Dawny Gdańsk

Napisy - Biskupia 24 c

stolzenberger - Nie Wrz 28, 2008 5:24 pm
Temat postu: Biskupia 24 c
prócz tego taki ciekawy napis jeszcze znalzałem, szkoda tylko że właąściciele domu akurat w tym miejscu chcieli wybić okno w murze... :evil: ale dobrez, że choć tak dużo się ostało:
dandola - Nie Gru 20, 2009 6:16 pm

Na dole na pewno będzie Bischofsberg
jayms - Nie Gru 20, 2009 7:22 pm

Tutaj było trochę o tym napisie dawno,dawno temu. Polecam przejrzenie TEJ strony :wink: :hihi:
bavar - Nie Sty 03, 2010 7:03 am

Nie zgadzam się na "Stadtischer Sportplatz...", gdyż ewidentnie taki napis by się tam po prostu nie zmieścił, bacząc na rozmiar użytych tam liter.. Jak mogłoby się zmieścić w miejscu tego okna aż 7 sporych rozmiarów liter ...tischer??? :???:
Gulden - Nie Sty 03, 2010 8:44 am

Wydaje mi się, że powinno być städtisch sportplatz. W takim przypadku słowo städtisch powinno się zmieścić.
Łukasz - Sro Sty 06, 2010 4:19 pm

Eee, to też się nie mieści i jest niegramatyczne. Miejsce jest na cztery, góra pięć liter pomiędzy D i O. Myślę, że to było "Städt. Sportplatz".
Gulden - Sro Sty 06, 2010 7:21 pm

Dlaczego niegramatyczne? Sportplatz to rodzaj męski, więc bedzie Städtisch Sportplatz. Całkiem możliwe, że od tego był tam skrót Städt. Sportplatz.
Łukasz - Czw Sty 07, 2010 9:40 am

No właśnie, męski... Na ile znam niemiecki, to poprawnie jest albo "städtischer Sportplatz", albo "der städtische Sportplatz". Myślę, że to jednak skrót, często zresztą używany. Tak czy owak "dtisch sp" się tam ewidentnie nie mieści - zajmowałoby mniej więcej tyle samo miejsca, co "ortplatz".