Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Cmentarz żołnierzy niemieckich

crolick - Wto Paź 13, 2009 12:00 am
Temat postu: Cmentarz żołnierzy niemieckich
Dobry wieczór,

ponieważ wraz z kilkoma kolegami z Forum DWS [ http://www.dws.org.pl/ ] rozpoczęliśmy projekt mający na celu stworzenie imiennej listy żołnierzy niemieckich zabitych podczas agresji na Polskę chciałbym się zapytać czy w Gdańsku i okolicach przetrwały jakieś cmentarze wojskowe na których są groby niemieckich żołnierzy?! W szczególności jesteśmy zainteresowani żołnierzami poległymi 1 IX 1939 podczas ataków na Westerplatte, Pocztę Polską w Gdańsku oraz na most w Tczewie.
Z góry wielkie dzięki za ewentualną pomoc!

Pzdr,
Andrzej

Ponury2 - Pią Paź 16, 2009 6:57 am

Tak, na cmentarzu w Gdańsku-Srebrzysku powinny być jeszcze groby pierwszych hitlerowców poległych na Westerplatte i w ataku na Pocztę Polską.
Krzysztof - Pią Paź 16, 2009 7:40 pm

Ponury2 napisał/a:
na cmentarzu w Gdańsku-Srebrzysku powinny być jeszcze groby

W mglistych wspomnieniach z dzieciństwa jest obraz trzech rzędów brzozowych krzyży, i wspomnienie słów Ojca, że to groby poległych niemieckich żołnierzy, z doborowej kompanii, atakującej Westerplatte. Cała kompania pochowana - tak jak stali na zbiórkach. Szacuję, że mógł to być rok 50-ty.

Ponury2 - Pią Paź 16, 2009 7:51 pm

Czy te groby zachowały się? Jak je znaleźć?
Krzysztof - Pią Paź 16, 2009 8:23 pm

Wtedy ostatni raz je widziałem.
Cmentarz w tamtych latach wyglądał zupełnie inaczej, tak, że trudno mi dopasować tamto zapamiętane miejsce do tego, co jest teraz. Groby były tylko w dolnej części cmentarza, a wyżej były tylko wykonane tarasy. Mam wrażenie, że mogło to być blisko głównej alei, po prawej stronie, 50 - 100 m za zakrętem (krzyżem).

crolick - Pon Paź 19, 2009 9:21 am

Dziękuję Krzysztofie za cenne informacje. Żołnierze Kompanii Szturmowej polegli podczas ataku na Westerplatte zostali pochowani na Srebrzysku. Czy wiadomo co stało się z grobami?! Tzn zostały gdzieś przeniesione, czy po prostu zlikwidowane?

Czy w Oliwie również znajdują się jakieś niemieckie groby z 1939 roku?!

danziger - Sro Paź 21, 2009 7:07 pm

crolick napisał/a:
Czy w Oliwie również znajdują się jakieś niemieckie groby z 1939 roku?!

O ile pamiętam to nie, acz mogę się mylić - nie sprawdzałem grób po grobie.
Ale szybciej chyba znalazłoby się coś na cmentarzu przy Bramie Oliwskiej (tzw. "garnizonowym").