Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Okna Starego Miasta

schulze - Pią Lut 27, 2009 10:49 pm
Temat postu: Okna Starego Miasta
Nie wiem czy dobrze w stawiłem..temat mam na mysli...:).ale zaczynają mnie denerwować te "obróbki okienne "nie ma na to jakiegos paragrafu...

gargoyle dfl - Pią Lut 27, 2009 11:48 pm

zajmuje sie na co dzien takimi robotami od ladnych kilku lat ale takie cos to pierwszy raz widze :szczena:

pomijajac to ,ze za niedlugo beda mieli wode w srodku mieszkania bo nad oknami nie ma jak na sasiadujacych oknach chocby malego okapu...to co za palant wymyslil wstawiac okna na rowno ze sciana???

Dostojny Wieśniak - Pią Lut 27, 2009 11:58 pm

Paragrafy są na wymianę okien w obiektach zabytkowych lub objętych ochroną prawną wynikającą z ustawy o ochronie zabytków ( bezpośrednie sąsiedztwo obiektu chronionego ewentualnie obszar chroniony). W innych przypadkach, nie trzeba nawet zgłaszać wymiany okien, nie mówiąc już o zabawach w ich okolicach. A jak kto sobie wstawi...
schulze - Sob Lut 28, 2009 8:18 am

[quote="Dostojny Wieśniak"]( bezpośrednie sąsiedztwo obiektu chronionego ewentualnie obszar chroniony)[/quote[b[/b][/i][/b]
Te okna są naprzeciwko Św Jana :wink:

Fasola_Gdańsk - Sob Lut 28, 2009 11:45 am

gargoyle dfl napisał/a:
to co za palant wymyslil wstawiac okna na rowno ze sciana???

jesli beda "ocieplac" to ma to sens, ale czy beda?

pumeks - Sob Lut 28, 2009 6:24 pm

A co ulica Świętojańska ma wspólnego ze Starym Miastem? :???:
schulze - Sob Lut 28, 2009 8:06 pm

Ok Pumeks , mogę zmienić na Główne Miasto, klasyczne szukanie krzywego makaronu w zupie, widzę ze tematów brakuje,, czasami żałuje ze cokolwiek wrzucam....,rozumiem ze koszmarki okienne nie przeszkadzają CI....
Pozdrawiam

ruda - Sob Lut 28, 2009 8:11 pm

Schulze , w swoich tematach zawodowych też jesteś precyzyjny, więc pozwól innym :wink:
seestrasse - Sob Lut 28, 2009 10:55 pm

w zasadzie ortografia też nikomu nie jest potrzebna :wink: czy od tego, że napiszemy "żeka" przestanie ona płynąć? (tekścik z zeszytów szkolnych) :wink:
schulze - Sob Lut 28, 2009 11:40 pm

p...e wasze całe towarzystefko wzajemnej adoracji ,/liczę na bana
bo ciezko sie.........
pozdrawiam i i znikamm

groszek - Nie Mar 01, 2009 4:34 pm

W Gdyni w obiektach zabytkowych okna wymianiane muszą być zgodne z orginalem.I o ile wiem w Sopocie też, :hmm: gdańske odbudowane kamienniczki nie nalezą do obiektów zabytkowych Tu chodzi o tak zwaną estetykę,po prostu to co pokazal Schulze jest nieestetyczne wręcz brzydkie.
groszek - Nie Mar 01, 2009 4:55 pm

schulze napisał/a:
p...e wasze całe towarzystefko wzajemnej adoracji ,/
Nerwowy i niegrzeczny ,nieładnie. Nalezy się opanować. Taki emocjonalny stosunek do innych forumowiczów może się dla Ciebie skończyć wylewem lub zawałem :burn: .Ja oczywiście jako skromny forumowicz nie zwracam Ci uwagi.Ja tylko obawiam się o Twoje zdrowie. :hihi:
celej - Nie Mar 01, 2009 10:34 pm

jeżeli układ architektoniczny jest wpisany do rejestru zabytków lub do miejskiego planu zagospodarowania przestrzennego to okna powinny byc drewniane lub co ostatnio pojawiło się mogą byc plastiki z okleinami. Nadzór budowlany wydając pozwolenie na remont ma obowiązek poinformowac o takim fakcie własciciela/zarządce budynku. Przy remoncie domu moich rodzicieli na ul.Arkońskiej z ok. 1920 roku jako, że układ jest wpisany jako historyczny nie można było zmieniac szerokości frontu, wysokości budynku, odległosci od ulicy i okien na plastikowe(pomimo iż na ulicy takie funkcjonują)
pumeks - Nie Mar 01, 2009 11:29 pm

Wszystko fajnie ale czy ktokolwiek pomyśli w ogóle, żeby się pytać o pozwolenie na wymianę okien? po prostu dzwoni po firmę, firma wywala stare, wstawia nowe, kasuje należność i adios! a elewacja zostaje w takim stanie, jak widać.
schulze - Sro Mar 04, 2009 8:24 am

Dzięki Groszek ,,, i przepraszam wszystkich miałem zły dzień pewnie..
to wrzucam dalej te okienne koszmarki.. Targ Rybny tym razem,,... i zachęcam równiez do wstawiania zdjęć..może coś ruszy się w temacie.

Dostojny Wieśniak - Czw Mar 05, 2009 12:36 am

schulze napisał/a:
Dzięki Groszek ,,, i przepraszam wszystkich miałem zły dzień pewnie..

Ze swojej strony dziękuje za zrozumienie i postawę obywatelską. :wink: Życzę więcej jasnych dni. A okna pod tymi adresami, to temat dla nadzoru budowlanego. Ewidentnie łamane jest prawo.