|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Rekonstrukcja domu podcieniowego w Cyganku
Dostojny Wieśniak - Czw Sty 01, 2009 12:51 pm Temat postu: Rekonstrukcja domu podcieniowego w Cyganku Nowy rok. Poprzedni chyba udany był dość dla Żuław. Rozpędziło się kilka całkiem fajnych projektów. Jeden z nich w oparciu o materiały znanego nowodworskiego fotografa, za Jego zgodą oczywiście wstawiam. Historia rekonstrukcji domu podcieniowego w Cyganku. Temat przewijał się urywkami w wątku aktualności żuławskich, u Rudej. Jak widać prace w toku, będziemy je zatem podglądać.
Na wazelinkę uczulenie mamy więc ostrożnie podziwiamy samozaparcie inwestora i życzymy powodzenia w tym karkołomnym przedsięwzięciu.
Kasia_57 - Pon Sty 05, 2009 8:39 pm
Widziałam podczas objazdu na konferencji gotycko-żuławskiej. Gdzyby takich było więcej jak p. Marek O. - pewnie udałoby się uratować te cuda podcieniowe, które dożywają swoich dni...
Dostojny Wieśniak - Pon Sty 05, 2009 10:36 pm
Kasia_57 napisał/a: | Widziałam podczas objazdu na konferencji gotycko-żuławskiej. |
No witam Czcigodną Emigrantkę. Mam nadzieję, że częściej Będziesz zaglądała w nasze strony. Nie tylko do Ostaszewa.
Kasia_57 - Pon Sty 05, 2009 11:39 pm
fajnie spotkać "swoich"
No pewnie, że nie tylko ... Aczkolwiek... No dobra - czekam tylko aż śniegi zejdą, by ruszyć znowu. Bardzo często jestem na Żuławach. I to nie tylko z Mennonitami. Żuławy po prostu są magiczne. I nie muszę Cię o tym przekonywać.
A propos mam pytanie od razu
zerknij na zdjęcie - proszę - czy to zaczepy od iluminacji?
Zdjęcie z Lubieszewa - na sąsiednim drzewie takie samo
Dostojny Wieśniak - Wto Sty 06, 2009 1:48 am
Kasia_57 napisał/a: | zerknij na zdjęcie - proszę - czy to zaczepy od iluminacji? |
A co ja będę zgadywał. Wpadniemy tam, pogapimy się, przegadamy temat z Tubylcem Czcigodnym i kiedy do czegoś dojdziemy, to powiemy. Bo na czymś takim wszystko można powiesić.
Kasia_57 - Wto Sty 06, 2009 9:33 am
Dostojny Wieśniak napisał/a: | wszystko można powiesić |
zwłaszcza przed miejscem kultu...
Dostojny Wieśniak - Wto Sty 06, 2009 10:15 am
No dobra. Lampy wydają się najsensowniejsze, transparenty to tam pewnie kiedyś nie wisiały.
Kasia_57 - Wto Sty 06, 2009 11:07 am
Dostojny Wieśniak napisał/a: | Przerwy zimowej w pracach nie przewiduje się. |
Jak postępują prace w tym zimnie?
Dostojny Wieśniak - Wto Sty 06, 2009 4:33 pm
Założenia były ambitne. Tylko jak to wygląda w praktyce... Jak dla mnie za zimno.
groszek - Pią Sty 09, 2009 12:01 am
W 3TVP był przedstawiony p. Marek Opitz i jego dom...i kościoł i lapidarium..Bardzo ciekawy program...Ponoć teraz beda co wtorek(chyba) przedstawiac Zulawy i ludzi ratujących to co jeszcze mozna na Żuławach uratowac...A Ciebie Dostojny. W. nie pokazali... hmmmm a może ja nie dopatrzyłam No a Marek Opitz b. ciekawie opowiadał.... no i on ciekawy.. tak ogólnie..
Dostojny Wieśniak - Pią Sty 09, 2009 12:50 am
groszek napisał/a: | No a Marek Opitz b. ciekawie opowiadał.... no i on ciekawy.. tak ogólnie.. |
Nooo. Ciekawy ten Marek. Mnie nie pokazali, bo ja mało medialny jestem. Dobrze będzie jak faktycznie pokażą Św. Mikołaja, bo to on wart pokazania.
ruda - Pią Sty 09, 2009 9:12 am
Ha, a ten Zbieracz, też fotograf ze Sztumu ! Ale ma zbiory i jaką pasję.
Ten program ma obejmować cały teren i mam nadzieję że będzie dłuuugo na antenie. Przy 2 czy 3 programach tygodniowo o Kaszubach to teren Żuław , Powiśla na się mizernie ( W poprzedniej ramówce 1 raz w miesiącu)
Kasia_57 - Pią Sty 09, 2009 11:38 pm
a ja nie mam gdańskiej TV
Dostojny Wieśniak - Sob Sty 10, 2009 12:40 am
Kasia_57 napisał/a: | a ja nie mam gdańskiej TV |
A abonament płacisz? Może tu jest pies pogrzebany?
Zimno, mokro w Cyganku.
Kasia_57 - Sob Sty 10, 2009 9:53 am
mam jakiś "+" czy-cóś i tam jest tylko lokal warszawski
knovak - Sob Sty 10, 2009 3:11 pm
Dziś w Radiu Gdańsk w cyklu "Zwiedzaj - nie śpij" cała audycja była żuławska, nadawana z Trutnowych. Kto nie słuchał niech żałuje.
ruda - Sob Sty 10, 2009 8:03 pm
knovak napisał/a: | Trutnowych. Kto nie słuchał niech żałuje. |
knovak - Sro Sty 14, 2009 8:34 am
ruda napisał/a: | knovak napisał/a: | Trutnowych. Kto nie słuchał niech żałuje. | |
Jest szansa, że dostanę nagranie tej audycji. Zaznaczam - szansa
chlorek - Pon Sty 26, 2009 8:59 pm
Az się milej w sercu robi jak człowiek na to patrzy. Jednakże patrząc uważnym okiem i czytając:
Cytat: | W tym roku dom będzie zadaszony, a w styczniu zbudowany zostanie podcień. |
to się zastanawiam, gdzie jest miejsce na ten podcień, skoro dach na całej długości deskują z obu stron? No chyba, ze nie będzie miał połaczenia z poddaszem domu, ale to bez sensu. A wycinać później deski i krokwie to tez bez sensu...
knovak - Pon Sty 26, 2009 10:26 pm
Nie znam projektu poddasza ale chyba nie trzeba nic wycinać, wystarczy zdemontować parę desek; a przejście/drzwi? - między krokwiami.
A nim to się stanie... idzie wiosna, a z nią wiosenne słoty i sztormy. Pełne zadaszenie raczej niezbędne.
tomaeh - Czw Lut 26, 2009 9:00 pm
Podziwiam inicjatywę odbudowy domu podcieniowego. Klub nowodworski ma wieloletnie doświadczenie! Szczerze przyznam, że nic nie wiedziałem o odbudowie tego domu. Jestem pełen podziwu
T.P.Smith - Czw Lut 26, 2009 10:50 pm
A co tu ma Klub Nowodworski, oprócz tego, że Marek jest jego członkiem?
T.P.Smith - Pon Mar 23, 2009 9:31 pm
A co się dzieje teraz na Cyganku?? Ktoś był?
tomaeh - Sro Mar 25, 2009 8:28 am
W Cyganku zima!!!
danziger - Sro Mar 25, 2009 9:53 am
jak wszędzie...
T.P.Smith - Czw Mar 26, 2009 4:09 pm
coś tu się posty pomieszały... daty nie takie...
van der Weyden - Sro Maj 27, 2009 5:34 pm
Ma ktoś zdjęcia stanu obecnego rekonstrukcji domu z Jelonek w Cyganku??
Niestety dawno nie miałem możliwości tam zajrzeć, choć ciągle Markowi obiecuję :/
Pamiętam jak wbijałem tam pierwszą łopatę tzn na terenie starej plebanii, nie wiem czy wszyscy kojarzą, bo nie widzę tu zdjęc wykopalisk z plebanii ;/ a to zaledwie 15 metrów dalej na tej samej działce.
Hagedorn - Czw Maj 28, 2009 3:08 pm
van der Weyden napisał/a: | Ma ktoś zdjęcia stanu obecnego rekonstrukcji domu z Jelonek w Cyganku??
Niestety dawno nie miałem możliwości tam zajrzeć, choć ciągle Markowi obiecuję :/
Pamiętam jak wbijałem tam pierwszą łopatę tzn na terenie starej plebanii, nie wiem czy wszyscy kojarzą, bo nie widzę tu zdjęc wykopalisk z plebanii ;/ a to zaledwie 15 metrów dalej na tej samej działce. |
moje fotki z 9 maja
van der Weyden - Czw Maj 28, 2009 4:35 pm
Hagedorn napisał/a: |
moje fotki z 9 maja |
Pięknie to wygląda ;] jak jechałem ostatnio do Krynicy to widziałem właśnie stojący już podcień
Postaram się znaleźć fotki plebanii to wkleję jako ciekawostkę ;)
alkozi - Czw Kwi 08, 2010 9:41 am
Dom podcieniowy w Cyganku budowany przez M.Opitz ;
Post edytowany.
Autor nie zauważył wątku prezentującego ten dom. Proszę o ponowne założenie wątku dot. żuławskich domów podcieniowych, nie opisywanych wcześniej na forum.
Z wyrazami, DW
Linka - Pią Kwi 23, 2010 10:36 pm
No, no, byłam tam w zeszłym roku na rowerze i mam jeszcze foty domu w stanie takim, jak tu Hagedorn pokazał. Ale w tym roku też się "karnę" i to już wkrótce, więc, jeśli będzie można, dołożę od siebie Bo widzę, że dom już cacy
|
|