Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Rekonstrukcja domu podcieniowego w Cyganku

Dostojny Wieśniak - Czw Sty 01, 2009 12:51 pm
Temat postu: Rekonstrukcja domu podcieniowego w Cyganku
Nowy rok. Poprzedni chyba udany był dość dla Żuław. Rozpędziło się kilka całkiem fajnych projektów. Jeden z nich w oparciu o materiały znanego nowodworskiego fotografa, za Jego zgodą oczywiście wstawiam. Historia rekonstrukcji domu podcieniowego w Cyganku. Temat przewijał się urywkami w wątku aktualności żuławskich, u Rudej. Jak widać prace w toku, będziemy je zatem podglądać.
Na wazelinkę uczulenie mamy więc ostrożnie podziwiamy samozaparcie inwestora i życzymy powodzenia w tym karkołomnym przedsięwzięciu.

Kasia_57 - Pon Sty 05, 2009 8:39 pm

Widziałam podczas objazdu na konferencji gotycko-żuławskiej. Gdzyby takich było więcej jak p. Marek O. - pewnie udałoby się uratować te cuda podcieniowe, które dożywają swoich dni...
Dostojny Wieśniak - Pon Sty 05, 2009 10:36 pm

Kasia_57 napisał/a:
Widziałam podczas objazdu na konferencji gotycko-żuławskiej.

No witam Czcigodną Emigrantkę. :lol: Mam nadzieję, że częściej Będziesz zaglądała w nasze strony. Nie tylko do Ostaszewa. :wink:

Kasia_57 - Pon Sty 05, 2009 11:39 pm

fajnie spotkać "swoich"
:huuurra:

No pewnie, że nie tylko ... Aczkolwiek... :mrgreen: No dobra - czekam tylko aż śniegi zejdą, by ruszyć znowu. Bardzo często jestem na Żuławach. I to nie tylko z Mennonitami. Żuławy po prostu są magiczne. I nie muszę Cię o tym przekonywać.

A propos mam pytanie od razu :hihi:

zerknij na zdjęcie - proszę - czy to zaczepy od iluminacji?
Zdjęcie z Lubieszewa - na sąsiednim drzewie takie samo

Dostojny Wieśniak - Wto Sty 06, 2009 1:48 am

Kasia_57 napisał/a:
zerknij na zdjęcie - proszę - czy to zaczepy od iluminacji?

A co ja będę zgadywał. Wpadniemy tam, pogapimy się, przegadamy temat z Tubylcem Czcigodnym i kiedy do czegoś dojdziemy, to powiemy. Bo na czymś takim wszystko można powiesić.

Kasia_57 - Wto Sty 06, 2009 9:33 am

Dostojny Wieśniak napisał/a:
wszystko można powiesić

:haha: :haha: :haha:

zwłaszcza przed miejscem kultu...

Dostojny Wieśniak - Wto Sty 06, 2009 10:15 am

No dobra. Lampy wydają się najsensowniejsze, transparenty to tam pewnie kiedyś nie wisiały. :głupi_ty:
Kasia_57 - Wto Sty 06, 2009 11:07 am

Dostojny Wieśniak napisał/a:
Przerwy zimowej w pracach nie przewiduje się.

Jak postępują prace w tym zimnie?

Dostojny Wieśniak - Wto Sty 06, 2009 4:33 pm

Założenia były ambitne. Tylko jak to wygląda w praktyce... Jak dla mnie za zimno. :II
groszek - Pią Sty 09, 2009 12:01 am

W 3TVP był przedstawiony p. Marek Opitz i jego dom...i kościoł i lapidarium..Bardzo ciekawy program...Ponoć teraz beda co wtorek(chyba) przedstawiac Zulawy i ludzi ratujących to co jeszcze mozna na Żuławach uratowac...A Ciebie Dostojny. W. nie pokazali... :wink: hmmmm a może ja nie dopatrzyłam :???: No a Marek Opitz b. ciekawie opowiadał.... no i on ciekawy.. :oops: tak ogólnie..
Dostojny Wieśniak - Pią Sty 09, 2009 12:50 am

groszek napisał/a:
No a Marek Opitz b. ciekawie opowiadał.... no i on ciekawy.. tak ogólnie..

Nooo. Ciekawy ten Marek. Mnie nie pokazali, bo ja mało medialny jestem. Dobrze będzie jak faktycznie pokażą Św. Mikołaja, bo to on wart pokazania. :wink:

ruda - Pią Sty 09, 2009 9:12 am

Ha, a ten Zbieracz, też fotograf ze Sztumu ! Ale ma zbiory i jaką pasję. :== :szczena:

Ten program ma obejmować cały teren i mam nadzieję że będzie dłuuugo na antenie. Przy 2 czy 3 programach tygodniowo o Kaszubach to teren Żuław , Powiśla na się mizernie ( W poprzedniej ramówce 1 raz w miesiącu)

:hmm:

Kasia_57 - Pią Sty 09, 2009 11:38 pm

:nerwus:
a ja nie mam gdańskiej TV
:II

Dostojny Wieśniak - Sob Sty 10, 2009 12:40 am

Kasia_57 napisał/a:
a ja nie mam gdańskiej TV

A abonament płacisz? Może tu jest pies pogrzebany? :mrug:
Zimno, mokro w Cyganku.

Kasia_57 - Sob Sty 10, 2009 9:53 am

mam jakiś "+" czy-cóś i tam jest tylko lokal warszawski :evil:
knovak - Sob Sty 10, 2009 3:11 pm

Dziś w Radiu Gdańsk w cyklu "Zwiedzaj - nie śpij" cała audycja była żuławska, nadawana z Trutnowych. Kto nie słuchał niech żałuje.
ruda - Sob Sty 10, 2009 8:03 pm

knovak napisał/a:
Trutnowych. Kto nie słuchał niech żałuje.
:rwie_wlosy:
knovak - Sro Sty 14, 2009 8:34 am

ruda napisał/a:
knovak napisał/a:
Trutnowych. Kto nie słuchał niech żałuje.
:rwie_wlosy:

Jest szansa, że dostanę nagranie tej audycji. Zaznaczam - szansa :wink:

chlorek - Pon Sty 26, 2009 8:59 pm

Az się milej w sercu robi jak człowiek na to patrzy. Jednakże patrząc uważnym okiem i czytając:
Cytat:
W tym roku dom będzie zadaszony, a w styczniu zbudowany zostanie podcień.

to się zastanawiam, gdzie jest miejsce na ten podcień, skoro dach na całej długości deskują z obu stron? No chyba, ze nie będzie miał połaczenia z poddaszem domu, ale to bez sensu. A wycinać później deski i krokwie to tez bez sensu...

knovak - Pon Sty 26, 2009 10:26 pm

Nie znam projektu poddasza ale chyba nie trzeba nic wycinać, wystarczy zdemontować parę desek; a przejście/drzwi? - między krokwiami.
A nim to się stanie... idzie wiosna, a z nią wiosenne słoty i sztormy. Pełne zadaszenie raczej niezbędne.

tomaeh - Czw Lut 26, 2009 9:00 pm

Podziwiam inicjatywę odbudowy domu podcieniowego. Klub nowodworski ma wieloletnie doświadczenie! Szczerze przyznam, że nic nie wiedziałem o odbudowie tego domu. Jestem pełen podziwu :==
T.P.Smith - Czw Lut 26, 2009 10:50 pm

A co tu ma Klub Nowodworski, oprócz tego, że Marek jest jego członkiem?
T.P.Smith - Pon Mar 23, 2009 9:31 pm

A co się dzieje teraz na Cyganku?? Ktoś był?
tomaeh - Sro Mar 25, 2009 8:28 am

W Cyganku zima!!!
danziger - Sro Mar 25, 2009 9:53 am

jak wszędzie... :II
T.P.Smith - Czw Mar 26, 2009 4:09 pm

coś tu się posty pomieszały... daty nie takie...
van der Weyden - Sro Maj 27, 2009 5:34 pm

Ma ktoś zdjęcia stanu obecnego rekonstrukcji domu z Jelonek w Cyganku??

Niestety dawno nie miałem możliwości tam zajrzeć, choć ciągle Markowi obiecuję :/

Pamiętam jak wbijałem tam pierwszą łopatę :D tzn na terenie starej plebanii, nie wiem czy wszyscy kojarzą, bo nie widzę tu zdjęc wykopalisk z plebanii ;/ a to zaledwie 15 metrów dalej na tej samej działce.

Hagedorn - Czw Maj 28, 2009 3:08 pm

van der Weyden napisał/a:
Ma ktoś zdjęcia stanu obecnego rekonstrukcji domu z Jelonek w Cyganku??

Niestety dawno nie miałem możliwości tam zajrzeć, choć ciągle Markowi obiecuję :/

Pamiętam jak wbijałem tam pierwszą łopatę :D tzn na terenie starej plebanii, nie wiem czy wszyscy kojarzą, bo nie widzę tu zdjęc wykopalisk z plebanii ;/ a to zaledwie 15 metrów dalej na tej samej działce.

moje fotki z 9 maja

van der Weyden - Czw Maj 28, 2009 4:35 pm

Hagedorn napisał/a:

moje fotki z 9 maja

Pięknie to wygląda ;] jak jechałem ostatnio do Krynicy to widziałem właśnie stojący już podcień :)

Postaram się znaleźć fotki plebanii to wkleję jako ciekawostkę ;)

alkozi - Czw Kwi 08, 2010 9:41 am

Dom podcieniowy w Cyganku budowany przez M.Opitz ;
Post edytowany.
Autor nie zauważył wątku prezentującego ten dom. Proszę o ponowne założenie wątku dot. żuławskich domów podcieniowych, nie opisywanych wcześniej na forum. :zgooda:
Z wyrazami, DW

Linka - Pią Kwi 23, 2010 10:36 pm

No, no, byłam tam w zeszłym roku na rowerze i mam jeszcze foty domu w stanie takim, jak tu Hagedorn pokazał. Ale w tym roku też się "karnę" i to już wkrótce, więc, jeśli będzie można, dołożę od siebie :) Bo widzę, że dom już cacy :D