Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Willa na końcu ul. Sandomierskiej

Jolanta - Wto Sty 27, 2009 9:00 pm
Temat postu: Willa na końcu ul. Sandomierskiej
:) Witam serdecznie Wszystkich. Jestem tu Nowa. Od dawna nurtuje mnie pytanie do kogo przed Wojna należała willa na końcu ul. Sandomierskiej. Może ktoś dysponuje jej starą fotografią. Pozdrawiam
pumeks - Wto Sty 27, 2009 11:20 pm

Na fotografie raczej nie licz. A żeby sprawdzić, do kogo należała, potrzebny byłby numer budynku. Jeśli masz na myśli budynek nr 58, koło ulicy Mostowej, to jest problem - w starych księgach adresowych numeracja Boltengasse kończy się na numerze 32, nie mam pojęcia, co z większymi numerami - nie było ich przed 1942 r., czy też miały jakiś zupełnie inny adres? :???:
stary szkot - Sro Sty 28, 2009 1:52 am
Temat postu: Re: Willa na końcu ul. Sandomierskiej
Jolanta napisał/a:
:) (...) do kogo przed Wojna należała willa na końcu ul. Sandomierskiej.

Dzisiejsza Sandomierska składa się w sumie z dwóch przedwojennych ulic (zerknij).
Pierwszy dom od ul. Mostowej willą raczej nie był, mieszkało w nim w 1937 roku 7 lokatorów.
O który Ci więc chodzi?

Jolanta - Sro Sty 28, 2009 9:22 am

Chodzi mi o dom , który stoi w sąsiedztwie Izolmatu, po prawej stronie ul. Sandomierskiej. Jest niewielki ale ma ciekawe gabaryty . Jego dach jest zwieńczony wiezyczką, która do nie dawna miała również kulę na swoim szczycie. Co do nr to sprawdzę go jak tylko będę w tamtej okolicy.
grzechuu - Sro Sty 28, 2009 10:28 am

Może ten?
40, na zakręcie, ale tak gdzieś w połowie Sandomierskiej

Jolanta - Sro Sty 28, 2009 10:41 am

:huuurra: Właśnie o ten dom mi chodzi. Ja nazywam go Domkiem Gargamela
grzechuu - Sro Sty 28, 2009 4:19 pm

No to chyba Neuer...
Jolanta - Sro Sty 28, 2009 8:33 pm

Patrząc na mapkę to będzie faktycznie Neur...
stary szkot - Czw Sty 29, 2009 1:23 pm

Prawdopodobnie jest ex Neuer Weg 16, mieszkanie aktualnych zarządców Teerindustrie AG, zakładu zwanego za moich czasów Papownią.
Jolanta - Czw Sty 29, 2009 10:09 pm

:huuurra: Baaardzo baardzo dziękuję za tę wiadomość. To naprawdę super uczucie kiedy zna się odpowiedż na nurtujace nas pytanie. (Zwłaszcza jeśli to dotyczy historii Gdańska) Jeszczer az dziekuję
michu3ct - Sob Sty 31, 2009 12:02 am

Jeśli chodzi o lata ok 87-95 to mieszkali tam moi koledzy..na przeciwko mieszkał Paweł R.(warsztat samochodowy itd) a na samym końcu Sandomierskiej to kolega "ziemniak" :) Pozdrawiam z dolnej... ..