|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Baza danych starych wiatraków w kujawsko-pomorskim
comarek - Sro Cze 17, 2009 9:30 pm Temat postu: Baza danych starych wiatraków w kujawsko-pomorskim Witam
Robię w ramach pracy naukowej bazę danych wiatraków w woj. kujawsko-pomorskim. Baza będzie w postaci geobazy osobistej, obsługiwana przez MS'Access i w oprogramowaniu ArcGIS 9.2 firmy Esri (geobaza GIS-owa). Zbieram informacje o starych, istniejących (bądź nie) wiatrakach wraz z położeniem we współrzędnych prostokątnych lub geograficznych. Korzystam ze spisu rejestru zabytków dla woj. kuj-pom. Niestety nie ma tam położenia tych obiektów poza oczywiście adnotacją o miejscowości, gminie itd. Czy zna ktoś może taką bazę, stronę, źródło, kontakt do kogoś, cokolwiek, gdzie można by było znaleźć takie koordynaty.
ps. podobno byla taka grupa zapaleńców gdzieś z zachodu Eur., ktorzy jezdzili po kujawach i zbierali koordynaty GPS + cała dokumentacja (fotos i opis). Zna takich ktoś?
danziger - Sro Cze 17, 2009 9:54 pm
Comarku witaj na naszym forum.
Wybacz, że zacznę od obsztorcowania Cię, ale może Ci się to przydać na przyszłość
Po pierwsze - nie pisz dwóch identycznych, czy prawie identycznych postów w kilku tematach. To niepotrzebnie zaśmieca forum.
Po drugie - staraj się nie nadużywać grubej czcionki, (czy Caps Locka) - ciężko się to czyta, te opcje służą do podkreślania ważniejszych fragmentów, a nie do pisania sążnistych postów.
Po trzecie - przywitaj się w wątku powitalnym - to wprawdzie nie obowiązek, ale taki nasz mały zwyczaj
comarek - Sro Cze 17, 2009 10:08 pm
danziger napisał/a: | Comarku witaj na naszym forum.
Wybacz, że zacznę od obsztorcowania Cię, ale może Ci się to przydać na przyszłość
Po pierwsze - nie pisz dwóch identycznych, czy prawie identycznych postów w kilku tematach. To niepotrzebnie zaśmieca forum.
Po drugie - staraj się nie nadużywać grubej czcionki, (czy Caps Locka) - ciężko się to czyta, te opcje służą do podkreślania ważniejszych fragmentów, a nie do pisania sążnistych postów.
Po trzecie - przywitaj się w wątku powitalnym - to wprawdzie nie obowiązek, ale taki nasz mały zwyczaj |
Sorry, wiem ze powinienen sie przywitac, tylko mi sie troche spieszylo więc uroczyste
Siemanko every body
Nie chcialem posylas drugi raz ale nie moglem jakos znalesc tego mojego postu z popoludnia (myslałem, ze sie nie ukazał czy nie zalapał czy cóś)
Co do uzywania boldu to jestem krotkowidzem dlatego go uzywam i lepiej mi sie czyta bold wiec Sorry , nie bede juz wiecej ..... boldził
pozdrówka jeszcze raz i czekam na ewentualny odzew w sprawie wiatraków!
Krzysztof - Sro Cze 17, 2009 10:24 pm
comarek napisał/a: | niestety nie ma tam położenia tych obiektów poza oczywiście adnotacji o miejscowości |
Jeśli chodzi o lokalizację, to nieocenione są mapy Messtischblatter http://www.mapy.eksplorac....php?page_id=51
Dostojny Wieśniak - Sro Cze 17, 2009 10:40 pm
Palcem lokalizację kilku nieistniejących wiatraków pokazać mogę. Gorzej z określeniem współrzędnych. Jesienią możemy zrobić sobie nawet objazd okolicy. Gdyby dane potrzebne były wcześniej, to korzystając z rady Krzysztofa, możesz sam ze starymi mapami objechać Żuławy. Tak długo jak długo nie wzbudzisz podejrzeń o związki z „zabytkami” (WUOZ), ludzie chętnie Ci pomogą. Trochę danych znajdziesz na Marienburgu. (http://www.marienburg.pl/)
grzechuu - Czw Cze 18, 2009 2:30 am
ja co do woj. kujawsko-pomorskiego mam dość dokładnie "zwiedzone rowerem" 8 gmin - i kilka wiatraków pamiętam:
- Pomiany (gm. Koneck) - chyba z jednym śmigłem
- Ruszki (gm. Osięciny) - były dwa obok siebie, został jeden
- Ossówka (gm. Koneck chyba)
- w Siniarzewie (gm. Zakrzewo) był (próbowałem się wypytać gdzie)
- w Kujawce (gm. Bądkowo) też chyba kiedyś był - ale o tego bym musiał rodzinę dopytać
te istniejące mogę zlokalizować, opowiem co wiem, może coś się przyda - ale wolniejszy będę za 2-3 dni
comarek - Czw Cze 18, 2009 8:14 pm
grzechuu napisał/a: | ja co do woj. kujawsko-pomorskiego mam dość dokładnie "zwiedzone rowerem" 8 gmin - i kilka wiatraków pamiętam:
- Pomiany (gm. Koneck) - chyba z jednym śmigłem
- Ruszki (gm. Osięciny) - były dwa obok siebie, został jeden
- Ossówka (gm. Koneck chyba)
- w Siniarzewie (gm. Zakrzewo) był (próbowałem się wypytać gdzie)
- w Kujawce (gm. Bądkowo) też chyba kiedyś był - ale o tego bym musiał rodzinę dopytać
te istniejące mogę zlokalizować, opowiem co wiem, może coś się przyda - ale wolniejszy będę za 2-3 dni |
fajnie, proszę zatem o kontakt za 2 -3 dni . Interesują mnie namiary typu (jesli nie dokladne wspołrzedne to chociaż:-) takie kordynaty jak np: 300 m na wschód od skrzyżowania dróg, lub mostu czy na łące 500m za szkołą itp (umozliwią identyfikacje istniejących na zdjęciu lotniczym czy satelitarnych). bede wdzieczny za wszystkie namiary.
|
|