|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Malarze z kamienicy na rogu Węglarskiej i Św. Ducha
Łukasz - Wto Gru 30, 2008 1:00 am Temat postu: Malarze z kamienicy na rogu Węglarskiej i Św. Ducha Chodzi o ten budynek:
Kiedyś przechodziliśmy sobie koło niego i Ewiczkowi w oczy rzucił się Albrecht Dürer jak żywy:
(porównaj)
Trochę się pośmialiśmy z domniemanej koincydencji, ale przy innej okazji przyjrzeliśmy się temu panu:
...i stwierdziliśmy, że to ani chybi Rafael Santi (porównaj - albo lepiej to). W tym momencie można było już podejrzewać, że to nie przypadek i że również pozostali dwaj panowie to sławni malarze.
Ten wygląda na Petera Paula Rubensa:
(porównaj)
Ostatni po dłuższych poszukiwaniach okazał się być Hansem Holbeinem młodszym:
(porównaj)
Czy ktoś wie, skąd wzięli się ci malarze na fasadzie i kiedy ich tam umieszczono?
huanghua - Wto Gru 30, 2008 8:49 am
Wg. mnie to bardzo dobre i trafne porównanie
ruda - Wto Gru 30, 2008 9:38 am
Tyle razy przebiegałam tak blisko , a wystarczy podnieść głowę
pumeks - Wto Gru 30, 2008 4:26 pm
Gratuluję - kiedyś z Grünem odgadywaliśmy to samo, Dürer był ewidentny, Rafael też, Rubensa odgadliśmy, ale co do ostatniego, podejrzewaliśmy zdaje się Rembrandta - wasz wynik wygląda na bardziej przekonywujący.
pumeks - Sro Wrz 15, 2010 4:08 pm
Zrobiłem użytek z Waszego odkrycia:
Gdański bogacz z najstarszym zegarkiem (tytuł pochodzi od redaktora portalu). I przepraszam, że wziąłem zdjęcie bez pytania Miałem zrobić swoje, ale ze względu na złą pogodę i obowiązki służbowe nie zdążyłem, więc pożyczyłem Holbeina z tego wątku.
Hagedorn - Czw Wrz 16, 2010 8:08 am
jeśli chodzi o Holbeina młodszego, to jest on bardzo popularny w kulturze niemieckiej - TUTAJ ciekawy wątek o jego podobiznach na banknotach i medalach niemieckich...
Łukasz - Czw Wrz 16, 2010 5:26 pm
pumeks napisał/a: | I przepraszam, że wziąłem zdjęcie bez pytania . |
Ależ nie ma problemu. Szkoda tylko, że słabo to zdjęcie wyszło. ;)
Artykuł jak zwykle bardzo ciekawy.
|
|