|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nie-dawny Gdańsk - Budynek Poczty ???
Amstawik - Pon Sie 25, 2008 3:35 pm Temat postu: Budynek Poczty ??? Proszę o jakieś informacje o Budynku Poczty Polskiej przy Placu Obrońców Poczty Polskiej ?Wiem ze zanim była tam Poczta był to budynek szpitalny a wie ktoś ( a może ma i zdjęcia) co było jeszcze przed szpitalem ?
DZIĘKI WIELKIE
Pepo - Pon Sie 25, 2008 5:00 pm
Z tego, co mi wiadomo, budynek ten został wzniesiony na pocz. lat 40 XIX w. * (oddany do użytku w 1844 r.) i od początku swego istnienia służył wojsku. Zdaje się, że wcześniej nic tam nie było (wojsko odkupiło od magistratu teren bez zabudowań). W nowo wybudowanym gmachu zorganizowano szpital garnizonowy (wcześniej tą funkcję pełnił budynek pofranciszkańskiego klasztoru na Starym Przedmieściu). Szpital działał tam na pewno do końca I wojny światowej (i wg. wszelkiego prawdopodobieństwa również w okresie 1919-1920).
Na początku lat 20. XX w. decyzją Komisji rozdzielającej mienie popruskie przypadł on stronie polskiej, która założyła tu swoją placówkę pocztową.
* - dokładną datę wzniesienia budynku podaje Keyser w swojej knidze "Baugeschichte...", ale nie mam jej pod ręką akurat. Na Keyserze wprawdzie bazuje praktycznie w całości J.Ciemnołoński w "Historii Gdańska t.IV cz.1", opisując rozwój przestrzenny i demograficzny miasta, ale przepisując Keysera parokrotnie się zagalopował i wyszły mu "kwiatki".
Zdjęcia budynku przed 1920 r. są dość rzadkie, ostatnio ktoś z Forumowiczów (wybaczcie, ale nie pamiętam kto) powiększył swoje zbiory o taką właśnie, jak niżej, widokówkę ze szpitalem:
Amstawik - Pon Sie 25, 2008 8:01 pm
Wielkie dzięki
|
|