|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Rejestr statków
kwidzin - Sro Gru 10, 2008 1:24 pm Temat postu: Rejestr statków Czy istnieje jakiś dokument (wykaz) w sieci, obejmujący zbiorczo wszystkie statki dla których portem macierzystym był/jest Gdańsk. Interesuje mnie głównie okres od 1945 roku. Rejestry statków, to sprawa mi obca i nawet nie wiem gdzie zacząć szukać. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i ewentualne odnośniki.
renekk - Sro Gru 10, 2008 9:12 pm
Wygugluj "lloyd's register", może tam coś będzie. Ewentualnie skontaktuj się z siedzibą Polskiego Rejestru Statków, być może mają w archiwum stare roczniki rejestru Lloyda.
Corzano - Sro Gru 10, 2008 9:45 pm
renekk napisał/a: | Ewentualnie skontaktuj się z siedzibą Polskiego Rejestru Statków, być może mają w archiwum stare roczniki rejestru Lloyda. |
Wydaje mi się, że Polskie statki za komuny klasyfikowane były przez PRS. Dlaczego odsyłasz do Lloyda?
renekk - Sro Gru 10, 2008 11:49 pm
Kiedyś miałem rejestr Lloyda z połowy lat 60-tych, potężną cegłę. Były tam też polskie statki, stąd w pierwszym odruchu przyszedł mi do głowy Lloyd. Ale masz rację, w PRS-ie powinny być jakieś archiwalne rejestry.
feyg - Czw Gru 11, 2008 10:07 am Temat postu: Re: Rejestr statków
kwidzin napisał/a: | Czy istnieje jakiś dokument (wykaz) w sieci, obejmujący zbiorczo wszystkie statki dla których portem macierzystym był/jest Gdańsk. Interesuje mnie głównie okres od 1945 roku. Rejestry statków, to sprawa mi obca i nawet nie wiem gdzie zacząć szukać. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i ewentualne odnośniki. |
Popytaj np. Pana Marka Twardowskiego z CMM z oddziału na "Darze Pomorza".
AvM - Wto Lut 03, 2009 5:46 pm
PRS wydawal rejestry ale odf 1956 roku.
Do tego czasu bylo to tajne.
Marek Twardowski to dobry adres.
Dziala tez na "forum okretow wojennych"
gdzie sa nie tylko spraway wojenne poruszane.
|
|