Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - zdjecia Zaroślaka i Biskupiej Górki

stolzenberger - Nie Wrz 28, 2008 6:15 pm
Temat postu: zdjecia Zaroślaka i Biskupiej Górki
niestety, po raz kolejny proszę o pomoc...potrzebuję starych zdjęć kamienic z Zaroślaka i Biskupiej Górki, poza tym bardzo się zdenerwowałem jak ostatnio wyburzyli stary dom na Zaroślaku, a ja nie zdążyłem zrobić mu żadnego zdjęcia jak jeszcze stał cały... piszę pracę lic. na ten temat, więc każda pomoc się liczy :)

PS. temat kościoła Zbawiciela już chyba zamknąłem, jeszcze ostatnia wizyta w APG :)

wykoosh - Sro Paź 22, 2008 9:12 pm

stolzenberger, Jaki masz dokładnie temat pracy? :)
stolzenberger - Sro Paź 22, 2008 9:51 pm

hmmm...tak ogólnie mój te,at ciągle ewoluuje, więc ostatecznego brzmienia jeszcze nie ma :) ale na początku był Zaroślak, potem moje zainteresowania skupiły się na kościele Zbawiciela, a teraz poszerzam je także o całą Biskupią. Wcześniej, przed wszystkim był jeszcze Chełm, jak łatwo można się domyślić :hiihihi:
wykoosh - Sro Paź 22, 2008 10:15 pm

no tak... drogi tematu pracy sa niezbadane;p szczerze mowiac sama myślałam o tym temacie. Myślałam w sumie o dwóch- o Zaroslaku i Biskupiej Górce (jako przykład zabudowy mieszkalnej) lub o monografii kościoła pw Zbawiciela. Ostatecznie nie obrałam żadnego z nich.. Ale chętnie się dowiem o postępach Twojej pracy- tak na pocieszenie:)
jayms - Pon Lis 03, 2008 8:26 pm
Temat postu: Re: zdjecia Zaroślaka i Biskupiej Górki
stolzenberger napisał/a:
niestety, po raz kolejny proszę o pomoc...potrzebuję starych zdjęć kamienic z Zaroślaka i Biskupiej Górki, poza tym bardzo się zdenerwowałem jak ostatnio wyburzyli stary dom na Zaroślaku, a ja nie zdążyłem zrobić mu żadnego zdjęcia jak jeszcze stał cały...

proszę,wprawdzie już zrujnowany ale uwieczniony.

stolzenberger - Pon Lis 03, 2008 9:42 pm

oo, wielkie dzięki!! pamiętam, że zawsze na jednym z parapetów zawsze rano siedziało stadko gołębi :)
dandola - Wto Lis 03, 2009 11:09 am

A posiada ktoś zdjęcie cmentarza na Zaroślaku?
pumeks - Wto Lis 03, 2009 11:20 am

Nie, ale dzięki za odgrzebanie wątku. Mam zdjęcie wyburzonego budynku o którym była mowa w poprzednich postach - jeszcze zamieszkałego, z oknami i drzwiami. Gołębi na parapecie niestety nie widać :???:
dandola - Wto Lis 03, 2009 2:24 pm

Czy te budynki na dole (na lewo od tramwaju) to nie domy obok kościoła Salwatora, którego dach chyba jest widoczny?
pumeks - Wto Lis 03, 2009 2:28 pm

Nie. Kościół był bardziej na północ (czyli w stosunku do zdjęcia - w lewo), a od zabudowań o których piszesz oddzielony ulicą, którą jechał tramwaj, i dodatkowo Kanałem Raduni. Te budynki to chyba dawny szpital św. Gertrudy.
Krzysztof - Wto Lis 03, 2009 2:55 pm

dandola napisał/a:
Czy te budynki na dole (na lewo od tramwaju) to nie domy obok kościoła Salwatora

To, raczej Hospital St. Gertrud

Adamdownunder - Nie Wrz 15, 2013 4:03 am

stolzenberger napisał/a:
potrzebuję starych zdjęć kamienic z Zaroślaka i Biskupiej Górki

Zdjec to nie mam ale ta stara litografia dosyc dokladnie pokazuje ta wlasnie okolice

Krzysztof - Nie Kwi 30, 2017 11:32 am

Petershager Thor - Oruńska z: https://www.facebook.com/...?type=3&theater