Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Domek przy stadionie.

Guziczek - Pon Lis 10, 2008 10:18 am
Temat postu: Domek przy stadionie.
Może ktoś z was posiada jakies informacje,zdjęcia domku który znajduję się przy stacij lotosu ktora zajduje sie przy stadionie żużlowym.
Ponury2 - Pon Lis 10, 2008 4:43 pm

Ta chata nie ma związku z tymi pustymi basenami kąpielowymi na otwartym powietrzu, do których można było kiedyś dojść idąc w kierunku kanału ?! Obecnie stoi tam płot stadionu.
stanalex - Czw Sty 15, 2009 9:04 pm
Temat postu: Mały biały domek....
Ten domek,dziś zupełna ruina, to przez lata "biurowiec" GKS Wybrzeże.Wtedy GKS to nie tylko zuzel ale koszykówka,piłka ręczna,lekkoatletyka,boks i inne dyscypliny o których napisał wiele Jerzy Gebert w książce "Korsarze...".Z pewnością istniał przed wojną, ale co w nim było? Na parterze jest spora sala - może restauracja?
Fasola_Gdańsk - Czw Sty 15, 2009 9:11 pm

ooo, masz wiecej zdjec GKSu?? bylo jeszcze jedno boisko do pilki noznej, nawet jakas druzyna tam grala (GKS?), i wielki trawnik oddzielony wałem ziemi od tego boiska, ten wał robil chyba za trybuny, teraz w tym miejscu jest jezdnia i jakis betonowy plac...

To pokazane przez Ciebie (lekkoatletyczne) jeszcze istnieje, chociaz juz tak nie wyglada...

stanalex - Czw Sty 15, 2009 9:18 pm
Temat postu: GKS,GKS....
Zdjęcia GKS, które wpadły w moje ręce są w wątku "Kampfbahn Niederstadt".Ale wciąż szukam....
Hochstriess - Czw Sty 15, 2009 10:22 pm

Gdyby znany był adres tego domku, to wiele by można o nim powiedzieć :-)
stanalex - Pią Sty 16, 2009 11:39 pm
Temat postu: Domek bez adresu
Nasz domek znaleźc można w galerii zaprezentowanej przez Abidabi33 w wątku o blokach rafineryjnych.Stoi w dośc zagadkowym otoczeniu jekichś baraków.Założę sie że ich resztki stoją do dziś obok stacji LOTOSU.Były w nich w latach 60-90 garaże i warsztaty GKS.Teraz to już teren prywatny - miał na nim stanąc hotel ale coś się zablokowało.
Fasola_Gdańsk - Nie Sty 18, 2009 3:39 pm

Co do mojego poprzedniego postu, sprawdzilem w moim starym albumie zdjec, te wały oddzielace boisko byly wysokosci dwuletniego chlopca, wiec raczej za trybuny nie robily :) Ale kiedys byly takie ogromne hihi :)

stanalex napisał/a:
Zdjęcia GKS, które wpadły w moje ręce są w wątku "Kampfbahn Niederstadt".Ale wciąż szukam....

obejrzal, podziekowal :)

stanalex - Czw Lut 05, 2009 9:45 pm
Temat postu: Adres domku ustalony.
Kiedyś było jasniej - tu Sadowa, a tu Reduta Żbik. Teraz "nowy" odcinek pomiędzy Podwalem Przedmiejskim/od skrzyżowania z Łąkową do estakady/ na trzech różnych planach ma trzy różne nazwy:
Ułańska, Podwale Przedmiejskie, Sadowa. Na mapach www.ptk.pl jeden pas ruchu, ten koło salonu BMW to Siennicka. To już lekka przesada.

stanalex - Czw Mar 05, 2009 8:21 pm
Temat postu: Tajemnice pewnego domku
Korzystając , że domek jeszcze stoi zrobiłem trochę ryzykowną/ przegniłe stropy się zapadają /sesję foto. Solidne belkowanie sufitu na parterze, przebiegające przez zbudowane znacznie później ścianki działowe, świadczy że początkowo wiekszą częśc parteru zajmowała obszerna sala o wymiarach ok. 6 x 16 m.Wygląda to na restaurację. :zrowko: Może, komuś uda się zlokalizowac lokal :skolowany: taki w Wolnym Mieście.Przy okazji: która to ulica nosiła po wojnie nazwę Batalionów Chłopskich? Taki był poczatkowo adres stadionu GKS.
Fasola_Gdańsk - Sob Mar 07, 2009 7:54 am

stanalex napisał/a:
Sufit tej sali jeszcze sie nie wali

poeta :)

stanalex napisał/a:
która to ulica nosiła po wojnie nazwę Batalionów Chłopskich?

pierwsze slysze, taka ulica jest na Sw. Wojciechu...

stanalex - Pon Mar 09, 2009 8:13 pm
Temat postu: Batalionów...
Sam byłem zdziwiony, ale w dokumentach wielokrotnie określa się taką lokalizację.Konkretnie ul.Batalionów Chłopskich i Redutowa.Tu wrzucam stronę tytułową jednego z dokumentów.
Jedną z kart włączam do wątku Kampfbahn Niederstadt, w którym właściwie powinien funkcjonowac cały ten temat.