Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Malarze z kamienicy na rogu Węglarskiej i Św. Ducha

Łukasz - Wto Gru 30, 2008 1:00 am
Temat postu: Malarze z kamienicy na rogu Węglarskiej i Św. Ducha
Chodzi o ten budynek:

Kiedyś przechodziliśmy sobie koło niego i Ewiczkowi w oczy rzucił się Albrecht Dürer jak żywy:

(porównaj)

Trochę się pośmialiśmy z domniemanej koincydencji, ale przy innej okazji przyjrzeliśmy się temu panu:

...i stwierdziliśmy, że to ani chybi Rafael Santi (porównaj - albo lepiej to). W tym momencie można było już podejrzewać, że to nie przypadek i że również pozostali dwaj panowie to sławni malarze.

Ten wygląda na Petera Paula Rubensa:

(porównaj)

Ostatni po dłuższych poszukiwaniach okazał się być Hansem Holbeinem młodszym:

(porównaj)

Czy ktoś wie, skąd wzięli się ci malarze na fasadzie i kiedy ich tam umieszczono?

huanghua - Wto Gru 30, 2008 8:49 am

Wg. mnie to bardzo dobre i trafne porównanie
ruda - Wto Gru 30, 2008 9:38 am

Tyle razy przebiegałam tak blisko , a wystarczy podnieść głowę :==
pumeks - Wto Gru 30, 2008 4:26 pm

Gratuluję - kiedyś z Grünem odgadywaliśmy to samo, Dürer był ewidentny, Rafael też, Rubensa odgadliśmy, ale co do ostatniego, podejrzewaliśmy zdaje się Rembrandta - wasz wynik wygląda na bardziej przekonywujący.
pumeks - Sro Wrz 15, 2010 4:08 pm

Zrobiłem użytek z Waszego odkrycia:
Gdański bogacz z najstarszym zegarkiem (tytuł pochodzi od redaktora portalu). I przepraszam, że wziąłem zdjęcie bez pytania :oops: Miałem zrobić swoje, ale ze względu na złą pogodę i obowiązki służbowe nie zdążyłem, więc pożyczyłem Holbeina z tego wątku.

Hagedorn - Czw Wrz 16, 2010 8:08 am

jeśli chodzi o Holbeina młodszego, to jest on bardzo popularny w kulturze niemieckiej - TUTAJ ciekawy wątek o jego podobiznach na banknotach i medalach niemieckich...
Łukasz - Czw Wrz 16, 2010 5:26 pm

pumeks napisał/a:
I przepraszam, że wziąłem zdjęcie bez pytania :oops: .

Ależ nie ma problemu. :) Szkoda tylko, że słabo to zdjęcie wyszło. ;)

Artykuł jak zwykle bardzo ciekawy.