|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - pałacyk obok Tczewa?
juloo - Pią Lut 27, 2009 12:38 am Temat postu: pałacyk obok Tczewa? znalazłem zdjęcia pewnego pałacyku znajdującego się w okolicy Tczewa http://dom.gratka.pl/tres...ew-okolice.html
Czy ktoś może wie gdzie on się dokładnie znajduje i jak tam dojechać? A może jest jakaś ciekawa historia z nim związana? Chętnie bym sobie zrobił wycieczkę krajoznawczą w okolice tego zabytku.
groszek - Sob Lut 28, 2009 4:27 pm
Może wiesz coś więcej na temat tego pałacyku?Np. kiedy i dla kogo go zbudowano?
juloo - Sob Lut 28, 2009 7:18 pm
Niestety pani w biurze nieruchomości, które sprzedaje ten pałacyk nie była zbyt rozmowna. Podobno właścicielka mieszka w Niemczech. Pałacyk zbudowano w XIX w. Pani nie chciała zdradzić mi lokalizacji, poza zdawkowym: ok 9 km od Tczewa. Sam bym chętnie posłuchał o historii tego miejsca
AnWe - Nie Mar 01, 2009 11:24 am
wieś Rybaki, przy wale przeciwpowodziowym
w trójkącie miejscowości: Mała Słońca, Wielka Słońca, Mały Garc
jak się jedzie drogą E-75 z miejscowości ubkowy do Greblina, to na wysokosci połowy drogi (jeny, chyba pomieszałam za bardzo)
lub drogą z Gorzędziaja na Mały Garc właśnie
info od znajomej z Tczewa
która wie na ten temat tylko tyle, że trwają tam remonty
info z książki S. Gołąbek "Kociewie. Przewodnik po szlakach turystycznych", wspomina tylko tyle, cyt.: "(...) najbardziej oryginalny pałacyk na Kociewiu, zbudowany w XIX w., o cechach klasycystycznych, dwuskrzydłowy. Skrzydło pn-zach zdobią trzy śliczn eganki, pn-wsch - portyk. Od strony dziedzińca z narożnika skrzydeł wyrasta wieża"
więcej na stronie gminy http://www.subkowy.pl/?a=6&id=10
z informacji na stronie (Lokalny Plan Rozwoju wsi Rybaki) wynika, że ziemie te należały przed wojną do Kurta Krelinga
a pałacyk wraz z parkiem i budynkiem bramnym jest wpisany do rejestru zabytków pod nr 995, wpis z marca 1987 roku
i jeszcze tutaj: http://www.westpreussen.d...ils.php?ID=1534
juloo - Nie Mar 01, 2009 2:08 pm
Wielkie dzięki!! Super!! Wiedziałem, że w grupie siła i zawsze na nią można liczyć. Może uda mi się w jeden z najbliższych weekendów wybrać z rodzinką na przejażdżkę i pooglądać pałacyk z bliska
ruda - Nie Mar 01, 2009 2:52 pm
Chcesz coś wiedzieć o najblizszej okolicy – pytaj w Pyrlandii
Najlepiej poiformowani .
groszek - Nie Mar 01, 2009 4:17 pm
juloo napisał/a: | że w grupie siła i zawsze na nią można liczyć. | Wiadomo
AnWe - Nie Mar 01, 2009 7:15 pm
juloo napisał/a: | Może uda mi się w jeden z najbliższych weekendów wybrać z rodzinką na przejażdżkę i pooglądać pałacyk z bliska |
to koniecznie porób zdjecia i je tutaj dawaj!
jestem b. ciekawa jak to wygląda nie w obiektywie agencji sprzedajacej....
ruda - Wto Mar 03, 2009 9:09 am
Czekamy, powodzenia
groszek - Sro Mar 04, 2009 3:48 pm
AnWe napisał/a: | to koniecznie porób zdjecia i je tutaj dawaj! | Bardzo prosimy bośmy ciekawi strasznie
juloo - Sro Mar 04, 2009 9:30 pm
Na pewno wszystkich ciekawskich poinformuję na forum w ramach wdzięczności. Najbliższe 3 weekendy mam już niestety zaplanowane (wystawa ogierów pod Skarszewami), ale jak tylko tam się zjawię to następnego dnia już wszyscy będą wiedzieć Może to i lepiej, bo na wiosnę pałacyk będzie sie lepiej prezentował niż w otulinie roztapiającego się śniegu...
juloo - Czw Maj 07, 2009 4:23 pm
Tak jak obiecałem, wycieczkę zrobiłem i zdjęcia załączam. Specjalnie dla AnWe, Rudej i Groszka ;) Zdjęcia niestety tylko z komóreczki. Okolica typowo rolnicza, obok Wisła. Właściciela nie zastałem. Byli tylko robotnicy robiący dosyć poważny remont. Jakbym te 3 banieczki miał pod ręką to pewnie bym kupił taki pałacyk...
Byłem też ostatnio oglądac opuszczony pałacyk w Zdrzewnie koło Kopaniewa, ale nabył go już jakiś profesor z warszawy. Pałacyk stoi i sie marnuje...
Dostojny Wieśniak - Czw Maj 07, 2009 4:38 pm
juloo napisał/a: | Jakbym te 3 banieczki miał pod ręką to pewnie bym kupił taki pałacyk... |
Dorzuć jeszcze kilka na remont i utrzymanie. Pałacyk i wycieczka fajne.
juloo - Czw Maj 07, 2009 4:56 pm
oczywiście, że co najmniej drugie tyle na drobny remoncik i eksploatację. Dlatego mówiłem o "drobnych w kieszeni" na zakup i o "trochę więcej" na naprawę
ruda - Czw Maj 07, 2009 8:11 pm
Dziekuje bardzo
groszek - Nie Maj 10, 2009 3:31 pm
juloo napisał/a: | Dlatego mówiłem o "drobnych w kieszeni" na zakup i o "trochę więcej" na naprawę | A mówią że pieniądze to nie wszystko i że szczescia nie dają Ech......mieć tak "drobne" i "troszku więcej" i poszaleć .
AnWe - Czw Maj 14, 2009 7:55 am
faaaajny ten pałacyk
dzięki za zdjecia
|
|