Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Pomnik ze Smolnej

Marcin - Wto Cze 29, 2004 9:22 pm
Temat postu: Pomnik ze Smolnej
Zapomniane groby Tytuł ma się nijak do treści. :hihi:
Mikołaj - Wto Cze 29, 2004 11:45 pm

a to news! :hihi:
przy okazji pochwalę się, że z panem Chmielewskim jestem w dobrej komitywie- fantastyczny człowiek, wszytskie sprawy "napisowe" z nim omawiałem. oddany sprawie jak mało kto.

pumeks - Sro Cze 30, 2004 7:54 am

Mikołaj napisał/a:
a to news! :hihi:
przy okazji pochwalę się, że z panem Chmielewskim jestem w dobrej komitywie- fantastyczny człowiek, wszytskie sprawy "napisowe" z nim omawiałem. oddany sprawie jak mało kto.

No tak, ale z informacji od Pętelki wynikało, że ten pomnik był raczej z Klein Zünder a nie z Gdańska. Z Bastionem św. Elżbiety on na pewno nie ma nic wspólnego, tamtejszy pomnik jest po pierwsze dokładnie obfotografowany, po drugie stał jeszcze jakiś czas po wojnie tylko strącono z niego niesłuszne ptaszysko a dorobiono własciwego orła.

Marcin - Sro Cze 30, 2004 8:05 am

Pumeksie, może uda Ci się coś jeszcze odczytać ze zdjęcia. Bo ja niestety tylko widzę 1914-18. 8))
pumeks - Sro Cze 30, 2004 8:13 am

Marcin napisał/a:
niestety tylko widzę 1914-18

U góry jest "Den im Welt..." (zapewne "Weltkriege")
niżej "gefallenen" i tu nie jestem pewien, czy duża litera rozpoczynająca następny wyraz to D.
Tego co jest niżej, na razie nie jestem w stanie odczytac :wink:

Petelka - Sro Cze 30, 2004 8:56 am

Cytat:
No tak, ale z informacji od Pętelki wynikało, że ten pomnik był raczej z Klein Zünder a nie z Gdańska.

Powinnam wrócić do pana, który sprzedał mi tę informację - miał to dokładnie sprawdzić. Ale to dopiero za jakiś czas.....