Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Gdańsk 1939

Ponury2 - Czw Maj 21, 2009 7:48 pm
Temat postu: Gdańsk 1939
Autor: Brunon Zwarra, wyd. 1982. Stara, ale jara.

Niesamowite relacje ludzi, którzy opisują ostatnie dni pokoju i pierwsze miesiące wojny. A do tego klimat WMG i patriotyzm Polaków.

Ukazane także postawy Niemców. Różne. W tym pozytywne i godne chwały. Szkoda że nikt nigdy nie nagrodził tych Niemców :(

Czyż nie robi wrażenia opis, jak wachmistrz policji gdańskiej sam przychodzi w nocy do Polaka, ostrzegając go o grożącym aresztowaniu czy też niemiecki ksiądz Schultz z "Gwiazdy Morza" w Sopocie, którzy ryzykując życiem udziela pomocy polskim rodzinom.... obaj ryzykują życiem.

Widok Polaków bitych w "Victoriaschule", Stuthoff, losy Lendziona i Liczmańskiego, wielu innych...

Ksiądz Rogaczewski...

Minister Chodacki....

Niesamowity zapis tamtych czasów. Polecam gorąco! Wydanie z PRL`u, ale niczym się pod propagandę tamtych lat nie daje wcisnąć.

kwidzin - Czw Maj 21, 2009 8:01 pm

Moja pierwsza "cegła" z tematu dawnego Gdańska, jeszcze w liceum. :D
Corzano - Pią Maj 22, 2009 8:47 am
Temat postu: Re: Gdańsk 1939
Ponury2 napisał/a:
niemiecki ksiądz Schultz z "Gwiazdy Morza" w Sopocie

A nie chodzi tu o Paula Schütza ur. w 1887 r. w Sulęczynie, budowniczego kościoła w Brzeźnie?

Ponury2 - Pią Maj 22, 2009 6:05 pm

Być może tak. Późniejszy proboszcz z Sopotu.

Gestapo musiało mu "ręcznie" wyjaśnić, że "źle" postępuje pomagając Polakom.

Ponury2 - Nie Wrz 06, 2009 10:33 pm

Jeszcze pytanie. Autor jeszcze żyje?!

http://pl.wikipedia.org/wiki/Brunon_Zwarra

danziger - Nie Wrz 06, 2009 10:45 pm

O ile mi wiadomo to tak.
Ponury2 - Nie Lis 15, 2009 11:39 pm

http://www.gwiazdamorza.vti.pl/?main=his_ksieza

Cytat:
1911 - 1938 Ksiądz Artur Schultz,
1938 - 1945 Ksiądz Paul Schütz, który pełnił zarazem funkcję dziekana.

Czy ksiądz Schultz przeżył wojnę? To chyba jednak jego "pouczało" Gestapo, o czym pisze Zwarra?!

pumeks - Pon Lis 16, 2009 7:55 pm
Temat postu: Re: Gdańsk 1939
Ponury2 napisał/a:
Autor: Brunon Zwarra, wyd. 1982. Stara, ale jara.

........

Czyż nie robi wrażenia opis, jak wachmistrz policji gdańskiej sam przychodzi w nocy do Polaka, ostrzegając go o grożącym aresztowaniu czy też niemiecki ksiądz Schultz z "Gwiazdy Morza" w Sopocie, którzy ryzykując życiem udziela pomocy polskim rodzinom.... obaj ryzykują życiem.

A w którym miejscu książki jest wzmianka o tym księdzu Schultzu? bo nie mogę znaleźć :???: Ale ja mam wydanie pierwsze z 1984 r., więc jakieś inne niż twoje.

Ponury2 - Wto Lis 17, 2009 12:12 am

Książkę miałem pożyczoną i już oddałem. Opis podałem wiernie, zawierało go jedno ze wspomnień.
crolick - Wto Lis 17, 2009 11:58 am

Relacja Pawła Borka - str. 97-101 (w I wyd.)
pumeks - Wto Lis 17, 2009 5:23 pm

W moim egzemplarzu jest mowa o księdzu Paulu Schützu, a nie o Arturze Schultzu :???:
Ponury2 - Wto Lis 17, 2009 5:33 pm

A jak z tym drugim księdzem? Pracował w 1939 r. jeszcze w parafii? Jak nie, sprawa jest jasna.
pumeks - Wto Lis 17, 2009 5:54 pm

No właśnie o Arturze Schultzu nie mogę nic znaleźć, myślałem, że książka Zwarry mi podpowie - ale tam nie ma go w żadnych indeksach.
Może ktoś ma dostęp do "Danziger Priesterbuch" Stachnika, tam prawdopodobnie będzie stosowny biogram.
Natomiast co do Paula Schütza, to oczywiście przeżył wojnę, pozostał w Sopocie aż do śmierci w 1968 r. i tam został pochowany.

Corzano - Wto Lis 17, 2009 7:49 pm

pumeks napisał/a:
Natomiast co do Paula Schütza, to oczywiście przeżył wojnę, pozostał w Sopocie aż do śmierci w 1968 r. i tam został pochowany.

A tu można zobaczyć jego nagrobek: http://forum.brzezno.net/...p?p=12973#12973 (zdjęcia widoczne po zalogowaniu)
Co ciekawe uniknięto stosowania liter z niemieckiego alfabetu wypisując nagrobek łaciną.