Dawny Gdańsk

Bla bla bla - lista obecności na cmentarzach

stolzenberger - Sob Lis 01, 2008 8:54 pm
Temat postu: lista obecności na cmentarzach
Z racji, że dziś dzień, kiedy odwiedzamy cmentarze, i to nie tylko te, na których mamy pochowanych krewnych, ale też i takie, o których mało kto już pamięta, zarządzam listę obecności na takich zapomnianych lub nieistniejących cmentarzach :)

to ja od razu mówię, że byłem na żydowskim cmentarzu na Stolzenbergu i muszę powiedzieć, że nie byłem tam od czasu, jak postawiono wiele macew i byłem naprawdę pod wrażeniem, zwłaszcza tego, jakie wrażenie zrobił na mnie ten cmentarz o zmroku...

PS. czy wie ktoś co może oznaczać "ALEMANDER", które pojawiało się na wielu tamtejszych nagrobkach? pierwsze moje skojarzenie Alemander-Alemania, ale w kilku miejscach było, że osoba (chodzi o kobiety) urodzona (geboren) Alemander, więc to najpewniej nazwisko, ale pytam wielewiedzących Forumowiczów :)

stolzenberger - Sob Lis 01, 2008 8:58 pm

o rety, ale mi blablanie wyszło w jednym zdaniu 8O
kalinowski11 - Nie Lis 02, 2008 1:30 pm

Stary cmentarz na Ujeścisku...

http://www.youtube.com/watch?v=3Gs3mq13eY4

Zapraszam :)

pumeks - Pon Lis 03, 2008 11:12 am
Temat postu: Re: lista obecności na cmentarzach
stolzenberger napisał/a:
PS. czy wie ktoś co może oznaczać "ALEMANDER", które pojawiało się na wielu tamtejszych nagrobkach? pierwsze moje skojarzenie Alemander-Alemania, ale w kilku miejscach było, że osoba (chodzi o kobiety) urodzona (geboren) Alemander, więc to najpewniej nazwisko, ale pytam wielewiedzących Forumowiczów :)

Ja tam byłem parę razy, i żadnego Alemandra nie widziałem, za to co najmniej kilka razy "Alexander" :wink:

stolzenberger - Pon Lis 03, 2008 5:14 pm

to wrzucę kilka fotem jak się w tym tygodniu tam wybiorę, jak pogoda dopisze :) ale to musi być nazwisko, bo jak jakaś kobieta może być geboren Alemander? sprawdzę i dam znać
Piotr A. - Wto Lis 04, 2008 1:40 pm

Cytat:
lista obecności na cmentarzach

Chyba nie wszyscy ją podpisali ... W załączeniu zdjęcia dawnego Cmentarza Ewangelickiego Lazaretu Najświętszej Marii Panny (1819 - 1946). Jakoś nie spotkałem tam nikogo. Na dowód zdjęcia. Zaobserwowałem natomiast spory ruch w małych sklepach "spożywczo - delikatesowych".

abernacka - Wto Lis 04, 2008 3:19 pm

[quote="Piotr A."]
Cytat:
(...) Zaobserwowałem natomiast spory ruch w małych sklepach "spożywczo - delikatesowych".

I w związku z tym? Niech każdy na siebie a nie na innych! Moralizatorów mamy w tym kraju zbyt wielu.

Piotr A. - Wto Lis 04, 2008 6:15 pm

[quote="abernacka"]Niech każdy na siebie a nie na innych![/quot]

Jeżeli poczułeś się dotknięty, to przepraszam. Nie miałem intencji urażania czyichkolwiek uczuć. Nie trzeba brać wszystkiego do siebie. Nie warto. :zgooda:

abernacka - Wto Lis 04, 2008 7:40 pm

Bez przesady z tą urazą:) Po prostu nie lubię jak ktoś ocenia moralność innych.
ruda - Wto Lis 04, 2008 7:50 pm

abernacka napisał/a:
ktoś ocenia moralność innych.

A może tak ,po prostu ,w tonie Piotra brzmiał zwykły smutek lub żal, albo zaduma. :hmm:

Piotr A. - Wto Lis 04, 2008 8:30 pm

ruda napisał/a:
A może tak ,po prostu

Dziękuję. :k7:
Być może nie powinienem był pisać tej uwagi o sklepach, ale już tak mam, że co w głowie to na języku.

stolzenberger - Wto Lis 04, 2008 9:05 pm

też tak mam, po prostu jest mi trochę żal/albo czuje się nieswojo, gdy idąc na cmentarz spotykam ludzi z piwem, choć jeden dzień można by się wyciszyć...
a jadąc dziś Zwycięstwa myślałem właśnie o tym, że KTOŚ (już wiem kto :) ) postawił tam znicz :)

Hochstriess - Sro Lis 05, 2008 12:51 pm

Przegoniłam Nowego Gdańszczanina z Importu przez wszystkie cmentarze w Wielkiej Alei. W świąteczne południe, wszędzie zostawialismy znaki :-)
stolzenberger - Pon Lis 10, 2008 5:24 pm
Temat postu: Alexander na żydowskim cmentarzu
ojoj, Pumeks, chyba jednak miałeś rację!! wybacz błąd, rzeczywiście to jest Alexander, ciemno było jak tam byłem, niewyraźnie widziałem :^^
ruda - Pon Lis 10, 2008 7:05 pm

Finezyjna ta robótka kamieniarska :masta:
stolzenberger - Pon Lis 10, 2008 7:33 pm

:D to w takim razie dorzucam jeszcze to:

bardzo się cieszę, że w końcu został jakoś uporządkowany ten cmentarz, przecież on jest pięknym świadectwem historii, ludzie którzy są tam pochowani pamiętają okres napoleoński, albo np. istnienie Miasta Kombinowanego Stolzenbergu...ciekaw jestem, gdzie znajduje się nagrobek Lessera Giełdzińskiego albo znanego gdańskiego historyka Simsona