Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - który kościół najlepszy do ślubu

adibadi33 - Pon Paź 06, 2008 6:27 pm
Temat postu: który kościół najlepszy do ślubu
Witam, temat trochę egzotyczny ale proszę forumiczów o podpowiedzi w wyborze kościoła w Gdańsku gdzie wraz z moją narzeczoną mogłbym "wstąpić" w związek malżeński. Szukamy jakiegoś malego, kameralnego i jednocześnie "z historią" kościółka w zasadzie w całym Gdańsku.
seestrasse - Pon Paź 06, 2008 7:50 pm

może Matarnia? Bożego Ciała też jest interesujący, ale polsko-katolicki :D
stolzenberger - Pon Paź 06, 2008 8:01 pm

Kościół św. Trójcy polecam :) też mam plany związane z tym kościołem i moją ukochaną :) Ma on coś w sobie, co bardzo mnie urzekło kiedy byłem tam pierwszy raz...
Dostojny Wieśniak - Pon Paź 06, 2008 10:39 pm

Przejedź się do Palczewa. Nawet jeżeli się nie zdecydujecie na to miejsce, to przeżycie będzie warte czasu, jaki na to poświęcicie. Kompletu dopełnia Pleban, góral przeflancowany na Żuławy. :D Równie klimatyczny kościół a w zasadzie cerkiew w Cyganku z czystym sumieniem mogę polecić.
seestrasse - Pon Paź 06, 2008 11:51 pm

skoro Żuławy to i Wróblewo :)
Dostojny Wieśniak - Wto Paź 07, 2008 2:29 am

A może ślub w gotyckich ruinach w Ostaszewie? Mogę to ustawić. Tyle, że kościół mały nie był, ale z drugiej strony jakie panie klimaty. :wink:
ruda - Wto Paź 07, 2008 7:21 am

oj, Palczewo! :==
knovak - Wto Paź 07, 2008 9:02 am

Oliwski Jakubek czyli św. Jakub przy Katedrze.
adibadi33 - Wto Paź 07, 2008 11:53 am

z tym ostaszewem to ciekawy pomysł moja mama pochodzi z niedalej\kiej wsi ale byłby problem z transportem ludzi do knajpy bo planujemy w gdańsky, kościół św. trójcy jest fajnym pomysłem tak samo jak kościółek w oliwie, wiem bo moja koleżanka tam brała ślub i było bardzo fajnie
Panbary - Wto Paź 07, 2008 2:51 pm

Może Pręgowo?

http://www.kolbudy.gd.pl/...owo&poz=kosciol

ruda - Sro Paź 08, 2008 9:54 am

Wiem, wiem ! Najładniejszym kościołem będzie ten , ......w którym weźmiecie ślub ! :==
Corzano - Sro Paź 08, 2008 9:59 am

ruda napisał/a:
Najładniejszym kościołem będzie ten , ......w którym weźmiecie ślub !

Ech... kobiety. :hihi: :wink:

tobocian - Sro Paź 08, 2008 10:14 am

ruda napisał/a:
Wiem, wiem ! Najładniejszym kościołem będzie ten , ......w którym weźmiecie ślub ! :==

No ten zdecydowanie najładniejszy! :mrgreen:

Jak chcecie "popełnić" małżeństwo to polecam św.Mikołaja w Gdańsku.

ruda - Sro Paź 08, 2008 10:25 am

tobocian napisał/a:
polecam św.Mikołaja w Gdańsku.

Fakt :==

G. Drzycimski - Sro Paź 08, 2008 8:53 pm

Kościół św Jakuba w Gdańsku-Oliwie. Mały, kameralny, obok katedry.
danziger - Sro Paź 08, 2008 10:57 pm

Kościół św Jakuba IMHO niekoniecznie - byłem tam raz na ślubie kolegi - duchota nie do wytrzymania, pot lał się strumieniami. Ale to chyba wada wszystkich małych kościołów, jeśli wypełnione są większą ilością ludzi, a ślub odbywa się latem.
Natomiast z własnego doświadczenia radzę nie kierować się miejscem, a ludźmi - czyli w szczególności księdzem, bo w największej mierze od niego zależy jaka będzie atmosfera. Myśmy z Danzigerin tym właśnie kryterium się głównie kierowali i nie żałujemy.

Corzano - Czw Paź 09, 2008 7:26 am

danziger napisał/a:
Natomiast z własnego doświadczenia radzę nie kierować się miejscem, a ludźmi

No to może nigdy nie dojść do ślubu kościelnego. :hihi:

Łukasz - Czw Paź 09, 2008 12:18 pm

danziger napisał/a:
Natomiast z własnego doświadczenia radzę nie kierować się miejscem, a ludźmi - czyli w szczególności księdzem, bo w największej mierze od niego zależy jaka będzie atmosfera.

Można też zabrać "własnego" księdza do "obcego" kościoła. :lol: My poprosiliśmy naszego księdza z Osowej, żeby udzielił nam ślubu w katedrze w Oliwie.

seestrasse - Czw Paź 09, 2008 3:51 pm

a ja tam bardzo miło wspominam cywilny w Ratuszu Staromiejskim :D
adibadi33 - Czw Paź 09, 2008 5:18 pm

cywilny juz mam, teraz czas na koscielny, wracajac do tematu ostazsewa tam chyba nie ma dachu w tych ruinach tego koscioła, a co jak zacznie padać?
Dostojny Wieśniak - Pią Paź 10, 2008 2:59 am

adibadi33 napisał/a:
wracajac do tematu ostazsewa tam chyba nie ma dachu w tych ruinach tego koscioła, a co jak zacznie padać?

Jak to co? Zmokniecie. Na dach trzeba poczekać parę lat. Za to pochodnie, świce i takie tam nastroje... Wystaw Pan sobie te klimaty. Do tego Pleban, ale to inna historia. Knajpa to mały pikuś. Dzisiaj chyba już wszyscy mają rowery. :wink: W ostateczności można wynająć autobus dla tych niezroweryzowanych. :hihi:

kotmonika - Nie Paź 12, 2008 10:33 pm

Wszystko zależy czego się oczekuje i co komu podoba. Ale zgadzam się z przedmówcami że wlaściwy ksiądz to 99 procent sukcesu. Z własnego doświadczenia mogę polecić kościół św. Jadwigi Śląskiej Gdańsk Nowy Port (ul. Ks. M. Góreckiego 18). Ale nam zależało akurat na Nowym Porcie. Niestety z tego co wiem ksiądz który udzielał nam ślubu już w tej parafii nie jest. Ale wspomnienia mamy jak najlepsze i nie mogliśmy trafić lepiej. Tylko, że zależy jak wielu gości się spodziewacie, nasz ślub był kameralny i mały kościół był w sam raz. W letni (potwornie uplany dzień) było tam przyjemnie. Pozdrawiam i powodzenia!