|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Polska flaga podczas walk o Gdańsk w 1945 r.
Sabaoth - Pią Sty 30, 2009 4:58 pm Temat postu: Polska flaga podczas walk o Gdańsk w 1945 r. Niedawno otrzymałem emaila, a później rozmawiałem telefonicznie z pewnym kolekcjonerem, który w swoich zbiorach ma order Wojny Ojczyźnianej 2 klasy. Według dokumentów został on przyznany kapitanowi Kliszinowi - oficerowi politycznemu 1 batalionu czołgów 116 Aleksandryjskiej brygady pancernej za wprowadzenie czołgów do centrum Gdańska pod silnym ostrzałem wroga i zawieszenie polskiej flagi na budynku rządowym.
Sytuacja kojarzy mi się z zawieszeniem 28 marca 1945 r. polskiej flagi na Dworze Artusa ale to było dziełem dwóch polskich żonierzy: por. Zbigniewa Michela i Bronisława Wilczewskiego. Oni za ten wyczyn nie zostali odznaczeni.
W związku z tym mam kilka pytań / koncepcji:
1. Czy wobec tego były dwa takie wyczyny? Jedna flaga zawieszona przez polskich żołnierzy, a druga przez kap. Kliszina? Może Kliszin zawiesił flagę na budynku Senatu albo jakimś innym budynku rządowym i później nie chciano o tym wspominać.
2. A może kpt. Kliszin zawiesił flagę wspólnie z polskimi żołnierzami na Dworze Artusa?
3. I trzecia koncepcja, może pierwszy polską flagę zawiesił kpt. Kliszin, a później na potrzeby reporterów flagę zawiesili polscy żołnierze (lub odwrotnie). Coś jak sytuacja z filmu "Flags of our fathers" o zatknięciu amerykańskiej flagi na Iwo Jimie.
Jeśli ktoś zna jakieś wytłumaczenie tej sytuacji albo ma inne pomysły niech coś tu napisze, nie chciałbym żeby temat był tylko do czytania.
W załączeniu znane zdjęcie z książki Szypowskich "Gdańsk" i kopia dokumentu nadania orderu, podwójnie podkreśliłem fragment o zawieszeniu polskiej flagi.
Hochstriess - Pią Sty 30, 2009 7:47 pm
Dom prawitiel`stwa to siedziba rządu. Nie ma tam słowa o Dworze Artusa.
Może w tym coś jest. Poza tym Armia Czerwona lubiła mieć sukcesy, może zasługa została dodana. Tak po prostu :-)
Wątek istnieje już na WFG.
Sabaoth - Pią Sty 30, 2009 8:25 pm
Furya, to właśnie ten gościu do mnie dzwonił, a ja poleciłem mu gdańskie fora internetowe bo przez tydzień z powodu awarii światłowodu byłem odcięty od świata.
danziger - Pią Sty 30, 2009 8:27 pm
Bardzo ciekawy temat!
Nie widzę tych jpg'ów (zapewne z powodu mojego tragicznego łącza - mógłbyś mi je wysłać na email?), więc opierając się na wypowiedzi Furii myślę, że mogło chodzić o siedzibę Senatu, Volkstag, ewentualnie ratusz. Choć Bogiem a prawdą "domem prawitielstwa" nazwać mogli każdy znaczniejszy budynek - choćby Generalkommando...
No i jeszcze dziwi mnie, że flaga miała być polska - RKKA wywieszało raczej czerwone szmaty i innych sztandarów nie tolerowali - jak Polacy w Berlinie wywiesili swoją flagę na Siegessäule to szybko "sojusznicy" kazali ją zdjąć...
Furya napisał/a: | Wątek istnieje już na WFG. |
Do którego nie każdy ma dostęp.
Hochstriess - Pią Sty 30, 2009 9:38 pm
Tak czy inaczej "Dwór Artusa" nazwany by był inaczej i może chodzić o inny budynek po prostu. Jeśli się przyda przetłumaczę tekst :-) (nie będę wyważać otwartych drzwi)
crolick - Sob Sty 31, 2009 12:17 am
Sabaoth - a masz datę nadania i imię Kliszina?!
PS.
http://www.victory.mil.ru...ipov_vv/07.html
Może to ten (po prawej):
Dostojny Wieśniak - Sob Sty 31, 2009 2:50 am
Nie neguję faktu przyznania kapitanowi orderu, ani tez autentyczności dokumentu. To jest prawdopodobne. Nie wierzę natomiast w fakt zawieszenia w jakimkolwiek miejscu zdobytego Gdańska polskiej flagi przez sowieckiego oficera politycznego.
Ponury2 - Sob Sty 31, 2009 3:25 pm
Może chodziło o zawieszenie innej flagi np. na ruinach budynku Nadprezydentury albo Senatu WMG?
Sabaoth - Sob Sty 31, 2009 3:27 pm
Ponury2 napisał/a: | Może chodziło o zawieszenie innej flagi np. na ruinach budynku Nadprezydentury albo Senatu WMG? |
To właśnie napisałem w pkt. 1, chodziłoby o uprawdopodobnienie tej opcji.
Ponury2 - Sob Sty 31, 2009 3:47 pm
Ulica Nowe Ogrody na pewno była pod jeszcze silniejszym niemieckim (a może bardziej radzieckim) ostrzałem jako wylotowa z Gdańska. Niemieckie baterie na Biskupiej Górce, Gradowej itd. oraz ogień na wprost z okolic budynku obecnej siedziby Rady Miasta.
Pasuje jak ulał Pamiętam że w książce o Gestapo gdańskim były jakieś wspomnienia Polaków, którzy ukrywali się po ucieczce Niemców w budynku - Neugarten 27. Może oni coś powiedzieli o fladze na budynku obok albo po drugiej stronie ulicy?
JeffLGarrison - Nie Lut 08, 2009 3:34 pm
Hi,
Sorry to jump in with English. I am the one that started this discussion by contacting Wojciech.
I have a question that will go toward solving this mystery for me. The attached photo is of Jan Mierzycan, commander of the 1st Warsaw Tank Brigade "Heroes of Westerplatte". Can anyone tell me when exactly the photo was taken? The Russian officer he is talking with has all the medals that Captain Klishin was awarded prior to the end of the war.
Also can you tell me to which division the 1st Warsaw Tank Brigade "Heroes of Westerplatte" was attached at the time of the Gdansk action?
Finally, I was told by Zbegiew Michel himself that of the 68 tanks in the brigade, all but two were sent to Gdynia for fighting. The remaining two were sent to Gdansk and eventually were the two made their way to Długi Targ and were credited with raising the flag over Dwór Artusa. But why split the group? Why not all to Gdynia or all to Gdansk? At least half to one city and half to another. Strange thing to do. Logic doesn't follow here. Something is missing from the full picture.
|
|