|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - mapa z (chyba) Meyersa 1886
Pepo - Czw Wrz 25, 2008 11:21 pm Temat postu: mapa z (chyba) Meyersa 1886 Drodzy Forumowicze,
jakiś czas temu "mignął" mi na Forum przed oczyma plan śródmieścia Gdańska z 1886 r. (jeśli dobrze pamiętam, był on z któregoś leksykonu marki Meyers). Od pewnego czasu bezskutecznie go szukam. Nie skopiowałem go sobie, a teraz jest mi dość potrzebny. Byłbym szczerze zobowiązany, jeśli ktoś z Was go ma pod ręką i by mi go w jakiś sposób udostępnił do "ściągnięcia". Nie jestem pewien, ale to chyba był plan Corzano albo Rispetto ...ale mogę się mylić.
pumeks - Pią Wrz 26, 2008 9:09 am
To był mój skan, wyślę ci mailem ale nie wcześniej jak dziś wieczorem.
Pepo - Pią Wrz 26, 2008 9:15 am
Z góry dzięki serdeczne
Pepo - Pon Wrz 29, 2008 4:28 pm
...no i udało się! Znalazłem.
Plan, który miałem na myśli (przy okazji dzięki serdeczne dla Pumeksa, który pośpieszył z pomocą ) znajduje się w zbiorach Akademii Rzygaczy, w dziale plany i mapy.
Plan ten jest mi potrzebny, ponieważ zbieram materiały o budynku dawnej szkoły wojennej. Co ciekawe, budynek ma to "szczęście", że w leksykonach Meyersa i Brockhausa bywa często mylnie podpisywany albo wręcz...pomijany. Koszary powstały w 1884 r....ale na planie z 1886 r. w ogóle ich nie ma. Koszary zlikwidowano w 1890 r., ale na planie z 1895 r. widnieje jeszcze napis "Pionier-Kaserne"....
Już trochę zbaczając z tematu: czy te błędy wynikają z nierzetelności opracowań ww. leksykonów? Czy może przypadek ze szkołą wojenną jest wyjątkiem? Jestem ciekaw, jakie macie zdanie na ten temat. Rozumiem, że były to leksykony stosunkowo często wydawane, a i objętościowo spore, więc prawdopodobieństwo jakiegoś przeoczenia było większe...
Hmm...?
feyg - Pon Wrz 29, 2008 4:42 pm
Wiarygodność mapek omawiana była ostatnio w wątku dworzec Główny w Gdańsku
i wniosek był taki że:
Cytat: | Mapka z Meyersa, z racji swej ozdobności, jest dobra do oprawienia w szkło i powieszenia na ścianie |
|
|