|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Remont wiezy Bazyliki Mariackiej
schulze - Czw Lis 20, 2008 11:29 am Temat postu: Remont wiezy Bazyliki Mariackiej Mam pytanie? Czy był przetarg na na prace konserwatorskie? ,przecież pieniądze pochodzą z funduszu Norweskiego, miasto tez daje środki .
A tajemniczo umieszczona tabliczka informacyjna ,podaje ze wykonawcą prac jest eko -inbud (nazwa wykonawcy wpisana dosłownie maczkiem)
Coś mi to brzydko pachnie
pumeks - Czw Lis 20, 2008 12:03 pm
Zgłoś do prokuratury, albo CBA, a może NIK-u - według uznania. Jeżeli oczywiście uważasz, że nazwa wykonawcy wpisana małym druczkiem stanowi wystarczającą przesłankę.
schulze - Czw Lis 20, 2008 12:28 pm
Drogi Pumeksie ,
zadałem pytanie czy ktoś słyszał o przetargu , czy takowy się odbył, a jeśli nie, to dlaczego?
pumeks - Czw Lis 20, 2008 12:43 pm
To zgłoś do ww. organów, że nie słyszałeś.
jaca2003 - Czw Lis 20, 2008 8:44 pm
Nie sądzę aby w srodku miasta na Takim obiekcie ktoś kręcił loda.
Pozdrawiam
Fasola_Gdańsk - Pią Lis 21, 2008 3:30 pm
http://www.trojmiasto.pl/...s=28888&sort=up aktycznie wyglada na to, ze przetargu nie bylo, ale czy musial byc, bo ja sie nie znam??
knovak - Pią Lis 21, 2008 4:22 pm
A kto jest inwestorem? Czy aby nie zarządca obiektu, czyli kościół? Jeśli tak (nie wiem, nie jestem w stanie odczytać tabliczki z tej fotki) to od kiedy przepisy o zamówieniach publicznych i obowiązkowych przetargach dotyczą także kościoła?
A jak sponsorzy się z tego wyliczą to już ich problem...
ruda - Pią Lis 21, 2008 6:34 pm
knovak napisał/a: | obowiązkowych przetargach dotyczą także kościoła? |
Dotyczą.
knovak - Pią Lis 21, 2008 7:21 pm
Nie jestem pewien, moim zdaniem nie... Z ustawy o zamówieniach publicznych:
Cytat: | Art. 4.
1. Ustawę stosuje się do zamówień publicznych udzielanych przez:
1) jednostki sektora finansów publicznych w rozumieniu ustawy o finansach publicznych, z zastrzeżeniem pkt 7 i 9,
2) (skreślony),
3) (skreślony),
4) (skreślony),
5) spółdzielnie, fundacje i stowarzyszenia, w zakresie, w jakim dysponują środkami publicznymi,
6) wykonujące zadania o charakterze użyteczności publicznej:
a) państwowe jednostki organizacyjne,
b) komunalne jednostki organizacyjne,
c) jednostki zależne,
7) agencje państwowe w zakresie nieuregulowanym odrębnymi przepisami,
jednostki publicznej radiofonii i telewizji oraz ich jednostki zależne,
9) samodzielne publiczne zakłady opieki zdrowotnej i jednostki organizacyjne ubezpieczenia zdrowotnego w zakresie nieuregulowanym odrębnymi przepisami. |
Chyba że kościół podpada może pod pkt. 6?
Ale w tej ustawie jest mnóstwo wyłączeń itd., może jakiś prawnik nam objaśni?
ruda - Pią Lis 21, 2008 7:46 pm
Jeżeli jest to dotacja, czyli pieniądze państwowe czy unijne to przetarg musi być. Jeżeli wydaje się własne pieniądze to wolna wola posiadacza.
Zresztą przejrzyj Biuletyn Zamówień Publicznych.
Dostojny Wieśniak - Pią Lis 21, 2008 8:38 pm
knovak napisał/a: | Chyba że kościół podpada może pod pkt. 6?
Ale w tej ustawie jest mnóstwo wyłączeń itd |
Żaden związek wyznaniowy nie stoi ponad prawem.
Generalnie obowiązuje tryb przetargowy ale w kilku przypadkach można od tego odstąpić np. realizując prace ratownicze. Na takie postępowanie jednak trzeba mieć naprawdę mocne papiery. W przypadku zakwestionowania trybu zamówienia bezprzetargowego, beneficjent zwraca dotacje.
ruda - Pią Lis 21, 2008 9:05 pm
Dostojny Wieśniak napisał/a: | beneficjent zwraca dotacje. |
i to z odsetkami, karnymi.
ruda - Sob Lis 22, 2008 10:19 am
Takie zlecenie powinien realizować wykonawca o odpowiednim doświadczeniu i przede wszystkim ogromnym potencjale wykonawczym a nie wyłoniony w przetargu na podstawie najniższej ceny. I tu są prawne procedury uwzględniające takie przypadki.
jaca2003 napisał/a: | Nie sądzę aby w srodku miasta na Takim obiekcie ktoś kręcił loda. |
Też tak sądzę.
Dostojny Wieśniak - Nie Lis 23, 2008 11:03 pm
Wychodzi Schulze, że nadwrażliwego masz nosa.
ruda - Pon Lis 24, 2008 9:10 am
Ma chlopak prawo zapytac sie, skoro nie widzial oficjalnie ogloszonego przetargu nieograniczonego.
schulze - Pon Lis 24, 2008 5:15 pm
I.Lody można kręcić w biały dzień i to w majestacie prawa.
II. Znam parę większych firm , i z większym dorobkiem w tej branży.
III.A wycene to panowie z ekoinbudu to zrobili przez lornetkę pewnie
IV . A miasto zabezpiecza , tylko wkład własny Bazyliki
http://www.gdansk.pl/nasze-miasto,512,9449.html
Panbary - Pon Lis 24, 2008 11:14 pm
Hmm... tak sobie myślę, że dla mnie ważniejsze jest samo zaczęcie prac niż przetarg na wykonawcę. Trzeba się cieszyć z tego faktu zamiast szukać haczyka - takie moje skromne zdanie
ruda - Wto Lis 25, 2008 6:36 am
No wiesz, a jak się należy do jednego z potencjalnych wykonawców to się patrzy inaczej
schulze - Wto Lis 25, 2008 7:13 pm
Uważam że właśnie przy tak prestiżowych pracach powinna być przejrzystość, wyłaniania wykonawcy nawet jak nie ma takiej potrzeby, należy chyba się to wiernym, jeżeli to ich kasa . A tanszy nie znaczy gorszy .
P.s kurcze a myslałem że obraz <<Memling w w Bazylice<<zasponsorował szczesliwy wykonawca prac konserwatorskich
Dostojny Wieśniak - Sro Lis 26, 2008 12:58 am
Nie do końca łapię. Z czego wnosisz, że przejrzystości w tej sprawie nie ma? Pan Konserwator Bazyliki nie jest moim idolem ale z tego jeszcze nie wynika, że dzieją się przekręty. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Czcigodny Prałat poszedł by na takie ryzyko. Przecież wiesz, że z księżyca nie spadł.
knovak - Sro Lis 26, 2008 11:55 am
Zamiast szperać po forach internetowych (i sugerować przekręty tam gdzie może ich nie było - tego nikt z nas łącznie z założycielem wątku nie wie) proponuję po prostu zadać bezpośrednie pytanie inwestorowi czyli zarządzającym parafią, kontakt do znalezienia tutaj >
Touch My Soul - Sob Lis 29, 2008 4:21 pm
a zastanawiacie sie nad tym kto tam bedzie prowadził prace konserwatorskie a ja w sumie nie zainteresowałem sie tym ale ciesze sie ze doszło do remontu wieży
Dostojny Wieśniak - Nie Lis 30, 2008 1:15 am
Touch My Soul napisał/a: | kto tam bedzie prowadził prace konserwatorskie |
Schulze wyczytał, że Eko-Inbud.
jaxa - Sro Gru 03, 2008 1:48 pm
na razie mamy w centrum Starego Miasta nowy drapacz chmur...
Corzano - Sro Gru 03, 2008 2:07 pm
jaxa napisał/a: | w centrum Starego Miasta |
Ah joj!
http://pl.wikipedia.org/w...o_(Gda%C5%84sk)
http://pl.wikipedia.org/w...C3%B3wne_Miasto
jaxa - Sro Gru 03, 2008 9:24 pm
no dobrze, zgoda, ale jak to brzmi?
Dostojny Wieśniak - Pią Gru 05, 2008 2:17 am
jaxa napisał/a: | no dobrze, zgoda, ale jak to brzmi? |
Tak sobie
mat - Czw Gru 11, 2008 6:32 pm
Hmmmm tzw lody to w tej branży chyba wszyscy kręcą ważniejsze jest to żeby wieży nie ukręcili tą swoją konserwacją
ruda - Czw Gru 11, 2008 7:05 pm
mat napisał/a: | lody to w tej branży chyba wszyscy kręcą |
Tylko w tej?
A czemu wszyscy? Ktos musi pracowac !
Dostojny Wieśniak - Pią Gru 12, 2008 2:18 am
mat napisał/a: | Hmmmm tzw lody to w tej branży chyba wszyscy kręcą |
A masz może jakiś przepis na te lody? Bo ja to bym chętnie poznał.
ruda - Pią Gru 12, 2008 8:56 am
Dostojny Wieśniak napisał/a: | A masz może jakiś przepis na te lody? |
Kokosowe koniecznie
ruda - Wto Gru 23, 2008 9:37 pm
2 mln na dziewięć okien Bazyliki Mariackiej
Cytat: | Dwa miliony złotych na remont dziewięciu żeliwnych okien dostała Bazylika Mariacka w Gdańsku z budżetu państwa. Stało się to dopiero po interwencji samego premiera Donalda Tuska. Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bogdan Zdrojewski początkowo odmówił wsparcia Bazyliki tłumacząc, że są pilniejsze inwestycje takie jak odbudowa spalonego dachu Kościoła św. Katarzyny.
- Remont dziewięciu żeliwnych okien transeptu i prezbiterium Bazyliki Mariackiej to naprawdę pilna sprawa - tłumaczy Tomasz Korzeniowski, dyrektor zbiorów i główny konserwator zabytków Bazyliki Mariackiej w Gdańsku. - Dzięki pomocy rządu uda nam się zakończyć ten remont do końca grudnia.
Parafia od stycznia 2008 roku intensywnie starała się o środki z ministerstwa na ratowanie niszczejących okien. W maju informowaliśmy o tym, że ministerstwo odmówiło świątyni wsparcia finansowego.
- Kościół pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Gdańsku (Bazylika Mariacka) otrzymał w tym roku dotację na zabezpieczenie przeciwpożarowe - tłumaczyła wtedy Iwona Radziszewska, rzecznik ministerstwa. - Rzeczywiście, wniosek o sfinansowanie konserwacji okien został w tym roku odrzucony. Muszę jednak podkreślić, że w latach ubiegłych parafia uzyskała na kompleksową konserwację okien łącznie 1,3 mln zł. W tym roku, ze zrozumiałych dla wszystkich powodów, priorytetem jest odbudowa po pożarze kościoła pw. św. Katarzyny, w większości z ministerialnych pieniędzy. Dlatego minister kultury Bogdan Zdrojewski liczy na zrozumienie zmiany tempa przyznawanych środków oraz większe zaangażowanie środowisk lokalnych w przywracanie świetności jednego z najcenniejszych gdańskich zabytków.
Konserwator zabytków Bazyliki postanowił wtedy, że nie zrezygnuje z ratowania świątyni zapowiadając, że zwróci się do pomorskich polityków, by poprali jego inicjatywę. Jak widać jego działania okazały się skuteczne, bo w listopadzie premier Donald Tusk zdecydował, że 2 mln zł na remont okien Bazylika Mariacka jednak dostanie.
- Jesteśmy bardzo wdzięczni, że rząd poparł nasze starania - mówi Tomasz Korzeniowski. - Bazylika Mariacka jest jednym z najważniejszych i najcenniejszych zabytków nie tylko w Gdańsku i na Pomorzu, ale i w Europie - dodaje.
W przyszłym roku Bazylika będzie starać się o dofinansowanie remontu trzech okien za ok. 1 mln zł, a w następnych 2-3 latach kolejnych okien. Łącznie okien jest ponad 40, w tym 30 największych ( nawet do 20 metrów wysokości). Te dziewięć okien, na których remont rząd przyznał teraz pieniądze należy właśnie do tych największych. Ich ostatni remont odbył się w XIX wieku, okna są popękane, zniszczone i przerdzewiałe.
W lipcu 2008 roku rozpoczął się remont wieży świątyni, który ma potrwać prawie trzy lata. Stan murów był tak zły, że cegły spadały na ziemię stwarzając zagrożenie dla przechodniów. Koszt tego remontu to ok. 16 mln zł. Środki pochodzą z Norweskiego Mechanizmu Finansowego i Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Oba źródła finansowania przeznaczone są dla nowych państw członkowskich Unii Europejskiej i stanowią dodatkowe źródła bezzwrotnej pomocy zagranicznej. Z Norweskiego Mechanizmu Finansowego i Mechanizmu Finansowego EOG bazylika uzyskała prawie 13 mln zł. Ponad 2,8 mln zł, jako tzw. wkład własny, dołożyło też miasto Gdańsk
|
Dostojny Wieśniak - Wto Gru 23, 2008 11:59 pm
ruda napisał/a: | Stało się to dopiero po interwencji samego premiera Donalda Tuska. |
Gdyby tak sam Pan Premier zajrzał tu przypadkiem, to uprzejmie informuję, że do MKiDN poszło też kilka wniosków z Żuław. Może by tak jakaś mała interwencja?
Yac.Ek - Pią Gru 26, 2008 2:17 pm
A może Panu S........... chodzi o to , że on nie wygrał przetargu ????????????
ruda - Pią Gru 26, 2008 5:07 pm
A kiedy byl przetarg?
Maciekn45 - Sro Lut 04, 2009 8:29 pm Temat postu: bazylika Największa ceglana świątynia na świecie jest szlifowana, ale nie na diament
Poczytałem i musiałem się zalogować, bo na tym forum nie ma rzeczowych informacji co prac na bazylice. O przetargu nie słyszałem, jakoś po cichu się dogadali.
Czytałem natomiast o osobistej interwencji premiera Donalda Tuska, która spowodowała, że w budżecie państwa znalazło się dodatkowo 2 mln zł na dofinansowanie remontu dziewięciu żeliwnych okien w Bazylice.
Natomiast jestem ciekaw jak będzie realizowana renowacja wieży (póki co od niej zaczęli)
Zakryli ją rusztowaniem i siatkami, a pod spodem sypie się piach i to nie ze starych spoin, tylko z piaskarek.
czyli szlifujemy Marienkirche.
Mam nadzieję, że ktoś za to beknie, wierzyć mi się nie chciało, jak mi powiedzieli, że KS. infułat wniegda@diecezja.gda.pl po takich poważnych krokach jakie od lat przedsiębrał, pamiętacie chyba to prześwietlanie radarami, kamery termowizyjne, aby określić miejsca gromadzenia się wody, robił to wszystko poto by tą 600 letnią cegłę zorac piachem.
Boję się pomyślec co będzie z połacią dachu, może też go zeszlifują? Pinakle zetrą na sople.
Chyba przestanę szanować brać konserwatorską. A jest w trójmieście jeszcze kilka obiektów do renowacji, tylko pytanie po co? Tylko po to żeby komuś dać robotę?
Zainteresujcie się co tam się dzieje, podyskutujmy na ten temat.
co do kilku wniosków z Żuław, całkowicie popieram jakaś kontrola by się przydała
Dostojny Wieśniak - Sro Lut 04, 2009 9:34 pm
Maciekn45 napisał/a: | Największa ceglana świątynia na świecie jest szlifowana, ale nie na diament ... |
Całkowicie popieram szanownego przedmówcę. RATUJMY ZABYTKI PRZED INWAZJĄ LAIKÓW! Zacznijmy od bezsensownego , wcześniejszego postu. Ponadto miło by może było, gdyby tak „znawca” technologii przedstawił się i przywitał w wątku powitalnym. Chrońmy Forum przed inwazją barbarzyńców.
Dostojny Wieśniak - Czw Lut 05, 2009 12:52 am
Maciekn45 napisał/a: | Największa ceglana świątynia na świecie jest szlifowana, ale nie na diament |
No nie na diament. Drapiąc cegłę do końca swoich dni, nie wydrapiesz diamentu.
Maciekn45 napisał/a: | Poczytałem i musiałem się zalogować, bo na tym forum nie ma rzeczowych informacji co prac na bazylice. |
Z radością powitamy rzeczowe informacje na temat renowacji obiektu. Jak na razie post Maćka’n45 jest mało rzeczowy.
Maciekn45 napisał/a: | O przetargu nie słyszałem, jakoś po cichu się dogadali.
Czytałem natomiast o osobistej interwencji premiera Donalda Tuska, która spowodowała, że w budżecie państwa znalazło się dodatkowo 2 mln zł na dofinansowanie remontu dziewięciu żeliwnych okien w Bazylice. |
Wiedząc o przekroczeniu prawa, nie informując o tym fakcie stosownych organów, stajesz się wspólnikiem przestępstwa. Pisz co wiesz do ABW, CBA czy gdzie tam jeszcze.
Maciekn45 napisał/a: | Zakryli ją rusztowaniem i siatkami, a pod spodem sypie się piach i to nie ze starych spoin, tylko z piaskarek.
czyli szlifujemy Marienkirche. |
Piaskarki to narzędzia jak każde inne. Skalpel w łapie małpy może być narzędziem nad wyraz niebezpiecznym. W ręku chirurga, może się przydać inaczej. Obiekt jest zabytkowy, więc objęty ochroną prawną. Jeżeli Twoim zdaniem ktoś to dewastuje – jak wyżej, zgłoś ten fakt organom ścigania.
Maciekn45 napisał/a: | co do kilku wniosków z Żuław, całkowicie popieram jakaś kontrola by się przydała |
Zdanie standardowo zaczynamy od dużej litery - waga techniczna. Zaczyna się czwartek, 5 lutego. NIKT złamanego grosza nie dał jeszcze na żuławskie zabytki, na ten rok. Jeżeli wiesz coś więcej – gadaj. Sam się skręcam z niecierpliwości.
Co do kontroli, nawet sobie nie wyobrażasz jak są szczegółowe i ile czasu pochłaniają. Bo się dzieją.
Corzano - Czw Lut 05, 2009 8:48 am
Dostojny Wieśniak napisał/a: | Piaskarki to narzędzia jak każde inne. |
Fakt, ale służą do szlifowania, jak wkrętak do wbijania gwoździ.
ruda - Czw Lut 05, 2009 9:34 am
Corzano napisał/a: | Fakt, ale służą do szlifowania, jak wkrętak do wbijania gwoździ. |
Gra słów. Całkiem zgrabna.
Maciekn45 - Pon Lut 09, 2009 2:34 pm
Z Dostojnego Wieśniaka istny publicysta. Rozpracował moją wypowiedź na czynniki proste, mimo że nie składałem zapotrzebowania na analizę słowotwórczą mojego postu.
Liczyłem natomiast na rzeczowe informacje dotyczące konserwacji naszej pięknej bazyliki. W końcu jest to forum o naszym mieście, a wątek brzmi: Remont wiezy Bazyliki Mariackiej.
No, ale widać nikt wiedzy nie ma, bo piszecie o pancernych rowerach i lodach cebulowych. Jestem niepocieszony.
Specjalnie dla Pana DW zrobiłem błąd ortograficzny, by mógł popracować nad tekstem.
pozdrawiam Was. Maciek
Dostojny Wieśniak - Wto Lut 10, 2009 12:07 am
Maciekn45 napisał/a: | Specjalnie dla Pana DW zrobiłem błąd ortograficzny, by mógł popracować nad tekstem. |
Wystarczy podciągnąć krótkie spodnie a wszystko będzie OK.
W rzeczy samej zajmujemy się na forum naszym miastem, starając się jednak o poziom nieco wyższy niż wrzeszczański magiel, gdzie też o naszym pięknym mieście się mówi. I nie ma w tym nic złego.
Dlatego taki drobiazg jak podparcie się minimalną choćby wiedzą , kiedy się bierzemy za krytykę, jest mile widziany.
Z całym szacunkiem, wyrazami etc. nie jesteśmy kolorowym pisemkiem, nie tworzymy faktów prasowych. – Powiadasz, że dzieje się przekręt na dużą skalę. I co dalej? Twoje głębokie przekonania, to jeszcze nie są fakty.
W realu system działa bardzo prosto – w przypadku wydania pieniędzy pochodzących z dotacji w sposób niezgodny z procedurami, następuje żądanie ich zwrotu, jeżeli zostały przekazane w tym przypadku parafii. Jeżeli nie były przekazane, nie przekazuje się ich. A zobowiązania wobec wykonawcy pozostają.
Warto ważyć słowa pisząc publicznie o czymkolwiek, bo może się to skończyć i tym, że jedynym jaki „beknie” w tej sprawie, będziesz właśnie Ty. Z paragrafów opowiadających o pomówieniach. Ale to już pozostaje w kompetencjach prawników Kurii.
Uparcie polecam temat.
Maciekn45 - Wto Lut 10, 2009 10:39 am
Dostojny Wieśniak napisał/a: | Powiadasz, że dzieje się przekręt na dużą skalę. |
Posiadasz wyjątkową gibkość w wypaczaniu kontekstu postów.
Zdaje się, że Ty o czymś wiesz, skoro tak bardzo drążysz to zagadnienie.
Wczytaj się jeszcze raz w treść mojego postu, a jeśli to nie pomoże, to podpowiem Ci. Interesuje mnie zakres prac wykonywanych na wieży, oraz to, czy prace będą wykonane przez fachowców.
Nie zaś przekręt, czy temat pieniędzy, który rozpocząłeś.
Nie wiem, czy obawiasz się czegoś??? Umówmy się, że tem problem, jeśli takowy jest, zostawiam do rozwiązania Tobie.
Skoro zaś nikt nie chce wypowiedzieć się na tematy merytoryczne, nie mam tak daleko do bazyliki, (widzę jej wschodnią stronę z okna) więc wciągnę swoje krótkie spodenki i podejdę tam dziś po pracy - "polukam" osobiście.
ruda - Wto Lut 10, 2009 5:04 pm
Maciekn45 napisał/a: | Skoro zaś nikt nie chce wypowiedzieć się na tematy merytoryczne, nie mam tak daleko do bazyliki, (widzę jej wschodnią stronę z okna) więc wciągnę swoje krótkie spodenki i podejdę tam dziś po pracy - "polukam" osobiście.
|
To dobry pomysł.
Na miejscu można spytać o wytyczne konserwatorskie i program prac kierownika budowy oraz kierownika prac konserwatorskich.
Informacji wszelkich udzielić może Konserwator Bazyliki i inspektor nadzoru.
Funkcje te wraz z nazwiskami powinny być widoczne na tablicy budowy ( taka żółta).
Chcesz zrobić coś dobrze ?- zrób to sam!
Corzano - Wto Lut 10, 2009 5:46 pm
ruda napisał/a: | Chcesz zrobić coś dobrze ?- zrób to sam! |
Są jednakże wyjątki.
Dostojny Wieśniak - Wto Lut 10, 2009 6:33 pm
Maciekn45 napisał/a: | Skoro zaś nikt nie chce wypowiedzieć się na tematy merytoryczne, nie mam tak daleko do bazyliki, (widzę jej wschodnią stronę z okna) więc wciągnę swoje krótkie spodenki i podejdę tam dziś po pracy - "polukam" osobiście. |
To bardzo dobry pomysł.
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że chcesz coś na kogoś znaleźć. A najlepiej by było, gdyby to jeszcze ktoś podał na tacy. Tylko my nie tacy.
Dostojny Wieśniak - Czw Lut 12, 2009 2:13 am
ruda napisał/a: | Informacji wszelkich udzielić może Konserwator Bazyliki i inspektor nadzoru. |
Wpuszczasz Ruda człowieka w maliny. Przecież mówi, że z laikami to on nie chce. Coś ukrywasz?
To teraz naga prawda. – Na końcu ul. Kotwiczników pod numerem dwudziestym stoi, ostatnia po lewej stronie, niepozorna budowla. Tam na drugim piętrze można zadać wszystkie pytania nurtujące obywatela, zatroskanego tym co dzieje się z wieżą pod przykrywką z siatek. Żadna informacja jakiej szuka Maciek’n45, nie jest informacją zastrzeżoną. A żeby ułatwić życie, dodam jeszcze i to, że we wtorki od 8.00 do 15.00 osoby kompetentne winny być dostępne pod wskazanym adresem.
Ot i cała tajemnica skrzętnie skrywana przez nas. Równie blisko do niej, jak do żółtej tablicy. Zostało czekać na relację a może rewelacje?
pumeks - Nie Lut 15, 2009 10:53 pm
Dostojny Wieśniak napisał/a: | Na końcu ul. Kotwiczników pod numerem dwudziestym stoi, ostatnia po lewej stronie, niepozorna budowla. Tam na drugim piętrze można zadać wszystkie pytania nurtujące obywatela, zatroskanego tym co dzieje się z wieżą pod przykrywką z siatek.
(...)
A żeby ułatwić życie, dodam jeszcze i to, że we wtorki od 8.00 do 15.00 osoby kompetentne winny być dostępne pod wskazanym adresem. |
O, to się ostatnio coś zmieniło? bo jeszcze do lipca to było faktycznie we wtorki, ale tylko 9.30-14.30. Przy czym lepiej się nie rozpytywać na drugim piętrze, tylko na parterze.
ruda - Nie Lut 15, 2009 11:51 pm
pumeks napisał/a: | O, to się ostatnio coś zmieniło? |
Nie , nic się nie zmieniło!
Dostojny Wieśniak - Pon Lut 16, 2009 1:15 am
pumeks napisał/a: | Przy czym lepiej się nie rozpytywać na drugim piętrze, tylko na parterze. |
Drugie piętro w sensie przekierowania na konkretny parter. A zmiany w wieży mniejszej... Odwilż w żuławskich tematach.
Akaradus - Wto Maj 21, 2013 8:44 pm
Witam serdecznie. Nie chciałem zakładać nowego wątku. Pytanie całkiem serio, może ktoś coś wie: jak wyglądało niegdyś (przed wojną i wcześniej) wnętrze wieży bazyliki Mariackiej? Są na ten temat jakiekolwiek informacje układ schodów, podział na piętra etc)??
Zbych - Sro Maj 22, 2013 12:01 am
Akaradus napisał/a: | Pytanie całkiem serio, może ktoś coś wie: jak wyglądało niegdyś (przed wojną i wcześniej) wnętrze wieży bazyliki Mariackiej? Są na ten temat jakiekolwiek informacje układ schodów, podział na piętra etc)?? |
Zobacz tutaj, albo tutaj.
Dostojny Wieśniak - Sro Maj 22, 2013 12:14 am
Nie spotkałem nigdzie zdjęć wnętrza wieży wykonywanych przed rokiem 1945. Mogę jedynie podejrzewać, że nie odbiegało ono specjalnie od innych wnętrz tego typu. Schody powinny biec przy ścianie, co kawałek podesty na szerokość całej wieży (jak mówisz piętra), konieczne ze względów technicznych. Wieża jest dostępna i bez większego problemu jedno wejście odpowie na wszystkie Twoje pytania. Patrz na ściany i szukaj gniazd belek stropowych.
A potem podziel się z nami swoimi obserwacjami.
Akaradus - Wto Cze 25, 2013 6:27 pm
Niestety niemieckojęzyczne źródła mi nic nie powiedzą, gdyż jest to dla mnie totalnie obcy język....
EwkaW - Wto Cze 25, 2013 7:19 pm
Akaradus napisał/a: | Niestety niemieckojęzyczne źródła mi nic nie powiedzą, gdyż jest to dla mnie totalnie obcy język.... |
Powiedzą, powiedzą... tylko trzeba je cierpliwie przekartkować, kilkanaście minut to zajmuje
Oprócz tekstu, zapewne bardzo ciekawego i dla mnie z powodu nieznajomości języka też zupełnie niedostępnego, są również ilustracje. Nie tylko wieża, a dla mnie generalnie to rewelacja
Zbych - Wto Cze 25, 2013 7:37 pm
EwkaW napisał/a: | ... są również ilustracje. |
Jak są obrazki, to łatwiej podeprzeć się słownikiem do zrozumienia tekstu.
|
|