|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Głaz Borkowskiego
Ponury2 - Sob Mar 14, 2009 11:33 pm Temat postu: Głaz Borkowskiego Który to i skąd taka nazwa?!
fazi - Nie Mar 15, 2009 10:01 am
Borkowskiego, bo wykuto na nim - "Tu pogrzebana miłość.........i Borkowskiego"
Źródło
Panbary - Nie Mar 15, 2009 11:17 am
"Głaz został przyniesiony ze Skandynawii przez lodowiec. Zbudowany jest z naturalnie oszlifowanego granitu . Jego obwód wynosi 9,5 m , długość - 3,1 m , szerokość - 2,5 m , wysokość – 1m . Częściowo zagłębiony w ziemi. Miejsce , w którym się znajduje określane było potocznie jako „Kamieniołomy” . Nazwa pochodzi od kilku głazów znajdujących się na tym obszarze oraz gruzu skalnego, stanowiącego ślad po innych rozbitych głazach. Teren jest prawdopodobnie dnem wyrobiska , w którym wydobywano glinę , a głazy odsłonięto podczas jej eksploatacji . Głaz ma powierzchowne uszkodzenia , w postaci wykutych napisów : „Tu pogrzebana miłość O … i Borkowskiego : ( nazwisko wybranki zostało skute ) . Głaz porastają gatunki naskalne ( epility ) – mchy , porosty, glony. Opisany obiekt stanowi pomnik przyrody nieożywionej nr 808" - literka.pl
Ponury2 - Nie Mar 15, 2009 12:43 pm
Pięknie dziękuję!
Łukasz - Nie Kwi 19, 2009 10:49 am
To może jeszcze zdjęcie do kompletu:
kkamila - Nie Kwi 19, 2009 4:31 pm
lol dawno mnie tu nie było tu czyli na forum...mogę spytać skąd ciekawość o ten głaz?wiem gdzie jest bo mieszkam w pobliżu i nigdy bym nie pomyślała że ktoś może się nim interesować..
groszek - Nie Kwi 19, 2009 5:36 pm
kkamila napisał/a: | lol dawno mnie tu nie było | Witaj Kkamila, fajnie że znów jesteś .
kkamila - Pon Kwi 20, 2009 1:10 pm
zaraz będzie offtopic dziecko,praca i te sprawy i chyba rok tu nie zaglądałam
Łukasz - Pon Kwi 20, 2009 1:43 pm
kkamila napisał/a: | mogę spytać skąd ciekawość o ten głaz?wiem gdzie jest bo mieszkam w pobliżu i nigdy bym nie pomyślała że ktoś może się nim interesować.. |
Trudno żeby jeden z większych głazów narzutowych w okolicy pokryty tajemniczymi napisami nie był interesujący.
kkamila - Pon Kwi 20, 2009 6:02 pm
dla mnie mało ciekawe, wychodzę z założenia że komuś się kiedyś nudziło, nie miał gdzie ryć to rył w głazie
fazi - Pon Kwi 20, 2009 7:14 pm
Jak by się komuś nudziło to by rył w plastelinie lub drewnie, po co się męczyć ryjąc z nudów w kamieniu?
|
|