|
Dawny Gdańsk
|
|
Zagadki - Kamienne herby na budynku Dworca Glownego
guide42 - Nie Sie 09, 2009 11:31 am Temat postu: Kamienne herby na budynku Dworca Glownego Czy ktos wie :
1.Jakie herby sa umieszczone na szczycie hali glownej od strony wschodniej i zachodniej
2.Jakie byly dekoracje pol na szczycie /gdzie obecnie od strony wschodniej jest polski
orzel,a od strony zachodniej jest czyste pole/-w roku 1900
------------
Rozpoznalem jedynie herb Elblaga/na stronie wschodniej.
guide42 - Pon Sie 10, 2009 3:29 pm Temat postu: Kamienne herby na budynku Dworca Glownego cz.2 Dzisiaj dodaje drugi zalacznik,bardziej wyrazny,dotyczacy szczytu zachodniego.
guide42 - Pon Sie 10, 2009 3:36 pm Temat postu: Kamienne herby na budynku Dworca Glownego cz.3 Czy ktos wie?
3.Jaki herb znajdowal sie na malym szczycie,dekorujacym poludniowa czesc budynku Dworca od strony zachodniej-w roku 1900?Obecnie jest tam tylko kartusz i puste pole.
Sabaoth - Pon Sie 10, 2009 6:11 pm
W miejscu polskiego orła przed wojną był również orzeł, tyle że czarny
pumeks - Pon Sie 10, 2009 6:41 pm
Czasem jednak przesłaniano go białym
Hagedorn - Wto Sie 18, 2009 8:44 am
na pierwszym zdjęciu po lewej jest herb Malborka, po prawej Elbląga
na drugim wg mnie Toruń i Grudziądz
bavar - Wto Sie 18, 2009 1:21 pm
A tak na marginesie, to co się stało tak naprawdę z 2 dachami obustronnie spadzistymi o sporych gabarytach Dworca Głównego, których dziś nie ma a były na przedwojennych fotkach? Chodzi mi o te dachy nad dzisiejszą restauracją McDonald..
Wiem, że były 2 powojenne remonty i "modernizacje": w latach 60. i 90. ale nic nikt nie wspomina o ich "zniwelowaniu"..
|
|