|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Drewnica - Nowi sąsiedzi
coda - Czw Mar 05, 2009 11:27 am Temat postu: Drewnica - Nowi sąsiedzi Temat wydzielony z wątku "Drewnica – zagroda holenderska"
Witam wszystkich szalonych zapaleńców, odkrywców magii tej okolicy :))
Chciała bym się pochwalić iz oficjalnie od pazdziernika a praktycznie od kwietnia jestem szczesliwa posiadaczka starej zagrody z drewnianym domem z 1820 r w Drewnicy. Pisze praktycznie bo pod koniec kwietnia przejmujemy klucze od obecnie zamieszkujących tam byłych włascicieli. Z racji tego ze mieszkam w Poznaniu i nie mam mialam mozliwosci odrazu sie przenieść i byli wlasciciele pozostali na miejscu przez zimę, Teraz zaczynamy swoją przygode z tym domem, okolica odrazu nas urzekła, zakochalismy sie w tym domu sadzie, przestrzeni, poprostu nas wryło. Co dwa weekendy przyjezdzalismy i rozmarzeni łazilismy po sadzie, ogladalismy dom, siedzielismy na strychu i snulismy plany co tu zrobic , jak przywrocic ten cudny dom spowrotem do orginalnego wyglądu wewnątrz i zewnątrz. Mam nadzieje ze nadal dzielicie sie na tym forum doświadczeniami, i jako przyszla brac sąsiedzka:) mozna sie wspierac, bo przypuszczam ze to nie lada wyzwanie bedzie i ogromnia przygoda. złączam zdjecie ( jak mi sie uda dopiąc:)) pozdrawiam wszystkich
coda - Czw Mar 05, 2009 11:53 am Temat postu: fotki domek
zdenka - Czw Mar 05, 2009 1:27 pm
pogratulować ! nie widać co prawda tego sadu, ale można się domyśleć, że jest ciekawie.
w takim razie byle do wiosny i powodzenia
coda - Czw Mar 05, 2009 2:14 pm Temat postu: fotki cd zobaczymy jak tej wiosny bedzie
luanda - Czw Mar 05, 2009 4:18 pm
Gratulacje!!!
Dostojny Wieśniak - Czw Mar 05, 2009 4:50 pm
Witamy na Żuławach
Krzysztof - Czw Mar 05, 2009 6:24 pm
Witam ale z pomniejszaniem, tych zdjęć to, trochę przesadziłaś
coda - Czw Mar 05, 2009 7:05 pm
NO troche , sorki sorki, tak jakos wyszło
Dostojny Wieśniak - Czw Mar 05, 2009 7:53 pm
Uwaga techniczna – po kliknięciu edycji można poprawiać własne posty. Spróbuj to poćwiczyć z maleńkimi zdjęciami. Jak nie wyjdzie wstaw je w nowym poście, maluchy usuniemy. Fajna ta chata.
pi - Czw Mar 05, 2009 11:04 pm
Serdecznie witam nowych sąsiadów i gratuluję przepięknego domu. Domek to mam raczej ja . Czuję, że razem niedługo opanujemy Drewnicę. Ha ha!.Maja zasadnicza remontowa przygoda też rusza w kwietniu, więc bedziemy się podpatrywać na bieżąco. Jestem wścibska sąsiadka to zapytam - zamierzacie się przenieść do Drewnicy na stałe? Z zauroczenia okolicą wylewajacego się z postów czuję, że tak, co? Zresztą mam nadzieję, że już niedlugo nastanie wiosna radosna i omówimy to i owo z kubkiem kawy w ręce w Waszym sadzie, albo w naszym sadzie
coda - Czw Mar 05, 2009 11:27 pm
Hej Pi
My na pierwszej majowce w Drewnicy zamierzamy zaczac od porzadkow, i przegladu, dopiero wtedy bedziemy wiedziec od czego zacząc i jak to rozplanowac, czas mamy:)
No i oczywiscie zamierzamy sie tu osiedlic , Na kubek kawy i lampke wina serdecznie przyszlych sąsiedów zapraszam , wiosna tuz, tuz
zdenka - Pią Mar 06, 2009 8:35 am
ostrożnie z tymi zaproszeniami ;) bo inni miłośnicy Żuław też się mogą poczuć zaproszeni ;)
coda - Pią Mar 06, 2009 10:07 am
Spoko
jak sie troche zorganizujemy i uporzadkujemy, zrobimy w jakis weekend tzw drzwi otwarte Dam znać.
groszek - Sob Mar 07, 2009 1:20 am
coda napisał/a: | jak sie troche zorganizujemy i uporzadkujemy, zrobimy w jakis weekend tzw drzwi otwarte Dam znać. | Czekam i trzymam za słowo A tak poważnie to gratuluję nabytku .Dom jest cudowny z tzw." duszą" no i macie drzewa opiekuńcze. Zyczę szczęścia przy przywracaniu go do dawnej świetnosci.ACH JAK GO BĘDZIESZ URZĄDZAC... no podstępna zawiść wkrada się do mojej duszyczki Mam nadzieję że sąsiadow macie albo spoko albo daleko.
coda - Sob Mar 07, 2009 6:34 pm
Hej Groszek
co do sasiadow, to i w miare daleko i spoko co do urzadzenia, to napewno kontrowersyjnie dla niektórych, zostawimy to co w dobrym stanie w srodku ale skansenu nie bedziemy robic, nie ma co udawac ze zyjemy 200 lat temu, na bank drewniane podlogi odnowimy i wewnetrzne sciany z bali zostana calkiem odsloniete ,oczyszczone do żywego, jakies detale co pozostaly, klamkim okucia ,portale czy jak tam sie nazywa to nad drzwiami poza tym troche dobrego nowoczesnego designu wpuscimy do srodka.
tomaeh - Sob Mar 07, 2009 8:18 pm
Super, ze są wśród nas zapaleńcy, którym zależy na tym, aby coś co juz jest nadal pozostało! Gratuluję i życzę powodzenia
Dostojny Wieśniak - Sob Mar 07, 2009 10:49 pm
Użytkownicy tego forum, to w 99,9% tacy zapaleńcy.
tomaeh - Pon Mar 09, 2009 5:12 pm
Tylko gratulować ludziom zapału i stawiać ich za przykład, ze własną pracą i zamiłowaniem do przeszłości można dokonać naprawdę Wielkich Rzeczy!!!
T.P.Smith - Pon Mar 09, 2009 7:20 pm
A czy nowa mieszkanka ma coś wspólnego z Żuławami?? Pochodzisz stąd może, czy tak jak ja i wielu zakochałaś się w płaskiej okolicy...
coda - Pon Mar 09, 2009 8:15 pm
hej T.P.Smith
Nowa mieszkanka ze stolicy pyrlandii, rodowita pyra a na Żuławy tak przypadkiem zawiało i juz zostało
tomaeh - Pon Mar 09, 2009 9:03 pm
Poznań też piękny a koziołki żuławskie są całkiem podobne do poznańskich
chmielu - Pon Mar 09, 2009 11:14 pm
A za ten przypadek czuję się troszkę odpowiedzialny. Wygrzebałem to siedlisko w internecie, marząc o własnej , starej chacie...i los nam sprzyja.
Dostojny Wieśniak - Pon Mar 09, 2009 11:21 pm
I niech Wam sprzyja jak najdłużej. Wylazło szydło z wora. Nie taki to przypadek namierzony z dalekiej Pyrlandii.
ruda - Pią Mar 13, 2009 2:52 pm
Za Pyrlandię nie obraziliście się, mam nadzieję.
Tak na marginesie, to nazwa wprowadzona na FDG przez Waszą Krajankę
T.P.Smith - Pią Mar 13, 2009 6:21 pm
Z tego co się orientuję... a mieszkałem w Poznaniu ze trzy lata to poznaniacy się szczycą Pyrlandią.
Taki wyróżnik...
ruda - Sob Mar 14, 2009 12:37 pm
Jeszcze się nie przedstawił ale mamy „Mieszkańca Drewnicy” na FDG
a raczej Mieszkankę
chmielu - Sob Mar 14, 2009 10:19 pm
Za Pyrlandię sie nie gniewam, bo w Poznaniu pierwszy raz w życiu byłem ze dwa lata temu Jestem rodowitym Warszawiakiem, półkrwi Sopocianinem, który wyemigrował z Warszawy do Sopotu, w celu uniknięcia zmiany mentalności na "nowowarszawską".
A faktycznie poznaniacy raczej są dumni z Pyrlandii i napewno się za to nie gniewają.
ruda - Sob Mar 14, 2009 10:30 pm
chmielu napisał/a: | w celu uniknięcia zmiany mentalności na "nowowarszawską". |
coda - Wto Lut 23, 2016 4:27 pm
Witam wszystkich
Dawno tu nie zaglądałam , w Drewnicy dużo się dzieje. Dom wyremontowany prawie , wreszcie. Poszukuję sprytnego stolarza zapaleńca który lubił by trochę podłubać w starym drewnie . zapomniałam jak tu się wstawia zdjęcia. Stworzyliśmy profil na FB https://www.facebook.com/...0317328/?ref=hl
nie ma tam wszystkich zdjęć bo trochę się obawialiśmy o bezpieczeństwo , ale teraz już będąc tam na stałe będziemy umieszczać więcej.
Dostojny Wieśniak - Wto Lut 23, 2016 5:15 pm
Gratulacje. Rzuć okiem na PW. coda napisał/a: | zapomniałam jak tu się wstawia zdjęcia. | Kliknij sobie
|
|