - Pon Paź 26, 2009 8:48 pm
Pozwalam sobie zagadnąć szanowne forum po raz trzeci Co to jest i gdzie to jest ?
groszek - Wto Paź 27, 2009 10:37 pm
Dziwne to jakieś takieś i tak wygląda nie tegos..... .proszę o dokładniejszy i bardziej hmm przystępny i jednoznaczny ...
bavar - Sro Paź 28, 2009 6:10 am
No to, że to drzewo, to chyba nie ulega wątpliwości.. Ale gdzie stoi to drzewo, to musimy poczekać na jakiegoś znawcę np. TPK
groszek - Sro Paź 28, 2009 8:13 am
bavar napisał/a: | No to, że to drzewo, to chyba nie ulega wątpliwości | Hmm spostrzegawczy jesteś...no chyba drzewo i chyba topola i to całkiem spora.... tak mi sie wydaje ale to tylko moje skojarzenia...
tobocian - Sro Paź 28, 2009 10:31 am
Wygląda jak oko słonia...
i to lewe
groszek - Sro Paź 28, 2009 11:24 am
tobocian napisał/a: | Wygląda jak oko słonia... | Tak więc z tym nie ulega wątpliwości..... mozna mieć wątpliwości
Panbary - Sro Paź 28, 2009 3:38 pm
Oczopląsu dostać można. Ja widzę tam za dużo rzeczy i nie mogę się nawet zdecydować na jedną z nich
bijouM - Sro Paź 28, 2009 4:34 pm
ja tam nie będę mówiła co mnie to przypomina.... (oj wstyd Inga.. oj wstyd!!)
ale to jest trzecie drzewo w piątym rzędzie od strony południowej
Inga - Sro Paź 28, 2009 6:41 pm
bavar napisał/a: | drzewo, to chyba nie ulega wątpliwości |
groszek napisał/a: | no chyba drzewo i chyba topola i to całkiem spora.... |
A jednak nie drzewo Nawet drzewniane to nie jest
tobocian napisał/a: | Wygląda jak oko słonia... |
też nie
bijouM napisał/a: | ja tam nie będę mówiła co mnie to przypomina.... (oj wstyd Inga.. oj wstyd!!) |
Matko, niby co ? Napisz w prywatnych jak tu się wstydzisz
A wydawało mi się, że to taka prosta zagadka ... Czyżbym was zagięła, co jest aż niemożliwe ? Zgadywać, zgadywać noooo !
bijouM - Sro Paź 28, 2009 7:25 pm
no dobra.. Inga to Grun...
a co do skojarzeń... jak mówi hrabina Tyszkiewicz... hrabinom w pewnym wieku.. po prostu wypada mieć dziwne skojarzenia i różne nałogi
jak to nie drzewo to dach kościoła
Inga - Sro Paź 28, 2009 7:39 pm
bijouM napisał/a: | no dobra.. Inga to Grun... |
Ale że co ?
bijouM napisał/a: | jak to nie drzewo to dach kościoła |
Też nie I proszę się nie wygłupiać!
To co, może mam podpowiedzieć ? Ale jakakolwiek podpowiedź tą zagadkę za bardzo ułatwi
grzechuu - Sro Paź 28, 2009 9:38 pm
moja próba odpowiedzi:
skamielina dawnogdańska!
Duqq - Sro Paź 28, 2009 9:47 pm
No zeby to odgadnac bez podpowiedzi to trzeba miec chyba naprawde super-hiper fotograficzna pamiec
bijouM - Czw Paź 29, 2009 12:24 am
Inga napisał/a: | bijouM napisał/a: | no dobra.. Inga to Grun... |
Ale że co ?
bijouM napisał/a: | jak to nie drzewo to dach kościoła |
Też nie I proszę się nie wygłupiać!
To co, może mam podpowiedzieć ? Ale jakakolwiek podpowiedź tą zagadkę za bardzo ułatwi |
hym.. macie podobne poczucie humoru.. hyhy
sie nie wygłupiam no naprawie odpowiedź drzewo milenium..
Inga - Czw Paź 29, 2009 6:43 pm
grzechuu napisał/a: | skamielina dawnogdańska! |
bijouM napisał/a: | no naprawie odpowiedź drzewo milenium.. |
Nieeeeee, to nie to
Duqq napisał/a: | No zeby to odgadnac bez podpowiedzi to trzeba miec chyba naprawde super-hiper fotograficzna pamiec |
Rozumiem, że forum jednak chce podpowiedź ? No dobra, podpowiem, acz nie za dużo: nie jest to drzewniane i nie jest to drzewo ani nic okołoroślinnego; rejon poszukiwań - zdecydowanie Główne Miasto, miejsce bardzo "turystyczne" , szukać raczej nisko, ale nie nad samą ziemią Więcej nie mogę, naprawdę - będzie za łatwo
bavar - Czw Paź 29, 2009 8:48 pm
..oko rzygacza??
Inga - Czw Paź 29, 2009 9:06 pm
Nieeeee, nie oko i nie rzygacza Próbujcie dalej, w końcu ktoś zgadnie
Inga - Sob Paź 31, 2009 8:02 pm
No nie mówić mi tylko, że się szanowne forum poddało A może jeszcze coś podpowiedzieć, co ?
groszek - Sob Paź 31, 2009 8:52 pm
Może to kawałek podmurówki? czy coś w tym guście .
Inga - Sob Paź 31, 2009 8:53 pm
Nieee, nie podmurówka To co, podpowiadamy ?
Golden Lion - Nie Lis 01, 2009 9:28 am
Uchylmy troszkę z tej zagadki
Inga - Nie Lis 01, 2009 10:00 am
Jest to zwierzę - i ani słowa więcej
Panbary - Nie Lis 01, 2009 5:44 pm
Jak zwierzę i z Gdańska to może jest to Lew? Może któryś z tych przy Dworze Artusa?
bijouM - Nie Lis 01, 2009 5:48 pm
a może to kawałek pomuchla??
Inga - Nie Lis 01, 2009 6:16 pm
Panbary napisał/a: | Jak zwierzę i z Gdańska to może jest to Lew? Może któryś z tych przy Dworze Artusa? |
Zgadza się, lew przy Dworze Artusa Jako że zagadka była trudna i dwuczęściowa (co to i gdzie to), aż całe 2 punkty za odpowiedź jak nic ci się należą
Punktacja:
Panbary 2
Sabaoth 1
Anker 1
seestrasse 0,5
tobocian - Nie Lis 01, 2009 7:46 pm
Ingo to wypadałoby podać na tacy całość szarej masie... znaczy rozwiązanie zagadki w postaci fotki całej tego lwa bo dalej nie wiem gdzie mu zaglądałaś
Inga - Nie Lis 01, 2009 8:18 pm
W zęby mu zaglądałam, a co wyście myśleli
Panbary - Nie Lis 01, 2009 11:10 pm
Wybiłem się na prowadzenie Ciężko było... za pomysł
Mam w sumie też pomysł na zagadkę, myślę że dosyć łatwą. Jeżeli Autorka wątku nie miałaby nic przeciwko, to chętnie tu zamieszczę. Nie chcę zakładać nowego wątku, żeby nie zaśmiecać forum
Inga - Pon Lis 02, 2009 8:42 am
Ależ oczywiście, zamieszczaj Chociaż ja i tak na pewno nie zgadnę
Panbary - Pon Lis 02, 2009 11:28 pm
To, że drzewo to każdy wie
Pytanie gdzie rośnie?
Dodam tylko, że w oryginale w kadrze były gałęzie sąsiadujących z tym drzewem innych, równie okazałych staruszków. Może nawet ktoś wie co to za drzewo?
Pozdrawiam!
Corzano - Wto Lis 03, 2009 7:15 am
Panbary napisał/a: | Może nawet ktoś wie co to za drzewo? |
Dąb.
Panbary napisał/a: | Pytanie gdzie rośnie? |
Przy obwodnicy?
Panbary - Wto Lis 03, 2009 12:10 pm
Jest to Dąb, ale nie przy obwodnicy. Bardziej dostępna okolica dla spacerowicza
groszek - Wto Lis 03, 2009 11:22 pm
A nie rośnie on przypadkiem na którymś z cmentarzy przy Wielkiej Alei np. przy przystanku SKM Gd.Stocznia?
Panbary - Wto Lis 03, 2009 11:47 pm
Tam też nie. Bardziej w stronę lasu bym szukał...
groszek - Wto Lis 03, 2009 11:56 pm
Panbary napisał/a: | Bardziej w stronę lasu bym szukał | a moze tak powiesz w którą stronę?np. Oliwa lub moze las gdzie?
bijouM - Sro Lis 04, 2009 10:26 am
w Oliwie to takie stare drzewa, a nawet już pomniki przyrody to rosną w starym- zabytkowym parku przy Czyżewskiego.
Panbary - Sro Lis 04, 2009 1:49 pm
To też jest pomnik przyrody. Obok jest jeszcze 10 pomników przyrody wszystkie przy jednej drodze. Nieopodal znajdowała się kiedyś skocznia narciarska Teraz już chyba wszyscy wiedzą ;)
Inga - Sro Lis 04, 2009 4:50 pm
Panbary napisał/a: | Teraz już chyba wszyscy wiedzą ;) |
A jednak nie wszyscy
bijouM - Sro Lis 04, 2009 6:10 pm
Polanki.. Opacka??
Panbary - Sro Lis 04, 2009 6:24 pm
To dam już odpowiedź
Chodzi o Dolinę Samborowo. Trafić możemy tam, idąc ulicą Abrahama do końca, w stronę lasu. Dolina jest niejako przedłużeniem ulicy. Zachęcam forumowiczów żeby wybrać się w te rejony na spacer, szczególnie teraz kiedy drzewa mają tyle kolorów ;) Drzewo ze zdjęcia jest jednym z tych na końcu drogi.
Pozdrawiam!
bijouM - Sro Lis 04, 2009 6:39 pm
no dobra.. a jaka to ulica? TAK PYTAM.. BO MNIE TO CIEKAWI
Inga - Sro Lis 04, 2009 6:42 pm
Panbary napisał/a: | Zachęcam forumowiczów żeby wybrać się w te rejony na spacer, szczególnie teraz kiedy drzewa mają tyle kolorów ;) |
Ty wiesz, że się znęcasz nade mną w tym momencie ? Ale ostatecznie... Gdybym zaraz wyjechała z domu, to w Gdańsku na jakąś 7 rano bym była
Panbary - Sro Lis 04, 2009 7:12 pm
Inga jak będziesz w Gdańsku to się wybierzesz, tam zawsze jest bardzo ładnie. Ja mam to szczęście, ze mieszkam na Niedźwiedniku i do lasu mam jakieś 50 metrów, a do tego konkretnego miejsca ok 20 minut spacerkiem , także często śmigam sobie z psem i aparatem po okolicy.
bijouM, dojdziesz tam właśnie ulicą Abrahama, tak jak napisałem wcześniej
Inga - Sob Lis 14, 2009 6:57 pm
Coś dawno się tu nie odzywałam... A więc w ramach nadrabiania milczenia przeziębieniowo - niedoczasowego - taka prościutka mam nadzieję zagadka - gdzie to jest ?
groszek - Sob Lis 14, 2009 7:31 pm
Pewnie przy kat.Najświętszej Marii Panny taki malutki domek na rogu zaraz przy wejściu do kościoła vis a vis kamiennej fontanny na placyku.
Inga - Sob Lis 14, 2009 8:15 pm
Niestety nie
groszek - Nie Lis 15, 2009 5:46 pm
A gdzie jeszcze są domki szachulcowe?No jeszcze przy kościele św.Trójcy....i nad Motławą taki "wystupisz" w kamiennicze szachulcowy jest. I jeszcze na Wyspie Spichrzów też jest szachulcowy dom , kiedyś była tam szkółka pływacka .
Inga - Nie Lis 15, 2009 6:43 pm
No i nie Jak to możliwe, że ja was zaginam ?
groszek - Nie Lis 15, 2009 10:53 pm
Och Inguś nie popadaj w dumę tylko mnie zagięłaś ,a mnie nie trudno bo ja słaba w zagadkach jestem właściwie baardzo słaba .
groszek - Pon Lis 16, 2009 4:07 pm
Jeszcze jest szachulec przy placu Wałowym (ostatni odnowiony), i na podwórku (hmm którymś za ratuszem głównomiejskim mały galeriowy szachulec ) i Domek Młynarza przy Wielkim Młynie . No Inga weż daj całaść fotki bo umrę z ciekawości i będziesz mnie mieć na sumieniu .
pumeks - Pon Lis 16, 2009 7:49 pm
Domek młynarza to akurat ma elewację głównie ze styropianu z naklejonymi belkami Jak już, to typowałbym raczej budynek obok Wielkiego Młyna, na rogu ul. Na Piaskach i Podmłyńskiej. Ale zastanawiam się też nad budynkiem przy ul. Zbytki...
renekk - Pon Lis 16, 2009 8:03 pm
Zbytki - to chyba powojenna rekonstrukcja jest?
Szachulec to było tanie budownictwo i w związku z tym mało trwałe. Np. kiedyś obie strony ul. Sandomierskiej, od zakrętu do przejazdu były zabudowane szachulcem. No i co dziś z tego zostało? Nic.
Inga - Pon Lis 16, 2009 8:29 pm
pumeks napisał/a: | Ale zastanawiam się też nad budynkiem przy ul. Zbytki... |
A jednak do końca nie zagięłam
groszek napisał/a: | No Inga weż daj całaść fotki bo umrę z ciekawości i będziesz mnie mieć na sumieniu . |
Całą fotkę wrzucę jak znajdę płytkę na której ją mam, pewnie jutro Ale przynajmniej dzięki Pumeksowi nie będę Cię miała na sumieniu Zresztą Twoja wypowiedź to ni mniej, nie więcej tylko wstrętny szantaż był
Punktacja:
Panbary 2
Sabaoth 1
Anker 1
Pumeks 1
seestrasse 0,5
Inga - Wto Lis 17, 2009 7:22 pm
Obiecana całość zdjęcia
groszek - Wto Lis 17, 2009 10:21 pm
Inga napisał/a: | Zresztą Twoja wypowiedź to ni mniej, nie więcej tylko wstrętny szantaż był | Eeeee zaraz szantaz zresztą każda metoda dobra by cel osiągnać....jeszcze jeden dzień i pewnie bym sobie przypomniałam i o Zbytki .
Inga - Sro Sty 06, 2010 9:12 pm
Dzisiaj, na rozpoczęcie nowego sezonu , coś łatwego; pytanie oczywiście tradycyjne: gdzie to jest ?
|
|