|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Architektura z okresu PRL
luka - Czw Lip 09, 2009 2:59 pm Temat postu: Architektura z okresu PRL Podczas ostatniego Openera zauważyłem, że Gdynia, poza cennymi obiektami modernistycznymi z okresu międzywojennego, posiada też świetne przykłady architektury powstałej po 1945 roku. Pomijając opisywany już w prasie dworzec PKP, szczególnie spodobała mi się YMCA na ul. Żeromskiego, budynek na Pułaskiego (róg Świętojańskiej?) i Dom Rzemiosła. Czy ktoś może zna jakieś opracowanie gdzie można by dowiedzieć się czegoś na temat tych budynków? Interesowałyby mnie nazwiska autorów, szczególnie budynku YMCA i tego na Pułaskiego.
luka - Czw Lip 09, 2009 3:00 pm
I jeszcze.
groszek - Pią Lip 10, 2009 12:18 am
luka napisał/a: | Podczas ostatniego Openera zauważyłem, że Gdynia, poza cennymi obiektami modernistycznymi z okresu międzywojennego, posiada też świetne przykłady architektury powstałej po 1945 roku | Jeśli podoba Ci sie budownictwo z okresu socrealizmu polecam : akademik WSZM tzw. Spadzisty (przy bulwarze) kawiarnie na Kamiennej Górze (aktualnie nazywa sie Rodizjo ).
luka - Pią Lip 10, 2009 9:15 am
groszek napisał/a: | luka napisał/a: | Podczas ostatniego Openera zauważyłem, że Gdynia, poza cennymi obiektami modernistycznymi z okresu międzywojennego, posiada też świetne przykłady architektury powstałej po 1945 roku | Jeśli podoba Ci sie budownictwo z okresu socrealizmu polecam : akademik WSZM tzw. Spadzisty (przy bulwarze) kawiarnie na Kamiennej Górze (aktualnie nazywa sie Rodizjo ). |
Dzięki. Chyba wiem o której kawiarni piszesz, z tym, że to raczej nie jest socrealizm ale późny modernizm. Czasem niesłusznie utożsamia się wszystko co powstało w czasach PRL z socrealizmem, ponieważ doktryna socrealistyczna obowiązywała w latach 1949-1954 i zasadniczo później do niej już nie wracano (aczkolwiek wcześniej w międzywojniu w całej Europie powstawały budynki podobne do socrealistycznych). Architekturę socrealistyczną cechuje symetria, monumentalizm i zastosowanie wielu elementów zdobniczych (kolumnady, attyki, balustrady, obramienia okien, gzymsy) i lokowanie jej często w pobliżu dużych arterii.
W Gdyni socrealistyczne są takie obiekty jak dworzec kolejowy (we wnętrzach jest świetne zdobnictwo - szczególnie w Rossmanie), osiedle w Al. Piłsudskiego, osiedle na Redłowie i pewnie coś jeszcze czego nie odnalazłem
feyg - Pią Lip 10, 2009 9:19 am
groszek napisał/a: | Jeśli podoba Ci sie budownictwo z okresu socrealizmu polecam : akademik WSZM tzw. Spadzisty (przy bulwarze) kawiarnie na Kamiennej Górze (aktualnie nazywa się Rodizjo ). |
Co wspólnego ma Studencki Dom Marynarza nr 2 z socrealizmem?
źródło zdjęcia
luka - Pią Lip 10, 2009 11:51 pm
Jeszcze raz budynek z ul. Pułaskiego w Gdyni.
luka - Pią Lip 10, 2009 11:54 pm
i inna część:
groszek - Nie Lip 12, 2009 10:52 pm
feyg napisał/a: | Co wspólnego ma Studencki Dom Marynarza nr 2 z socrealizmem? | Dzieki Feyg jak zwykle masz racje oczywiscie że nie jest spadzisty zbudowany w stylu socrealizmu mi chodzilo o czas socjalizmu w PRL-u wybaczyc prosze niedouczonemu groszkowi za nieprecyzyjne wyrażenie i jeszcze raz dzieki za zwrocenie uwagi
feyg - Wto Lip 14, 2009 9:17 pm
Informacje na temat projektantów budynku YMCA w Gdyni znajdziesz w książce "Gdańsk. Rozwój urbanistyczny i architektoniczny oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia" z 1959 r. (autorzy: Profesor Jerzy Stankiewicz oraz Bohdan Szermer). Byli to: Stanisław Zbigniew Koziński i Bogusław Damięcki. Co do rzekomego gmachu WKU - to nie ten budynek, publikowane przez Ciebie zdjęcia przedstawiają inny, położony na rogu ulic Żeromskiego i Pułaskiego (adres bodajże Pułaskiego 5).
P.S. A do Domu Rzemiosła to informacje o projektancie są na stronie Cechu Rzemiosł
luka - Sro Lip 15, 2009 8:34 pm
feyg napisał/a: | Informacje na temat projektantów budynku YMCA w Gdyni znajdziesz w książce "Gdańsk. Rozwój urbanistyczny i architektoniczny oraz powstanie zespołu Gdańsk-Sopot-Gdynia" z 1959 r. (autorzy: Profesor Jerzy Stankiewicz oraz Bohdan Szermer). Byli to: Stanisław Zbigniew Koziński i Bogusław Damięcki. Co do rzekomego gmachu WKU - to nie ten budynek, publikowane przez Ciebie zdjęcia przedstawiają inny, położony na rogu ulic Żeromskiego i Pułaskiego (adres bodajże Pułaskiego 5).
P.S. A do Domu Rzemiosła to informacje o projektancie są na stronie Cechu Rzemiosł |
Bardzo dziękuję za te dane. Nie mam żadnego rozeznania w literaturze dotyczącej powojennej architektury Trójmiasta, dlatego te informacje bardzo mi się przydadzą.
Następny przykład
Dom Turysty w Sopocie
Coś tu nie pasuje z tymi zdjęciami...
Chris - Sro Lip 15, 2009 9:52 pm
^^ To jest Miramar przy Niepodległości??
luka - Sro Lip 15, 2009 11:13 pm
Chris napisał/a: | ^^ To jest Miramar przy Niepodległości?? | Nie sądzę http://www.wypoczynek.pl/...l?id_biura=1624 , chyba że gruntowanie go przebudowano.
feyg - Sro Lip 15, 2009 11:46 pm
Nie przebudowano tylko zbudowano obok nowy, stary "Miramar" straszy do dziś.
Krzysztof - Czw Lip 16, 2009 8:48 am
luka napisał/a: | Dom Turysty w Sopocie |
Pierwsze zdjęcie, chyba, trzeba odwrócić
Chris - Czw Lip 16, 2009 10:08 pm
Cytat: | Nie przebudowano tylko zbudowano obok nowy, stary "Miramar" straszy do dziś. |
Moment... bo się pogubiłem. To ten budynek stoi dzisiaj czy nie? Tam jest wszystko tak pozarastane, że ledwo widać sam Miramar.
malkim - Czw Paź 08, 2009 2:00 am
Dom Turysty "Miramar" w Sopocie,w dzielnicy Kamienny Potok, choć nieczynny i opuszczony stoi nadal.Z tyłu zaś w podwórzu,od strony ul.Zamkowa Góra jest jeszcze jeden "Miramar",ale to jest działający nadal hotel,także zbudowany w latach 60-tych.Kiedyś obydwa te budynki tworzyły całość.Ten hotel chyba zawsze był hotelem,zaś ten główny dom turysty ten od strony al.Niepodległości pełnił funkcję dużej,eleganckiej restauracji oraz kawiarni.Kawiarnia była na parterze,zaś restauracja i sala imprezowa ze sceną na górze.Odbywały się tam dancingi i inne różne słynne imprezy.
Ogólnie otworzono go w 1963 r. a zamknięto w 1995 r.Schron który znajduje się pod budynkiem,opuszczono dopiero w 2004 r.Pierwotnie dom turysty nazywał się "Na szlaku",dopiero potem przemianowano na Miramar.
Ogólnie budynek bardzo ciekawy i klimatyczny,szkoda tylko że jest już nieczynny i bardzo zdewastowany.Dziwne bardzo że w ogóle dopuszczono do całkowitej dewastacji tak wielkiego budynku...Fajnie jakby ktoś to wyremontował ale chyba już się nie da...
luka - Sro Gru 09, 2009 8:05 pm
Wracam po krótkiej przerwie i zabieram się z powrotem do promowania pięknej architektury z czasów jedynie słusznego ustroju
Róża Wiatrów w Gdyni.
Autorem zdjęć jest Tygrys z Gdyni z forum SSC
Mikołaj - Czw Gru 10, 2009 10:51 am
spieszmy się podziwiać foty z zewnętrznych serwerów - tak szybko odchodzą...
luka - Sob Gru 19, 2009 12:01 pm
Biurowiec Miastoprojektu (obecnie użytkowany przez Uniwersytet Gdański)
ul. Elżbietańska w Gdańsku
Lata budowy: 1962-65
Architekt: prof. Szczepan Baum
Zdzislaw - Pią Gru 25, 2009 7:17 pm
Wtedy nie był profesorem, ale juz wtedy "konstruktywnie łączył stare z nowym" (sic!).
|
|